Bezplienková metóda

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Bezplienková metóda

Máloktorá mamička si dnes vie predstaviť čo i len jeden deň s novorodencom alebo s malým bábätkom bez plienok. Väčšina rodičov sa pri pojme bezplienková metóda asi zhrozí. Pritom ale nejde o žiaden moderný výdobytok a výmysel súčasnej doby. Bezplienková metóda má veľmi dlhú tradíciu a dnes sa k nej matky začali opäť vracať.

V niektorých zahraničných krajinách je bezplienková metóda úplne prirodzenou súčasťou v živote každej rodiny, do ktorej sa narodí dieťatko. U nás na Slovensku sú však stále najčastejšie používanými jednorazové plienky, ktoré sa po zašpinení vyhodia. Je síce pravda, že tieto plienky mamičkám a oteckom značne uľahčia život, pretože im odpadá ďalšia robota s častým praním a žehlením plienok. Ale na druhej strane stojí fakt, že jedna domácnosť počas "plienkového obdobia" spotrebuje neuveriteľne obrovské množstvo plienok.

A teraz si predstavte, koľko malých detí je na našej Zemi a používa jednorazové plienky, končiace na smetiskách. Tento odpad je veľkou záťažou pre životné prostredie a aj to je dôvod, prečo sa mnohé mamičky rozhodli, že namiesto jednorazových plienok budú používať látkové plienky. Pri tomto druhu plienok mamička bude musieť často prať a žehliť, ale namiesto veľkej kopy "jednorazoviek" zmestí látkové plienky na jednu poličku v skrini.

Čo je teda podstatou bezplienkovej metódy? Ako už zo samotného názvu vyplýva, ide o to, že bábätko žiadne plienky nenosí. Ani jednorazové, ani látkové. Matka intuitívne rozpozná, že dieťatko potrebuje cikať alebo kakať a zasiahne. Ale, samozrejme, vedieť rozpoznávať signály a prejavy dieťatka, sa mamička musí postupne naučiť. Hovoríme o komunikácii medzi bábätkom a mamičkou.

BKM

BKM je skratkou pre pojem bezplienková komunikačná metóda. Ako sme naznačili, mamička vie rozpoznávať signály svojho dieťatka vďaka tomu, že dieťatko s ňou komunikuje. Síce nerozpráva, ale jeho prejavy a reč tela vysielajú k mamičke nezameniteľné signály, že sa čosi deje. Samozrejme, zo začiatku mamička nemôže vedieť, ktorý prejav bábätka čo znamená. Ale tým, že mamička je s bábätkom väčšinu svojho času (v podstate neustále), postupne sa naučí rozpoznať, čo sa jej dieťatko snaží svojimi prejavmi povedať. Hoci starostlivosť o novorodenca je náročná a vyčerpávajúca, predsa len je táto komunikácia bábätka so svojou mamičkou bez slov jedným z tých malých - veľkých zázračných okamihov, ktoré sa viac opakovať nebudú :-)

Bezplienková komunikačná metóda

Prejavy bábätka, ktoré chce signalizovať, že mu treba cikať alebo kakať, sú naozaj rôzne a postupne, ako dieťa rastie, aj tieto signály sa menia. Ako teda bábätko s mamičkou komunikuje?

Tie najmenšie bábätká dávajú najavo potrebu vyprázdniť sa napríklad tým, že urobia prestávku počas dojčenia. Tiež zvyknú robiť grimasy charakteristické pri tlačení, alebo sa mračia. Prejavom novorodencov a najmenších detí je tiež nervózne mrvenie alebo sa, naopak, bábätko prestane hýbať.

Pri bezplienkovej metóde mamičky používajú aj takzvané časovanie. Časovanie spočíva v tom, že po nejakej dobe prežitej s bábätkom sa mamička naučí rozpoznať dobu, kedy sa zrejme bude bábätko potrebovať vyprázdniť. Je to napríklad ráno bezprostredne po prebudení, pred dojčením alebo hneď po dojčení a podobne. Neraz zohráva významnú úlohu vo vystihnutí tohto času materinská intuícia, ktorú má v sebe každá matka. Keď mamička dokáže zasiahnuť včas, bábätko podrží nad nočníkom alebo nad záchodom, aby sa vycikalo či vykakalo.

Úplne bez plienok?

To, či bude mamička na začiatku života s bábätkom používať plienky, alebo vôbec nie, je individuálne a záleží na rozhodnutí každej matky zvlášť. Väčšina matiek sa však rozhoduje používať plienky buď dovtedy, kým sa naučia rozoznávať prejavy bábätka, alebo aspoň počas noci, či pri dlhších presunoch a na cestách. Ak sa ženy, ktoré sú zástankyňami bezplienkovej metódy, rozhodnú predsa len sem - tam plienku použiť, väčšinou si vyberú látkové plienky, ktoré sú ekologickejšie. Prečítajte si o plienkach viac v článku Ako prebaliť dieťa.

Bezplienková komunikačná metóda je pre dieťa prirodzená

Keď bábätko žiadne plienky nenosí, je to pre neho úplne prirodzené. Plienky sú v podstate vynálezom, ktorý má v prvom rade pomôcť rodičom vyvarovať sa sústavného zašpinenia, čistenia, prania, žehlenia, nervového zrútenia... :-) Existujú výhody metódy bez plienok, vďaka ktorým sa bábätko vyhne nežiaducim komplikáciám.

Ide hlavne o oblasť starostlivosti o detskú pokožku. Tým, že bábätko nenosí plienky, jeho pokožka môže voľne dýchať. Koža dieťatka neprichádza do nepríjemného kontaktu s močom a stolicou, čím nedochádza k zapareninám, ekzémom či iným problémom s pokožkou dieťaťa. Bezplienková metóda je preto aj hygienickejšou, než používanie plienok. Už aj tie najmenšie detičky dávajú rodičom najavo, že im treba vykonať potrebu. Na matke a otcovi je naučiť sa porozumieť týmto signálom a zareagovať na ne načas. Ak však rodič neustále dáva dieťaťu plienky, dieťa časom signály a neverbálne prejavy prestane používať, čím sa táto stránka jeho prirodzeného prežívania akoby potlačí.

Ak sa rodičia rozhodnú pre bezplienkovú metódu, v podstate nebudú potrebovať žiadnu špeciálnu výbavu. Keď na bábätko príde potreba, stačí ho pridržať nad nočníkom alebo nad WC, aby vykonalo, čo potrebuje. Zo začiatku sa však každému nejaké tie plienky zídu, takže sa im naozaj netreba úplne brániť. Látkové plienky je možné oprať, vyžehliť a používať opakovane.

Pre mamičky, ktoré nie sú práve najtrpezlivejšie, zrejme bezplienková metóda nebude to pravé orechové. Bezplienkovanie si totiž vyžaduje naozaj veľkú dávku trpezlivosti, pretože sa takmer nikdy nezaobíde bez občasných nehôd. Netreba vešať hlavu a vzdávať sa, keď sa občas nepodarí vystihnúť ten správny čas a dôjde "k nehode". Aj bezplienkovanie závisí od toho, ako sa mamička naladí a ak je odhodlaná, všetko určite postupne zvládne :-)

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu