Ako si správne vybrať barefoot topánky

Be Lenka logo Be Lenka
10.04.2018
Ako si správne vybrať barefoot topánky

Barefoot topánky sú špeciálnou kategóriou obuvi, navrhnutou a vyrobenou tak, aby v nej mohli nohy fungovať tak, akoby ste boli naboso. Barefootky, ako sa takéto topánky ľudovo nazývajú, sú ľahké, veľmi flexibilné, bez podpätku a s dostatočným priestorom pre prsty. Nikde nohu neomínajú, netlačia, práve naopak - umožňujú jej pracovať úplne prirodzene, ako je na to od prírody stavaná. Sloboda a radosť pre nohy. :-) V tomto našom článku sa pozrieme na veľmi podstatnú časť, od ktorej závisí, či sa vám bude v topánkach dobre chodiť, alebo nie. Prečítajte si, ako si správne vybrať barefoot topánky.

Obsah článku

Slovo barefoot vyjadruje v anglickom jazyku pojem bosý a presne na tom je postavená filozofia tohto typu obuvi. Slovíčko barefoot sa už pomaly ale isto udomácňuje aj v našej slovenčine, z čoho máme radosť, pretože to len svedčí o tom, že nadšencov „bosých“ topánok neustále pribúda :-) Je veľmi dôležité vedieť si správne vybrať, pretože nevhodne zvolenými topánkami si teda veľmi k zdraviu nepomôžeme. O to viac je potrebné precízne dbať na správny výber barefoot topánok pre deti, pretože ich nôžka neustále rastie a vyvíja sa. Barefoot topánky sú osobitnou kategóriou obuvi, neporovnateľnou s bežnými topánkami, aké si môžeme zakúpiť v hociktorom obchode. Pri ich výbere teda treba zvažovať iné kritériá, než aké riešime pri klasických teniskách či balerínkach.

Vlastnosti barefoot topánok

Na trhu je dnes veľké množstvo rozličných druhov barefoot topánok, avšak k dispozícii sú aj také, ktoré s barefoot majú spoločný akurát tak názov a nič viac. Je preto dôležité vedieť rozlíšiť skutočnú barefoot topánku od tej, ktorá je iba napodobeninou. Správna barefoot topánka musí mať nasledujúce vlastnosti:

1. Ohybná a tenká podrážka

Podrážka barefoot topánok je ohybná priečne aj pozdĺžne. Ak by bola ohybná len v prednej časti, teda v oblasti prstov, bola by príliš tvrdá a nezabezpečovala by správne zapájanie svalov nohy pri chôdzi. Na to, aby barefoot topánky najviac napodobňovali chôdzu naboso, sú vybavené tenkou podrážkou (3 - 6mm), ktorá zabezpečuje maximálny polohocit / propriocepciu - kontakt s povrchom (chodník, štrk, tráva, prechádzka v lese) a vnímanie daného povrchu prostredníctvom receptorov v chodidlách.

ohybná barefoot podrážka
ohybná barefoot podrážka

2. Zero drop

Podrážka barefoot topánok musí mať nulový rozdiel medzi pätou a špičkou (nulový/zero drop), to znamená, že päta i špička sú v jednej rovine. Vďaka tomu je pri chôdzi alebo behu zaistený prirodzený postoj, pri ktorom päta nie je vyššie ako špička a chodidlo tak môže prirodzene pracovať. Napríklad pri častom používaní topánok s opätkom, kde má päta podstatný výškový rozdiel od špičky, môže dôjsť ku skracovaniu Achillovej šľachy.

3. Široká špička

Barefoot topánky musia zabezpečovať dostatok miesta pre pohyb prstov. Dostatok miesta zabezpečí jedine široká špička, ktorá je anatomická. Úzke topánky totiž neumožňujú zapájanie svalstva nôh, ktoré sa chôdzou naboso posilňuje, a tak časom toto svalstvo slabne.

4. Bez klenby

Topánky nesmú byť z vnútornej strany vybavené pätovým tlmičom, aký býva klasickou súčasťou bežných topánok pre bežcov, pretože takto je znemožnený kontakt s povrchom. Zároveň barefoot topánky nemajú žiadnu podporu klenby chodidla, nohy teda vôbec nie sú umelým spôsobom podporované, ale môžu pracovať úplne prirodzene a správať sa tak, ako keby boli bosé.

5. Ľahkosť

Topánky typu barefoot by mali mať minimálnu hmotnosť, ktorá je výsledkom ľahkej konštrukcie. Topánky totiž môžu byť zhotovené s veľmi pevným zvrškom, cez ktorý ani len nenahmatáte prsty na nohách, čo je pri barefoot obuvi nemysliteľné.


Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Vegan - Sand Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Vegan - Sand
  • Vegánske

Barefoot slip-on tenisky
Eazy Neo - Vegan - Sand

skladom 8 veľkostí
129 €
12 veľkostí

Barefoot slip-on tenisky
Eazy Neo - Black & White

skladom 11 veľkostí
129 €
12 veľkostí
Barefoot papuče Be Lenka Chillax - Ankle-cut - Beige Barefoot papuče Be Lenka Chillax - Ankle-cut - Beige
  • Novinka

Barefoot papuče
Chillax - Ankle-cut - Beige

skladom všetky veľkosti
89 €
8 veľkostí
Barefoot papuče Be Lenka Chillax - Ankle-cut - Black Barefoot papuče Be Lenka Chillax - Ankle-cut - Black
  • Novinka

Barefoot papuče
Chillax - Ankle-cut - Black

skladom všetky veľkosti
89 €
8 veľkostí
Barefoot papuče Be Lenka Chillax - Beige Barefoot papuče Be Lenka Chillax - Beige
  • Novinka

Barefoot papuče
Chillax - Beige

skladom 7 veľkostí
79 €
8 veľkostí
Barefoot papuče Be Lenka Chillax - Amber Yellow Barefoot papuče Be Lenka Chillax - Amber Yellow
  • Novinka

Barefoot papuče
Chillax - Amber Yellow

skladom všetky veľkosti
79 €
8 veľkostí
Barefoot papuče Be Lenka Chillax - Black Barefoot papuče Be Lenka Chillax - Black
  • Novinka

Barefoot papuče
Chillax - Black

skladom 6 veľkostí
79 €
10 veľkostí
Barefoot tenisky Barebarics Wave - All White Barefoot tenisky Barebarics Wave - All White
  • Novinka

Barefoot tenisky
Wave - All White

skladom 11 veľkostí
149 €
12 veľkostí
Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Dark Green Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Dark Green
  • Novinka

Barefoot tenisky
Wave - White & Dark Green

skladom všetky veľkosti
149 €
12 veľkostí
Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Orange Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Orange
  • Novinka

Barefoot tenisky
Wave - White & Orange

skladom všetky veľkosti
149 €
12 veľkostí
Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Black Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Black
  • Novinka

Barefoot tenisky
Wave - White & Black

skladom všetky veľkosti
149 €
12 veľkostí
Barefoot tenisky Barebarics Revive - Light Grey & Black Barefoot tenisky Barebarics Revive - Light Grey & Black
  • Novinka
  • Vegánske

Barefoot tenisky
Revive - Light Grey & Black

skladom všetky veľkosti
159 €
12 veľkostí
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Barefoot topánky pre deti

Rodičia by mali mať na pamäti, že deti im niektoré veci nepovedia, pretože ich samé nevedia zhodnotiť. Jednou z takýchto vecí je napríklad aj to, že ich tlačí topánka, alebo, naopak, že im je príliš voľná. Výskumy ukazujú, že až dve tretiny detí nosí primalé topánky a až polovica z nich má preto problémy so zdeformovanými nohami. Detičky do približne desiatich rokov pritom ani nevedia samé zhodnotiť a posúdiť, či im sú vôbec topánky dobré. Je preto potrebné poznať parametre nôžky vášho dieťatka, aby ste mu mohli vybrať tie správne detské barefoot topánky. Pred tým, než dieťaťu kúpite barefoot topánky, zmerajte mu nôžku a následne ju porovnajte so stielkou topánky.

Ako odmerať nohu

Návod na to, ako odmerať nohu pred výberom vhodnej obuvi, je veľmi jednoduchý. Zhrnuli sme ho pre vás v nasledujúcich bodoch, podľa ktorých chodidlo odmeriate sebe i vášmu dieťaťu:

  • Položte na rovnú podlahu kancelársky papier
  • Postavte sa na pripravený papier a počas merania stojte (neseďte)
  • Na chodidlo preneste váhu, pretože keď je chodidlo zaťažené, je dlhšie
  • Vezmite si ceruzku a urobte čiaru na päte a tiež na špičke chodidla
  • Pravítkom odmerajte dĺžku medzi obidvomi čiarami
  • Odmeraná dĺžka predstavuje veľkosť chodidla
  • Rovnakým spôsobom zmerajte aj druhé chodidlo (rozdiel môže byť niekedy aj +/- 0,5cm)

Tento spôsob môžete používať na meranie chodidla v prípade, že sa stielka topánky nedá vybrať. Ak sa stielka vybrať dá, môžete ju teda z topánky vybrať a postaviť sa na ňu. Chodidlo nesmie zo žiadnej strany prečnievať.

Čo je to nadmerok?

Nadmerok môžeme stručne opísať ako voľný priestor v topánke pred prstami, ktorý je pri barefoot obuvi nevyhnutný a potrebný. Obzvlášť pri detských topánkach, keďže deťom nohy rýchlo rastú. Správnu veľkosť barefoot topánky vyberiete tak, že k odmeranej dĺžke chodidla prirátate ešte 12 mm – toto je odporúčaný nadmerok. Ak topánky sedia dobre okolo členku, môže byť nadmerok pokojne aj 18 mm.

Okrem dĺžky topánky je veľmi dôležité, aby bol zabezpečený voľný priestor aj po bokoch. Barefoot topánky by mali mať minimálne takú šírku, ako je šírka chodidla. V ideálnom prípade by topánky mali byť o 0,2 až 0,5 cm širšie. Pri výbere čísla topánok sa teda vždy treba riadiť dĺžkou, ktorú sme namerali, čo znamená aktuálnou dĺžkou chodidla plus nadmerok. Do úvahy berieme tiež vnútornú dĺžku topánky, neodporúčame riadiť sa iba číslovaním, nakoľko to sa môže v závislosti od výrobcov a druhov topánok líšiť. Pri každom type Lenka Barefoot topánok uvádzame tabuľku veľkostí s presne odmeranou vnútornou dĺžkou, aby ste si mohli vybrať tie správne topánočky pre vás :-)

Veľkostná tabuľka 

Veľkostná tabuľka uvedená pri každej topánke a zobrazuje vnútornú dĺžku a šírku topánky pre danú EU veľkosť.

K celkovej dĺžke vášho chodidla odporúčame prirátať nadmerok 0,5 – 1,2 cm, čím získate ideálnu veľkosť topánky pre vás.

Samozrejme je to veľmi individuálne a ak sa potrebujete poradiť, kontaktujte nás na náš e-mail info@belenka.sk.


Prečítajte si viac o pohodlných, zdravých a štýlových barefoot balerínkach v tomto článku.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 5% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu