Čo robiť, keď sa dieťa dusí?

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Čo robiť, keď sa dieťa dusí?

Máloktorá mamička dokáže zo svojho dieťatka na dlhší čas spustiť oči, zvlášť, ak ide o novorodenca. Malé deti potrebujú takmer nepretržitú starostlivosť a kontrolu. Niekedy totiž stačí chvíľočka rodičovskej nepozornosti a môže sa stať aj niečo vážne. Každý rodič by mal preto ovládať základné kroky, ako podať dieťatku prvú pomoc v prípade, že ju bude potrebovať. Nikto predsa nezačne hľadať na internete, čo robiť, keď sa jeho dieťatko začne dusiť. Okamžite je potrebné zasiahnuť, pretože čas sa kráti. V tomto článku si povieme čo robiť, keď sa dieťa dusí - napríklad vtedy, keď bábätku zabehne.

Obsah článku

Príčiny dusenia u detí

Dieťa sa začína dusiť, keď sa mu do dýchacích ciest dostane niečo, čo tam nemá čo robiť. V prípade novorodencov a najmenších detičiek, ktoré sa ešte samé nehrajú, ide najčastejšie o tieto príčiny dusenia:

  • dusenie pri kojení
  • dusenie slinami
  • dusenie hlienmi
  • dusenie zvratkami (často je spojené s refluxom)

Staršie detičky sa môžu začať dusiť z dôvodu, že si do úst dajú cudzí predmet, ktorý im zapadne až do dýchacích ciest. Najčastejšie sú to drobné hračky, guľôčky, koráliky, kocky z lega, ale môže im zabehnúť aj väčší kúsok jedla.

Príznaky, že sa dieťa dusí

Aj my dospelí vieme, aké je to nepríjemné, keď nám zabehne. Začneme kašľať, neraz aj prskať a zo všetkých síl sa snažíme vdýchnutý predmet, väčšinou časť nejakého jedla alebo vody, z dýchacích ciest dostať von. Niekedy sa to podarí ihneď, ale inokedy musíme bojovať skutočne ako o život. Malé bábätko je na rozdiel od dospeláka úplne bezbranné a s dusením si nevie poradiť samo. Je úplne odkázané na starostlivosť svojich rodičov.

Aby sme vedeli rozpoznať, že sa bábätko začalo dusiť, je dôležité vedieť, aké sú príznaky dusenia. Dieťa začne kašľať a plakať. Kašeľ prechádza do chrčania, pričom dieťatko začína modrať v tváričke. Chytá sa za hrdlo. Ak rodič okamžite nezasiahne, nastáva absolútne ticho. Dieťa sa môže začať dusiť počas spánku, počas hry, alebo pri jedle. Stačí o niečo väčší kúsok jedla alebo aj malá kocka detského lega či koráliky. Každý rodič preto musí nad svojim dieťaťom bdieť a strážiť ho.

Čo robiť, keď sa dieťa dusí

Prvá pomoc dieťaťu musí prísť do troch minút - toto by mal mať na pamäti každý otec a mamička. Ak dieťa vdýchne nejaký predmet, prvou pomocou je uloženie dieťatka do správnej polohy a zatlačenie na správnom mieste, čím dôjde k vypudeniu vdýchnutého cudzieho telesa. Dieťaťom NIKDY netrasieme.

1. Prvá pomoc pre dieťa do jedného roka

Keď sa začne dusiť malé bábätko, môžeme aplikovať údery medzi lopatky. Dieťa si položíme na predlaktie v polohe na brušku. Jeho hlavička je nižšie ako hrudník. Predlaktie si rodič môže podoprieť svojim stehnom. Jednou rukou držíme bábätko, dlaňou druhej ruky dieťa udrieme 5-krát medzi lopatky, ale pozor, silu úderov zvolíme primerane veku dieťatka. Bábätku následne položíme ruku na chrbátik, držíme ho medzi oboma našimi rukami a v takejto polohe ho otočíme, aby ležalo na chrbátiku s hlavou dole na našom druhom predlaktí.

2. Prvá pomoc pre staršie dieťa

Staršie dieťatko dokáže s rodičom viac spolupracovať. Môžeme mu pri dusení pomôcť dvomi spôsobmi: údermi medzi lopatky, alebo, ak sú neúčinné, použijeme tzv. Heimlichov manéver.

Iným spôsobom, ako dostať cudzí predmet z tela dieťaťa von, je stláčanie hrudnej kosti. Dieťatko si uložíme do polohy na naše predlaktie a udrieme ho 5-krát na hrudnú kosť, opäť primerane silno. Udierame na rovnaké miesto, kde sa vykonáva masáž srdca pri resuscitácii. V tomto prípade sú však údery silnejšie a pomalšie. 

Ak by došlo k zástave dychu bábätka, podávame umelé dýchanie a bez čakania zavoláme záchrannú zdravotnú službu.

Oživovanie dieťaťa

Pri resuscitácii novorodenca musí mať každý na pamäti, že nejde o dospelého človeka, preto spôsob, akým sa podáva umelé dýchanie a masáž srdca takémuto bábätku, je iný.

Ako prvý krok spriechodníme dýchacie cesty tým, že ich vyčistíme. Vyberieme z nich zvyšky zvratkov, mlieka, prípadne cudzie telesá. Lopatky dieťatka podložíme uterákom, v prípade novorodenca NIKDY NEROBÍME ZÁKLON HLAVIČKY!

Umelé dýchanie

Dieťatko leží na chrbátiku. Do našich úst vezmeme ústa a aj noštek bábätka. Urobíme päť úvodných vdychov, aby sa bábätku zdvihol hrudník. Následne pokračujeme tromi stlačeniami hrudníka. Po každej sérii stlačení jeden krát vdýchneme.

Stláčanie hrudníka bábätka

Bábätko musí ležať na tvrdej podložke. Jeden alebo dva naše prsty položíme na hrudník, v mieste akoby na pomyselnú spojnicu prsných bradaviek. Stláčame do hĺbky jednej tretiny hrudníka.

Môžeme použiť aj techniku dvoch palcov. Končekmi palcov stláčame spodnú tretinu hrudníka bábätka do rovnakej hĺbky: do jednej tretiny hrudníka.

Hrudník stlačíme 3-krát. Stláčame s frekvenciou 120/min. Po stlačeniach nasleduje jeden umelý vdych. Po uvoľnení sa má hrudník vrátiť do normálnej polohy.

Údery medzi lopatky

V prípade, že sa dieťa začne dusiť, je pri vedomí a kašle, povieme mu, aby sa predklonilo a usilovalo sa v takejto polohe cudzí predmet vykašľať z tela von. Ak to vôbec nezaberá, musí zasiahnuť rodič. V prvom rade začneme dieťa búchať medzi lopatky týmto spôsobom: Postavíme sa za dieťa, jednou rukou mu krížom pridŕžame prednú stranu hrudníka a nahneme ho dopredu, druhou rukou dieťa 5-krát udrieme dostatočným tlakom medzi lopatky. Po skončení piateho úderu skontrolujeme stav, či sa podarilo predmet vypudiť von. Môže sa stať, že ho dieťa vypľuje, alebo že z dýchacích ciest prešiel do úst, odkiaľ ho dokážeme jednoducho vybrať. Treba si však dať naozaj obrovský pozor, aby sme v snahe o vybratie predmetu z ústnej dutiny nezatlačili predmet naspäť hlbšie, preto vždy objektívne zhodnotíme, či si na vybratie predmetu skutočne trúfame.

Heimlichov manéver

Môže sa stať, že údery medzi lopatky nezaberajú a predmet stále zostáva zaseknutý v dýchacích cestách. Na rad prichádza Heimlichov manéver. Spôsob, ako na to, nie je vôbec náročný.

Dieťa objímeme zozadu. Jednu ruku zovrieme v päsť a položíme ju na hornú časť bruška dieťatka, druhú ruku položíme na prvú ruku. Rukami urobíme päť prudkých stlačení, ktoré smerujú šikmo dovnútra hore - v smere, ktorým chceme cudzí predmet z tela vypudiť.

Druhým spôsobom, ako vykonať Heimlichov manéver, je v polohe ležmo na chrbte. Tento spôsob použijeme vtedy, ak už dieťatko upadá do bezvedomia a my ho nevieme udržať vo vzpriamenej polohe. Kľakneme si nad stehná dieťatka. Obidve dlane položíme na stred hornej časti bruška dieťatka. Naše prsty sa tela dieťaťa nedotýkajú. S vystretými lakťami stláčame bruško smerom dovnútra a hore.

Pokiaľ nedôjde k zlepšeniu situácie, zopakujeme údery medzi lopatky, až kým sa dýchacie cesty neuvoľnia. Ak by sa však dieťatko naďalej dusilo, neváhame a zavoláme záchranku.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu