Alkohol v tehotenstve

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Alkohol v tehotenstve

Alkohol je v dnešnej dobe jednou z bežných vecí, ktorá je súčasťou rodinnej oslavy, posedenia s priateľmi, alebo ako osvieženie na terase počas leta. Samozrejme, treba ho konzumovať s mierou, veď všetci vieme, čo spôsobuje nadmerné požitie alkoholu. V tehotenstve by mal byť alkohol prvou z vecí, ktoré prestane žena v akejkoľvek forme prijímať bezprostredne po tom, ako zistí, že je tehotná.

Môže tehotná žena piť alkohol?

Tehotenstvo a alkohol sú dve slová, ktoré spolu nejdú dokopy. Veď spolu ani neznejú pekne :) V prvých dňoch a týždňoch tehotenstva sa bábätku vyvíjajú všetky orgány, počnúc srdiečkom. Dieťatku sa formujú končatiny, mozog a nervová sústava, tiež nechty a zárodky zubov. Prvý trimester je rizikovým obdobím tehotenstva, pretože bábätko je vtedy najnáchylnejšie. Práve preto je naozaj veľmi dôležité, aby sa žena vyhýbala alkoholu okamžite, ako zistí, že je tehotná. Alkohol môže spôsobiť trvalé poškodenie plodu.

Požívať alkohol by mala prestať aj každá žena, ktorá plánuje tehotenstvo a s manželom sa snažia počať dieťatko. Alkohol totiž znižuje šance na úspešné počatie. Platí to nielen v prípade ženy, ale aj v prípade muža. Aj keď muž často pije alkoholické nápoje, môže to spôsobiť, že jeho spermie budú pomalé, alebo že ich bude málo, čo má tiež za následok, že sa páru nedarí počať. Alkohol je všeobecne považovaný za škodlivú látku, jeho časté požívanie neprospieva žiadnemu organizmu, a teda už vôbec nie tak bezbrannému citlivému organizmu, aký má vyvíjajúce sa bábätko v mamičkinom brušku.

Alkohol v tehotenstve

Pitie alkoholických nápojov počas tehotenstva je diskutabilnou témou. Na jednej strane je logické, že alkohol v tehotenstve je škodlivý, na druhej strane sa objavujú názory, že jeden - dva poháriky týždenne neuškodia. Každá žena predsa túži po zdravom bábätku, preto je na svedomí každej jednej ženy, či alkohol vysadí úplne, alebo si ho príležitostne dopraje. Nikomu nemožno nič zakázať, ale aspoň by sme mali poznať riziká, do ktorých ideme, ak nosíme pod srdcom dieťa a zároveň pijeme niečo viacpercentné.

Odborníci zistili, že u žien, ktoré počas tehotenstva častejšie pijú nápoje s obsahom alkoholu, je vysoká pravdepodobnosť vzniku hyperaktivity u ich detí a tiež problémov so správaním alebo s citovým rozvojom. Narastá aj riziko fetálneho alkoholového syndrómu, s ktorým sa na Slovensku rodí omnoho viac detí, než v minulosti. Fetálny alkoholový syndróm môžeme charakterizovať ako súbor mentálnych a telesných vývinových chýb plodu, ktoré vznikajú následkom požívania alkoholu matkou. Alkohol dokáže spomaliť až zastaviť vývoj mozgu, ktorý prebieha po celé obdobie tehotenstva.


Štúdia však poukázala aj na to, že ak žena pije 175 ml vína alebo 50 ml nejakého destilátu či 0,5 l piva raz týždenne, jej bábätku nič nehrozí. Dopriať si teda alkohol v tehotenstve alebo nie? Zváženie tejto otázky je individuálne na každej tehotnej žene. Avšak predsa len, najlepšie pre zdravie matky aj dieťaťa je vyhýbať sa alkoholu úplne.

Pivo v tehotenstve

Veľa ľudí mávne rukou a povie: Pivo predsa nie je žiadny tvrdý alkohol. Áno, to je pravda, ale aj pivo určité percento alkoholu obsahuje. Sú tehotné ženy, ktorým ani len nenapadne, aby si počas tehotenstva naliali čo i len malý pohárik hocakého alkoholu, ani piva. Na druhej strane sú aj také, čo sa piva nechcú zriecť ani počas tehotenstva, alebo im tehotenské chute spôsobia neskutočnú chuť na pivo, a tak si ho aj viackrát do týždňa doprajú. Hoci najlepšie je vyhýbať sa alkoholu úplne, ak si doprajete jeden pollitrák pivka týždenne (ale naozaj iba jeden za týždeň), bábätku neublížite.

Čierne pivo v tehotenstve

Múdrosti starých mám hovoria, že čierne pivo je dobré na mlieko. Ťažko však tvrdiť, že to naozaj platí. Táto babská rada totiž nemá žiadne odborné potvrdenie. Pivo je alkoholickým nápojom, preto by ho žena počas tehotenstva nemala piť. Ak si však dopraje raz do týždňa pohár piva, ako sme uviedli vyššie, nič by sa nemalo stať.

Víno v tehotenstve

Ako je to v prípade piva, tak aj v prípade vína v tehotenstve sú názory na jeho požívanie úplne rôzne. Kým jedni tvrdia, že pohár vína raz za čas bábätku neublíži, s čím sa stotožňujú aj niektorí lekári, iní zase hovoria, že aj jeden pohár vína môže vyvíjajúci sa plod poškodiť. Mnoho mamičiek sa na diskusných fórach a sociálnych sieťach vyjadruje, že počas tehotenstva pili víno a majú úplne zdravé deti, ktorým nič nie je. Víno v tehotenstve si teda z času na čas môže dopriať každá mamička, ale naozaj len občasne, najlepšie raz do mesiaca. Vždy je dôležité mať na pamäti, že pod srdcom rastie malé bábätko, ktoré do seba prijíma všetko to, čo príjme jeho mamička.

Červené víno v tehotenstve

Hovorí sa, že červené víno je dobré na krvinky. Zohreje, prekrví a vzpruží. Samozrejme iba vtedy, ak si doprajete jeden pohárik a nevypijete na posedenie celú fľašu. Červené víno v tehotenstve by sa malo konzumovať s mierou, rovnako ako každý alkohol. Ak sa žena nerozhodne vysadiť počas tehotenstva alkohol úplne, môže si z času na čas dožičiť aj pohárik červeného vínka s partnerom alebo s priateľkami. Malo by však ísť naozaj len o občasné pitie červeného vína, ideálne iba raz mesačne.

Ak ste teda tehotná a čaká vás oslava, firemná akcia, svadba alebo sviatky v kruhu rodiny, nemusíte sa len prizerať, ako si ostatní dávajú prípitok, pokojne si štrngnite s nimi. Nad alkoholom v tehotenstve treba mať veľkú kontrolu a nepiť ho často, ale to neznamená, že sa ho musíte zrieknuť úplne. Samozrejme, môžete ho vysadiť a vôbec počas tehotenstva neprijímať, vtedy máte 100% istotu.  Tak teda, v každom prípade na zdravie. :)


A čo káva v tehotenstve? Prečítajte si viac v našom článku.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu