Ako prebaliť dieťa - chlapca, dievča

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Ako prebaliť dieťa - chlapca, dievča

Viete o tom, že od narodenia až po obdobie nočníka minie jedno dieťa v priemere cca 6-tisíc jednorazových plienok? Prebaľovanie bábätka sa od jeho príchodu na svet stane pre vás každodennou záležitosťou. Preto je dôležité ovládať zásady správneho prebaľovania, aby vaše dieťatko bolo nadmieru spokojné. A spokojné bábätko = spokojná mamina, či nie?

Obsah článku

Obliecť dieťatku dobre plienku je pre niektorých rodičov – začiatočníkov naozaj veda. Stačí však získať ten správny grif a už to pôjde samo. Samozrejme, s vaším pričinením .

Ako správne prebaliť dieťa

Do života vám zrazu vstúpil malý človiečik, ktorý je úplne odkázaný na vás. Prebaľovanie však nie je žiadna kvantová fyzika ani gymnastika. Ani sa nenazdáte a budete majster/ka v prebaľovaní bábätiek.

Dôležité je, aby ste pri prebaľovaní mali všetko vopred prichystané (mäkkú podložku, plienky, gázu na utieranie, poprípade vlhčené utierky a ochranné krémy). Dieťatko vyzlečte do pol pása a rozopnite plienku. Plienku nechajte na vašom dieťatku, dokým ho poriadne nevyčistíte. Pomocou vlhčených utierok alebo navhlčenej gázy očistime dieťatku genitálie aj zadoček. Následne špinavú plienku spod dieťatka vyberte a dieťatko dočistíte.

Dôležité je, aby ste zadoček utierali pohybom spredu dozadu, teda od genitálií smerom k ritke, aby ste zabránili zbytočnému zaneseniu baktérií do genitálií (najmä u dievčatiek).

Ak je už zadoček čistý, môžete ho ošetriť ochranným krémom, ktorý zabráni vysušovaniu pokožky či boľavým zapareninám. Dieťatko, najmä novorodenca, pri prebaľovaní neťahajte za nožičky (smerom nahor, aby ste podvihli zadoček). Keďže ešte nemá dostatočne vyvinuté kĺbiky, mohli by ste mu takýmto spôsobom ublížiť. Radšej ho otočte raz na jeden, raz na druhý bok.

Následne prichádza na rad čistá plienka. Podvihnite dieťatku zadoček a vložte podoň čistú plienku tak, aby lepacie pásky boli pekne rozprestreté. Následne podvihnite prednú časť plienky na bruško a prelepte ju páskami zo zadnej časti plienky. Dajte pozor, aby ste plienku príliš neutiahli, ale aby ani nebola moc navoľno, pretože vaše dieťatko sa v nej nebude cítiť pohodlne, a tým pádom môže byť nervózne.

Prebaľovanie novorodenca

Pri prebaľovaní čerstvo narodených bábätiek treba dávať pozor, aby plienka nedráždila hojací sa pupček. Zbytočne by sa mohol zapáliť alebo by sa mohla do neho dostať infekcia. V obchodoch dokonca dnes nájdete aj plienky pre novorodencov so špeciálnou vychytávkou – výrezom v oblasti pupku.

Počas prvých dní, keď novorodenec vylučuje zo seba smolku tzv.mekónium (tmavá zelená hmota), je vhodné pri prebaľovaní používať aj detské mydlo. Ide totiž o hustú a lepkavú hmotu, ktorá sa čistou vodou ťažšie odstraňuje.

Prebaľovanie novorodenca v noci

Žiaľ, novonarodené bábätká nečakajú s vyprázdňovaním do rána, ale často ich treba prebaliť aj v noci. Nočné prebaľovanie nemá odlišnú postupnosť, než prebaľovanie cez deň. Jedna výnimka tu však predsa len je. V noci je dôležité dodržiavať nočný reťim, tak pri prebaľovaní, ako aj pri dojčení. To znamená nezasvecovať silné svetlo, nerobiť hluk a nerozprávať na bábätko hlasno. Je dôležité, aby si dieťatko od začiatku uvedomovalo, že noc je noc a deň je deň - že sú to dve odlišné obdobia.

Prebaľovanie chlapca

Ak máte doma chlapčeka, určite sa pýtate, či pri prebaľovaní nepotrebuje nejakú špeciálnu starostlivosť? V súčanosti sa už neodporúča preťahovať pri prebaľovaní predkožku penisu. Pri takejto manipulácii by sa totiž mohla zaniesť infekcia pod predkožku, ktorá, mimochodom, plní ochrannú a hygienickú funkciu. Preťahovanie je lepšie vykonávať počas kúpania bábätka. Avšak čo s najväčšou nežnosťou, aby ste svojmu chlapčekovi zbytočne neublížili.

Samozrejme, pri prebaľovaní treba chlapcom jemne vyčistiť aj semenníky, aby v záhyboch nezostala žiadna nečistota. Pri balení chlapčeka do plienky nezáleží na tom, či mu penis uložíte smerom nahor alebo nadol. Kedysi ho zvykli dávať mamičky hore, aby nevznikali zapareniny medzi semenníkmi a penisom. Ak však pri prebaľovaní chlapčeka dobre očistíte, nie je dôvod, aby vznikli.

Prebaľovanie dievčatka

Aj dievčatká si pri prebaľovaní vyžadujú špeciálnu starostlivosť. V tomto prípade treba mať na pamäti, že dievčatká utierate smerom k zadočku, aby ste zbytočne nezaniesli nečistoty na genitálie. Pri umývaní siahnite radšej po čistej vode a zadoček a pysky jemne poutierajte gázou. Zadoček ošetrite ochranným krémom.

Ako často prebaľovať novorodenca

Na to je jednoduchá odpoveď: samozrejme, keď sa dieťatko pokaká alebo má precikanú plienku. Či je plienka pocikaná, je niekedy ťažké identifikovať, a aby ste babätko nemuseli zbytočne odbalovať, skúste do plienky strčiť prst a zistiť, či je vlhká. Precikanú alebo prekakanú plienku nie je dobre nechávať dieťatku zbytočne dlho, pretože hrozí vznik bolestivých zaparenín.

Ak sa vaše dieťatko v noci nepokaká, nie je dôvod ho zbytočne budiť prebaľovaním. Poprípade mu vymeňte plienku po kojení. Pri zamýšľaní sa nad tým, ako často prebaľovať, si treba uvedomiť, že nie je plienka ako plienka. Pri niektorých jednorazových plienkach netreba dieťa prebaľovať po každom pocikaní, pretože majú dobrú savosť a eliminujú pocit vlhkosti.

Koľko ciká novorodenec

Podľa odborníkov by sa novorodeniatko malo prebaľovať pred a po kojení. Ako sme už vyššie spomínali, novorodenec ciká až 20-krát a kaká 12-krát za deň. Čím je dieťa väčšie, intentiza vylučovania sa skracuje. Kým novorodenec spotrebuje denne 10 až 12 plienok, ročné dieťa v priemere šesť až sedem za deň.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu