Recepty pre deti

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Recepty pre deti

Keď sa narodí dieťatko, život ženy sa od základov úplne zmení. Všetko sa točí okolo starostlivosti o dieťa. Ešteže existuje materské mlieko, aspoň mamička popri všetkých tých povinnostiach nemusí pre svojho drobca ešte aj variť :-)

Obsah článku

Dojčením dieťa v prvých dňoch a mesiacoch svojho života dostáva do svojho organizmu všetky potrebné živiny, ktoré sú nevyhnutné pre jeho zdravie a správny rast. Vývojom bábätka však raz nadíde tá chvíľa, keď je potrebné popri dojčeniu prejsť aj na prvé príkrmy. Postupne ako dieťa rastie, rastú aj požiadavky jeho tela pre pestrú stravu. Máme pre vás pár tipov na recepty pre deti.

Recepty pre deti do 1 roka

Vo veku do jedného roka bábätko pije materské mlieko, alebo ak ho mamička z rôznych dôvodov nedojčí, pije umelú náhradu materského mliečka. Spomínané prvé príkrmy je vhodné zaviesť od ukončeného šiesteho mesiaca veku dieťatka. Hlavnou zložkou príkrmov je zelenina, ovocie pridávame až neskôr.

Skvelou stravou pre deti na začiatku prechodu z materského mlieka na inú stravu, sú polievky. Ich konzistencia je tekutá až mierne hustá, detičkám sa polievočky ľahko papajú.

Aby sme dieťatko úspešne privykli jesť zeleninu, používame ju všade, kde je to len možné. A neplatí to iba doma v kuchyni. Najlepšie je, ak dieťatko spoznáva zeleninu nielen na vlastnom tanieri, ale aj v obchode či v detských knižkách. Zeleninu pre deti pripravujeme ako hlavný pokrm, v polievkach, omáčkach, v nátierkach alebo z nej robíme placky. Pri deťoch platí, že im rodič ide vždy príkladom, preto je super, ak dieťa vidí aj svojich rodičov často jesť zeleninu a ovocie. S obľubou ich tak bude napodobňovať a to je základom úspechu zavádzania novej stravy do jedálničku dieťatka :-)

Keď si dieťa navykne jesť zeleninové jedlá, vhodné je pokračovať obilninami vo forme rôznych kaší. Najlepšími sú kaše z ryže, zo pšena, ktoré je bezlepkové, a tak ho môžu konzumovať aj celiatici, výborné sú kaše z vločiek. Najideálnejšie je kaše zbytočne nesladiť. Ak sa dieťa naučí jesť nesladené kaše, vyhrali ste. V treťom mesiaci prikrmovania zavedieme do jedálnička dieťaťa tiež bielkoviny. Nachádzajú sa v strukovinách, vo vajíčku a tiež v kvalitnom mäse.

Recepty pre deti od 1 roka

Deti od dvanásteho mesiaca by mali mať vo svojom jedálničku omnoho viac potravín, než aké jedli doteraz. Organizmus ročného a staršieho dieťaťa potrebuje nevyhnutne širšie spektrum živín. Tráviaci systém dieťaťa je už od tohto veku zrelší a vyspelejší. Síce to neznamená, že teraz môžeme bez obáv obohatiť jedálniček ročného dieťaťa o polotovary, pizzu, hranolky či fastfoodové jedlá, ale o to viac by mali rodičia dbať na zdravé jedlá pre deti.

Stále platí pravidlo, že zelenina by mala tvoriť hlavnú časť stravy dieťaťa. Zeleninu môžu rodičia podávať na mnoho spôsobov, od pyré, polievok, nátierok až po zeleninové koláče a placky. Nezabúdajme ani na surovú zeleninu a ovocie, ktorú môžu deti papať aj "len tak", alebo ako šalátik. Ak rodičia zeleninu na detskom tanieri pekne naaranžujú, bude chutiť ešte viac :-)

Rodičia sa neraz obávajú podať dieťaťu potraviny, ktoré obsahujú známe alergény. Ťažko povedať jednoznačne, čo sa smie a čo nie podať, pretože všetci sme iní a kým u jedného dieťaťa nemusí určitá potravina vyvolať vôbec nič, u druhého môže spôsobiť alergickú reakciu. Od veku jedného roka však už rodičia môžu dieťaťu podávať aj lepok obsiahnutý v špalde, jačmeni a neskôr môže prísť na rad aj pohánka, tá je však bezlepková. Aj orechy dobre obohatia jedálniček dieťaťa. Keď s nimi mamička chce začať, je vhodné začať napríklad mandľami. Orechy treba namočiť do vody a nechať ich takto cez noc, aby zmäkli. Ráno ich prepláchneme a rozdrvíme. Pridať ich môžeme napríklad do detskej kaše.

Čo sa týka mlieka a mliečnych potravín, a j tie zohrávajú dôležitú úlohu vo vyváženom stravovaní. Na začiatok sú vhodné jogurty - kvalitné s obsahom živých kultúr. Veľmi zdravé sú jogurty z kozieho mlieka, toho sa naozaj netreba báť. Jogurty pre dieťa vyberáme biele, teda bez príchutí. Syrové výrobky sú tiež pre dieťa od 1 roka vhodné, pridávame ich po troškách do jedál. Vhodné sú ovčie syry, mäkký syr cottage, či slaný syr parmezán

Polievky pre deti

Polievky sú veľmi dobrým pokrmom pre deti, pretože sa jednoducho prehĺtajú, deti nemusia žuť tvrdšie kúsky jedla a navyše im polievka doplní aj tekutiny a dokáže dobre zasýtiť.

Pre deti sú vhodné polievky v podstate z akejkoľvek zeleniny, najlepšie z čerstvej sezónnej zeleniny. Základný recept na prípravu polievky je veľmi jednoduchý: na masle alebo oleji sa krátko orestuje zelenina, zaleje sa vodou, mierne sa dochutí a varí do zmäknutia.

Každú polievku je možné na záver rozmixovať ponorným mixérom, ak by malo dieťatko problém spapať kúsky uvarenej zeleninky. Pozor na to, aké korenie používame. Pre deti nie je vhodné pridávať do jedál pikantné korenie ako čierne mleté korenie alebo čili. Preháňať by sme to nemali ani so soľou.

Fazuľová polievka so zeleninou

Potrebujeme: 
  • 500 g zelenej fazule, 
  • 1 menšia cibuľka, 
  • 1 kaleráb, 
  • 2 mrkvy, 
  • 3 menšie zemiaky, 
  • 20 g masla, 
  • štipka soli.

Postup: Zeleninu umyjeme, očistíme a pokrájame na malé kocky, cibuľu nakrájame nadrobno. Vo väčšom hrnci rozpustíme maslo a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľku. Pridáme všetku ostatnú zeleninu, premiešame a krátko všetko orestujeme. Zeleninu v hrnci podlejeme trochou horúcej vody a dusíme asi desať minút. Zalejeme primeraným množstvom vody, osolíme, okoreníme podľa chuti a varíme približne tridsať minút, kým zelenina nezmäkne. Na záver pridáme petržlenovú vňať, premiešame a podávame.

Mrkvová polievka s vajíčkom

Príprava mrkvovej polievky pre deti je jednoduchá, zvládne ju aj úplne neskúsený kuchár :)

Potrebujeme: 
  • 6 kúskov mrkvy, 
  • 1 vajíčko, 
  • 2 polievkové lyžice ryže, 
  • soľ,
  • olej alebo maslo, 
  • voda

Postup: Očistíme a umyjeme mrkvu a nastrúhame ju na strúhadle nahrubo. Ryžu umyjeme. V hrnci rozpálime trochu oleja alebo masla, na ktorom krátko orestujeme nastrúhanú mrkvu. Pridáme ryžu, krátko premiešame a zalejeme vriacou vodou. Mierne osolíme a varíme do zmäknutia. Na záver pridáme surové vajíčko, viackrát premiešame a ešte krátko povaríme. Pred podávaním môžeme rozmixovať ponorným mixérom.

Špenátová polievka s haluškami (alebo bez nich)

V prípade špenátu platí, že buď ho deti milujú alebo neznášajú. Špenátová polievka je však veľmi zdravá a keďže chuťové poháriky malých detí ešte nie sú rovnako vyberavé ako nás dospelých, pri správnej príprave tejto polievočky môžete na ňu svoje dieťa navyknúť pomerne jednoducho. Alebo sa môže maminka oháňať rozprávkou o Pepkovi námorníkovi a jeho svaloch, ktoré získal vďaka špenátu :-)

Potrebujeme:

  • 1 zväzok čerstvého špenátu (alebo mrazený špenátový pretlak),
  • 1 vajíčko, trochu oleja, soľ na dochutenie. 
  • Zvyčajne sa do tejto polievočky pridávajú aj 2 strúčiky prepasírovaného cesnaku, ale pri malých deťoch môžu narobiť viac škody ako úžitku.

Halušky: 1 vajíčko, 1 polievková lyžica strúhanky, 1 polievková lyžica polohrubej múky

(Halušky by najmenšie deti asi nezjedli, takže si ich môže pripraviť maminka pre seba :-) )

Postup pri čerstvom špenáte

Do hrnca nalejeme olej a opečieme na ňom cesnak - ak cesnak nebudete do polievky dávať, stačí pridať očistený čerstvý špenát a zaliať horúcou vodou. Pridáme trošku pečiva rozdeleného na menšie kúsky - splní funkciu zahustenia polievky. Osolíme a krátko povaríme. Do vriacej polievky pridáme 1 vajíčko a miešame, krátko povaríme. Rozmixujeme ponorným mixérom.

Postup pri mrazenom špenátovom pretlaku

Do hrnca vložíme mrazený špenát, podlejeme trochou vody a varíme na miernom plameni, aby sa pretlak rozmrazil. Keď sa rozmrazí, osolíme a zalejeme vodou, varíme. Pridáme trošku pečiva rozdeleného na menšie kúsky - splní funkciu zahustenia polievky. Do vriacej polievky pridáme surové vajíčko, premiešame a krátko povaríme. Rozmixujeme ponorným mixérom (aby z pečiva neostali v polievke väčšie kúsky).

Príprava halušiek

V miske rozmiešame vajíčko, strúhanku a polohrubú múku. Vznikne nám tuhšia konzistencia cesta, z ktorého budeme lyžičkou vykrajovať halušky do polievky. Keď polievka vrie, z cesta lyžičkou vykrajujeme malé halušky a vložíme ich do hrnca s polievkou. Krátko povaríme. Halušky sú hotové a celá polievka tiež, keď halušky vyplávajú na povrch.

Postupne si dieťa začne jedlá vyberať, niektoré si bude pýtať stále a iné bude vyslovene odmietať. Mamička sa tak musí zhostiť úlohy vždy pripraveného šéfkuchára :-) Čo na obed pre deti? Máme pre vás tipy na jedlá pre deti - pre tie menšie, ale aj pre väčšie a staršie.

Krupicová kaša

Nepoznáme dieťa, ktoré by ju nemilovalo, veď s obľubou si na nej pochutí aj dospelák. Krupicová kaša je sladká, chutná a vďaka svojej konzistencii sa veľmi jednoducho prehĺta. Ideálne je na raňajky, kedy telo naštartuje do nového dňa.

Potrebujeme:
  • balenie krupice,
  • mlieko - kravské alebo rastlinné,
  • škorica alebo granko,
  • cukor podľa chuti, 
  • trošku masla

Postup: Do hrnca nalejeme mlieko a dáme variť. Krupicu zmiešame s cukrom a vsypeme ju do horúceho mlieka. Za stáleho miešania varíme, kým kaša zhustne. Ešte horúcu kašu nalejeme na tanier, posypeme škoricou alebo grankom a na vrch poukladáme tenké kúsky masla. Keď sa maslo rozpustí, môžeme podávať.

Šúľance

V každom človeku hneď vyvolávajú spomienky na detstvo. Vynikajúca sladká špecialita, po domácky vyrobená šikovnou maminou alebo babkou.

Potrebujeme: 
  • 1 kg zemiakov, 
  • 300 g hrubej múky, 
  • 1 vajíčko, 
  • maslo na poliatie,
  • práškový cukor

Postup: Zemiaky uvaríme aj v šupke. Keď vychladnú, očistíme ich a prelisujeme. K zemiakom pridáme múku a vajce, premiešame. Cesto miešame rukami a vytvarujeme (vyšúľame) do tvaru tenkého valčeka. Z tohto valčeka odkrajujeme tenké kúsky. Ak treba, tak ich ešte raz šúľame, aby boli asi ako náš malíček, možno ešte o trošku tenšie. Šúľance vkladáme do vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch, scedíme a vložíme späť do hrnca. Pridáme maslo, premiešame, posypeme práškovým cukrom.

Tip: hotové šúľance môžeme zmiešať aj s mletým makom alebo s krupicou či lekvárom.

Zemiakové placky bez lepku

Zemiakové placky sú chutné a príprava rodičom nezaberie veľa času. Neobsahujú lepok, pretože sa placky pripravujú bez múky.

Potrebujeme: 
  • 2 zemiaky, pol hrnčeka strúhaného syru,
  • 1 čajová lyžička drvenej rasce,
  • 2 čajové lyžičky mletej sladkej červenej papriky,
  • soľ, 
  • olivový olej, 
  • prípadne aj 2 strúčiky cesnaku

Postup: Zemiaky očistíme, umyjeme a na hrubom strúhadle nastrúhame do väčšej misy. Pridáme nastrúhaný syr a premiešame, osolíme a okoreníme. Plech vystelieme papierom na pečenie. Z cesta tvarujeme placky a poukladáme ich na plech. Placky pokvapkáme olivovým olejom. Placky pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 30 minút.

Jahodový mliečny kokteil pre deti

Potrebujeme: 
  • 1 dl mlieka (kravského alebo rastlinného),
  • 1 dl smotany,
  • 5 polievkových lyžíc jahôd,
  • 3 polievkové lyžice medu

Postup: Všetky suroviny vložíme do mixéra alebo do "smoothovača" a zmixujeme dohladka. Vložíme do vyššieho pohára spolu so slamkou a podávame.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu