Ako si ušiť ochranné rúško na tvár?

Be Lenka logo Be Lenka
31.03.2020
Ako si ušiť ochranné rúško na tvár?

lenka a ruska wide

 

Nosenie rúška sa zo dňa na deň stalo nevyhnutnosťou a symbolom spoločenskej zodpovednosti a ľudskosti. Mať na tvári rúško znamená nielen chrániť seba, ale najmä všetkých ostatných naokolo, keďže práve rúško dokáže účinne zabrániť šíreniu kvapôčiek, ktoré sa rozptyľujú vzduchom keď rozprávame, kýchame či kašleme. Rúško nám síce neposkytuje 100% ochranu, ale do značnej miery dokáže eliminovať nebezpečenstvo šírenia nákazy.

 

Ak hľadáte ochranné rúško na tvár, máte niekoľko možností. My vám avšak teraz ukážeme zrozumiteľný návod ako si vyrobiť prateľné rúško jednoducho u vás doma. A nepotrebujete na to ani profesionálny šijací stroj, ktorý používame bežne my pri šití nosičov. Vám stačí iba ihla, niť a chuť to skúsiť! Ušetríte tak peniaze, keďže všetok potrebný materiál máte bežne dostupný doma, niečo nové sa naučíte a trochu si kreatívne spríjemníte karanténu.

 

Na ušitie 1 ks rúška potrebujete:

☑️ 2 kusy husto tkanej bavlny (môže byť kus obliečky alebo utierky) o rozmeroch 21 x 21 cm a 17 x 21 cm

☑️ 2 ks gumičiek (ak žiadnu doma nemáte, dá sa použiť napríklad guma zo staršieho oblečenia)

☑️ ihlu a niť

 

Videonávod:

 Postup:

  1. 2 kusy látky spolu zošijete a obrátite naruby
  2. Prešijete zošitú látku po okraji a urobíte záhyby podľa potreby
  3. Kraj látky môžete obšiť, aby sa rúško nepáralo
  4. Okraje zahnete a všijete do nich po oboch stranách gumičky
  5. Rúško začistíte od nitiek a poriadne prežehlíte z oboch strán

 

Ako rúško správne používať?

Pred prvým použitím rúško vyperte a vyžehlite. Pred nasadzovaním rúška si nezabudnite  dôkladne umyť mydlom ruky. Nasaďte si ho na tvár tak, aby zakrývalo ústa, nos a bradu a gumičky natiahnite opatrne rukami za uši. Nedotýkajte sa rúška počas nosenia, a ak sa tak náhodou stane, po dotyku si umyte ruky. Rúško majte nasadené stále pri kontakte s ľuďmi, najmä však v uzavretých priestoroch. Po použití rúško snímte opatrne z tváre tak, aby ste sa nedotýkali rukami prednej časti, prípadne rúško snímajte v rukaviciach. Opäť si dôkladne umyte ruky mydlom alebo dezinfekčným prostriedkom za účelom minimalizácie prenosu baktérií a vírusov.

 

Starostlivosť

Rúško odporúčame prať po každom použití na teplote 60 st. Celzia s použitím bežne dostupných pracích prostriedkov. Po vysušení na vzduchu rúško prežehlite žehličkou s teplotou do 200 st. Celzia na zvýšenie jeho ochranných účinkov. 

 

Pamätajte prosím, že takto vyrobené ochranné rúško neposkytuje 100% ochranu pred vírusmi a baktériami a treba vždy dodržiavať aj iné nariadenia v rámci všeobecných karanténnych opatrení. Veríme však, že vám náš návod pomôže ochrániť seba aj vašich blízkych v maximálnej možnej miere.

Spolu to zvládneme!

 

Jedným z popredných "must have" hitov dnešných dní je obuv typu barefoot. Priaznivcov "bosej" obuvi neustále pribúda, nosia ju predovšetkým zo zdravotných dôvodov, keďže zabezpečuje nohám všetko to, čo od prirodzenosti potrebujú. Druhou skupinou ľudí sú tí, ktorí zo zvedavosti vyskúšali a už sa nechceli vyzuť :-) Niet sa čo čudovať, barefoot topánky sú totiž nielen zdraviu prospešné, ale zároveň neuveriteľne pohodlné.

Vlastnosti barefoot topánok

Keďže ide o úplne odlišný typ topánok od bežnej obuvi, je dôležité vedieť, aké vlastnosti majú topánky mať, aby ste pri výbere mali istotu, že kupujete naozaj 100% barefootky. Prvým bodom je ohybná a veľmi tenká podrážka, ktorej hrúbka nepresahuje 6mm. Iba taká podrážka zabezpečuje chodidlám kontakt s povrchom. Druhou nutnou požiadavkou je zero drop, čiže nulový rozdiel medzi pätou a špičkou. Inak povedané, päta a špička musia byť v jednej rovine. Tretím bodom je široká špička topánok, ktorá zabezpečuje dostatok priestoru pre nohu. Topánka nesmie obrys chodidla tesne kopírovať. Dôležité je tiež to, aby boli barefoot topánky ľahké a bez klenby. Viac informácií o vlastnostiach barefoot a o tom, ako si vybrať správne barefoot topánky nájdete v tomto našom článku. 

A teraz sa pozrime na tie najväčšie výhody, kvôli ktorým si už inú ako barefoot obuv neobujete :-)

  1. Posilnené svaly, silné a zdravé nohy
    Barefoot topánky sú vyrobené s dôrazom na prirodzené vlastnosti našich nôh, to znamená, že umožňujú nohám pracovať a fungovať tak, ako je nám to od prírody dané. Vďaka tomu, že nohu tesne neobopínajú, ale poskytujú jej voľný priestor vpredu aj po bokoch, môžu byť pri chôdzi či behu zapájané všetky svaly, ktoré inak pri používaní bežných topánok až tak nezapájame. V dôsledku toho sa svalstvo posilňuje, noha sa vyvíja správne a predchádza sa deformitám.
  2. Barefoot vás zbaví bolesti
    Na barefoot topánky nedajú dopustiť ani športovci, predovšetkým bežci, ktorí potrebujú vo zvýšenej miere dbať na kvalitu obuvi a z nej vyplývajúce zdravie nôh. Pri chôdzi a hlavne pri behu dochádza v dôsledku našľapovania cez pätu k nárazom, ktoré sa nepriaznivo prejavujú v kolennom a bedrovom kĺbe. Barefoot topánky však spôsobujú, že si človek prirodzene osvojí našľapovanie cez prednú časť chodidla ako je to správne, a preto sa nepríjemným zdravotným komplikáciám s kolenami dokáže prostým nosením barefoot obuvi vyhnúť. Sú prípady, kedy bežec musel prestať so športom, pretože mu nárazy pri behu po asfalte spôsobovali bolesti kĺbov, avšak po tom, ako obuv vymenil za barefoot, mohol sa opäť vrátiť na asfalt a tvrdý terén mu už žiadne ďalšie komplikácie nespôsoboval. Rovnako má nosenie barefoot obuvi pozitívny účinok aj na svalstvo v oblasti krížov - opäť vďaka tomu, že barefoot topánky zapájajú do činnosti celé chodidlo a "nútia" človeka našľapovať cez prednú časť chodidla. Dlhodobé nosenie tohto typu obuvi sa odrazí na tom, že sa môžete z veľkej časti ale aj úplne zbaviť bolesti chrbta, pretože ďalším z výhod barefoot topánok je podpora správneho držania tela.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu