Ako naučiť dieťa na nočník

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Ako naučiť dieťa na nočník

Ako odučiť dieťa od plienok a ako naučiť dieťa na nočník? S touto otázkou si rodičia lámu hlavu, keď ich drobec dovŕši 18 mesiacov. Práve toto je vek, kedy je vhodné pohnúť sa ďalej.

Obsah článku

V predchádzajúcom článku sme sa zaoberali pojmom bezplienková metóda. Je to metóda, kedy sa dieťaťu nedávajú žiadne plienky, alebo iba minimálne, počas dlhej cesty či na noc. Pri tejto metóde dieťa používa nočník či záchod už takpovediac od narodenia. Samozrejme, nie samo, ale keď mamička rozpozná, že malému alebo malej treba cikať či kakať, podrží bábätko nad záchodom, aby sa vyprázdnilo. Takto dieťa prichádza do styku s nočníkom/záchodom omnoho skôr, ako pri používaní plienok. Je tu teda väčší predpoklad, že sa dieťa naučí chodiť na nočník skôr.

Nie všetky mamičky však používajú bezplienkovú metódu, veď všetci vieme, že malé dieťatko ciká a kaká veeeeľmi často, nuž a práve preto sú plienky také populárne - najmä tie jednorazové. Ekologickejšie sú látkové plienky, ktoré je možné používať opakovane. Či už mamička pre bábätko používa jedny alebo druhé plienky, raz predsa len s ich používaním bude dobré prestať. V tomto článku sa pozrieme na to, ako naučiť dieťa na nočník.

Ako naučiť dieťa na nočník

Pri hľadaní odpovede na otázku, kedy učiť dieťa na nočník, sa odpovede rôznia. Vo všeobecnosti sa odporúča začať s tým po 18. mesiaci veku dieťaťa. Ale je to individuálne. Niektoré deti možno zvládnu sedieť na nočníku aj skôr. Je preto dôležité poznať svoje dieťa, rýchlosť jeho napredovania a v každom prípade sa nepokúšať niečo zbytočne urýchliť, ak vidíme, že na to ešte dieťa nestačí.

V prvom rade je dôležité pred samotným začiatkom učenia dobre dieťa s nočníkom oboznámiť a pripraviť naň už v predstihu. Je veľmi dôležité, aby sa mamička a otecko dohodli na jednotnom názve pre malú aj pre veľkú potrebu a používali tieto názvy obaja rovnaké, pretože v opačnom prípade by bolo dieťa zmätené. Predpríprava nie je nič náročné. Všetky mamičky zrejme veľmi dobre poznajú, že ísť sama na WC je skutočný luxus :-) Dieťa matku sprevádza všade a chce s ňou byť aj na záchode. Toto však v konečnom dôsledku nie je na zahodenie.

Aby si dieťa na nočník zvyklo, ideálne je položiť ho k toalete. Posaďte dieťa na nočník a pokojne mu ešte nechajte aj plienku. Celú dobu s dieťaťom komunikujte a zasväťte ho do toho, čo robíte vy, vysvetlite dieťaťu, ako by vás malo napodobniť. S vašim dieťaťom absolvujte celý proces vrátane záverečného umývania rúk. V rámci predprípravy by sa malo dieťatko zoznámiť s nočníkom natoľko, aby na ňom vydržalo aspoň chvíľu sedieť aj bez plienky.

Odplienkovanie

Keď už dieťa vydrží sedieť na nočníku aj bez plienky, možno že sa mu aj podarí vykonať doň potrebu. Ak sa tak stane, vždy ho pochváľte. Naopak, ak by sa to dieťatku nepodarilo, určite ho nikdy nekritizujte a nehrešte ho, pretože by to v dieťati vzbudilo negatívny postoj voči nočníku. Dôležité je tiež dopriať dieťaťu čas, nesúrte ho, lebo inak bude v strese a aj to môže vykonanie potreby "zablokovať". Vhodné je snažiť sa vystihnúť dobu, keď dieťa pravidelne ciká alebo kaká a vtedy ho nasmerovať k tomu, aby posedelo na nočníku. Dobré je dávať dieťa na nočník pred kúpaním a tiež ráno po zobudení.

Tréningové nohavičky

 Aj učenie na nočník možno považovať svojim spôsobom za tréning. Dieťa sa musí vykonávanie potreby na nočníku naučiť, natrénovať ho a osvojiť si ho. Môžu mu v tom veľmi dobre pomôcť aj takzvané tréningové nohavičky alebo tréningové nohavice. Mamičky ich nazývajú tiež odúčacie nohavičky pre deti. Vyberte nejaké staršie tepláky, alebo spodnú bielizeň, ktorú budete používať na tento tréning. Keď bude chcieť dieťa cikať alebo kakať, choďte s ním na záchod. Postavte k dieťaťu nočník a pomôžte mu vyzliecť si nohavice. Komunikujte s dieťaťom a vysvetľujte mu, čo robíte. Spočiatku sa ešte môže stať, že to dieťa nestihne a dôjde k nehode v podobe zašpinených tréningových nohavíc. Nič sa nedeje, veď na to sú tieto nohavice určené :-) Opäť platí pravidlo nikdy dieťa nekritizovať alebo, nebodaj, naňho kričať.

Pri používaní tréningových nohavíc nikdy nepoužívame plienky. Ak by dieťa malo na sebe plienku, zvyklo by si na to, že aj po cikaní zostane suché, a teda potreba cikať by ho neviedla k tomu, aby sa pýtalo na nočník. Dieťa si však veľmi dobre zapamätá, ak sa pociká a bude v mokrých nohaviciach, pretože mu to, samozrejme, nebude vôbec príjemné. Keď si teda dieťa zvykne na to, že nechce mať mokré nohavice, treba prenechať pýtanie sa na nočník na neho. Okrem toho, že si tým dieťa bude vedieť samo určiť čas na vyprázdnenie, precvičí si aj svoj močový mechúr.

Ako odnaučiť dieťa od plienok

Deti všetko veľmi radi napodobňuj a úplne najradšej napodobňujú svojich rodičov. Je teda dobré mať nočník vedľa toalety, aby dieťa pri rodičovi nadobudlo pocit, že aj ono smie robiť to, čo mamička alebo otecko.

Vyskúšať môžete aj tieto naše tipy, ako odplienkovať dieťa:

1. Dieťa v "dospeláckej" bielizni

Povedzte dieťaťu, že keď už nebude mať plienky a keď bude pekne cikať a kakať do nočníka, bude môcť nosiť nohavičky alebo slipy ako dospelí ľudia. Povedzte mu, že takto už bude naozaj veľkým chlapcom alebo veľkou dámou, a že na rozdiel od ostatných detí budú mať spodnú bielizeň s peknými obrázkami. Odmeňte dieťa tým, že si môže samo vybrať dizajn nohavičiek alebo slipov. Prípadne im v obchode vyberte spodnú bielizeň s ich obľúbenou postavičkou z rozprávky, ktorá celý proces učenia sa na nočník môže urýchliť.

2. Pochvala a uistenie

Detičky bez rozdielu veku majú veľmi rady, keď im mamička povie, ako veľmi ich ľúbi, ako je na nich hrdá, že ich nedá za nič na svete a podobne. Aj keď je ešte dieťa malé a nemusí rozumieť úplne všetkému, čomu mamička hovorí, predsa len cíti pozitívnu energiu a lásku, ktorá z matky pri láskavých slovách k nemu vyžaruje. Preto je dobré po posadení dieťaťa na nočník hneď ho uistiť, aké je šikovné a ako veľmi ho ľúbite. No a potom mu hneď treba povedať, že sa má vycikať alebo vykakať. Keď je dieťa šťastné, rýchlejšie splní, o čo ho mamička žiada. Tá by ho však za splnenú úlohu nikdy nemala zabudnúť pochváliť.

3. Odmena

Každý je rád, keď ho niekto pochváli, o to viac malé deti, ktorým sa často okrem milých slov dá ako odmena aj niečo iné. Zo začiatku môže rodič po úspešnom vykonaní potreby do nočníka dať dieťatku nejakú odmenu, napríklad malú hračku alebo zdravú maškrtu. Ale pozor, malo by ísť o jednoduché maličkosti, nič netreba preháňať, pretože si dieťa na odmeny môže zvyknúť a ak potom nič nedostane, nebude už chcieť na nočník chodiť. Najmenším deťom dáme malú odmenu hneď po tom, ako sa vycikajú alebo vykakajú do nočníka, aby si to jasne spojili. Neskôr by si už dieťa malo vystačiť s mamičkinou pochvalou a láskavým pohladením.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu