Barefoot obuv: Riešenie pre zdravé nohy?

Be Lenka logo Be Lenka
25.04.2024
Barefoot obuv: Riešenie pre zdravé nohy?

Názory na barefoot obuv sa v mnohom líšia, zhodujú i rozchádzajú. Kým jedni veria, že tento typ obuvi prináša ultimátne riešenie na rozličné problémy s chodidlami, iní sú naopak presvedčení o jej škodlivosti. Kto má pravdu?

Je dôležité si uvedomiť, že stav chodidla neovplyvňuje len chodidlo ako také, ale priamo vplýva na stav a zdravie celého tela. To, v akom stave máme chodidlá, do veľkej miery ovplyvňuje zdravie našich kolien, bedrových kĺbov, svalov nôh či krížovej oblasti chrbtice. 

O tom ako vplývajú na držanie tela a stereotyp chôdze ani nemusíme hovoriť. Práve pre toto všetko a (ďaleko viac, ale o tom inokedy) je dôležité položiť si otázku – cítia sa naše nohy komfortne v topánkach, ktoré nosíme? Na to, aby sme si odpovedali na vyššie položenú otázku, stačí spraviť krátky a jednoduchý test. Z topánok, ktoré nosíme, vyberieme stielku a obkreslíme ju na čistý list papiera. Teraz sa na obrys postavíme bosou nohou. Čo vidíme? 

Tým, ktorí ešte neprešli na barefoot obuv, sa s najväčšou pravdepodobnosťou naskytne pohľad ako na obrázku vľavo, kedy tvar stielky nekorešponduje s prirodzeným tvarom chodidla. Už od pohľadu je jasné, že naše chodidlá a prsty nemajú v danom type obuvi dostatok priestoru. Ako sa teda môžu zapájať svaly nôh v takomto stave? Odpoveď – nijako. Preto chodidlá v konvenčnej obuvi strácajú svoju funkčnosť a lenivejú. 

Na druhej strane, obrázok vpravo ukazuje na obrys stielky barefoot obuvi. Už na prvý pohľad je zrejmé, že takýto typ obuvi korešponduje s prirodzeným tvarom ľudského chodidla. Barefoot obuv je navrhnutá tak, aby poskytovala nohám dostatok priestoru a prinavrátila im prirodzenú funkčnosť.

Na to, aby nohy v barefoot obuvi správne fungovali, je nesmierne dôležité myslieť na ich stav. Prechod na barefoot obuv si vyžaduje viac než len zmenu topánok. Predstavte si, že ste dlhé roky mali na nohe sadru a po jej zložení sa rozhodnete okamžite chodiť, bez toho aby ste nohe dopriali postupné zvykanie si a potrebnú fyzioterapiu, ktorá jej vráti funkčnosť. Rovnako to platí aj pri prechode na barefoot. Ak hľadáme udržateľnú cestu k zdravým chodidlám, musíme myslieť ďalej než len na samotné topánky. Nohy musíme precvičovať.

Keď cvičíme, prirodzene myslíme na posilňovanie vrchnej časti tela, nôh či stredu tela. Na najdôležitejšiu časť – naše chodidlá – akosi zabúdame. A pritom nohy sú základ, držia naše telo, nesú jeho váhu, ovplyvňujú ťažisko, balans. Pritom stačí tak málo, zopár jednoduchých cvičení, ktoré dokážeme spraviť za pár minút bez nutnosti kúpy špeciálnych pomôcok alebo návštevy posilňovne. 

Cvičenia naboso posilňujú naše chodidlá, zlepšujú flexibilitu členkov a dokonca pozitívne ovplyvňujú stereotyp chôdze.

Svoju celkovú pohodu môžeme zlepšiť pomocou niekoľkých jednoduchých cvičení:

  1. Vyťahujeme klenbu chodidla tým, že zatlačíme prsty do zeme. Noha by sa mala stiahnuť v strede a vyklenúť nahor, čím sa odhalí oblúk pozdĺžnej klenby (obrázok vpravo).C:\Users\kvask\Pictures\Screenshots\Snímek obrazovky 2023-10-24 214935.png
  2. Naše svaly na nohách môžu stuhnúť v dôsledku nedostatočného používania alebo nepohodlnej obuvi. Aby sme ich uvoľnili, pokúsme sa prepliesť si prsty medzi prstami na nohách a vydržať tak 30 až 60 sekúnd.C:\Users\kvask\Pictures\Screenshots\Snímek obrazovky 2023-10-24 215505.png
  3. Začneme tým, že položíme chodidlá na podložku alebo zem. Roztiahneme prsty na nohách tak ďaleko, ako je to možné. Následne sa pokúsime zo zeme zdvihnúť iba palec na nohe a ostatné prsty sa snažíme udržať pevne položené na podložke. V tejto polohe vydržíme niekoľko sekúnd, potom spustíme palec späť nadol a zdvihneme ostatné prsty, pričom palec ostáva na zemi. Striedame dvíhanie len palca na nohe a dvíhanie všetkých prstov.C:\Users\kvask\Pictures\Screenshots\Snímek obrazovky 2023-10-24 215919.png
  4. Na zmiernenie stuhnutosti chodidiel použijeme tvrdú loptičku na masáž chodidiel. Položíme loptu na zem a rolujeme po nej chodidlom dopredu a dozadu. Táto jednoduchá masáž pomáha zmierniť napätie, prináša okamžitú úľavu pri stuhnutosti  a zlepšuje krvný obeh v nohách.C:\Users\kvask\Pictures\Screenshots\Snímek obrazovky 2023-10-24 220237.png
  5. Naťahujeme chodidlo smerom dopredu. Pohybom vychádzajúcim z členka opisujeme chodidlom kruh, krúžime najskôr do jednej, potom do druhej strany. 
C:\Users\kvask\Pictures\Screenshots\gbgc.png

Môžeme usúdiť, že nosenie obuvi, ktorá poskytuje chodidlu dostatok priestoru na pohyb, akou je napríklad barefoot, spolu so zaradením cvičení pre zdravé chodidlo do dennej rutiny, predstavujú ideálne dlhodobé a udržateľné riešenie pre zdravé nohy. Je dôležité starať sa o komfort a zdravie našich nôh, pracovať na ich flexibilite a funkčnosti. Keď budú naše nohy zdravé a funkčné, bude z toho benefitovať celé naše telo a nám to prinesie znovu nájdenú radosť z aktívneho pohybu. 

Výberom akéhokoľvek modelu Be Lenka si môžete byť istý, že každý z nich dodržiava tvar vášho chodidla, pretože iba tvar chodidla je ten správny tvar.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu