Choroby novorodenca

Be Lenka logo Be Lenka
20.12.2018
Choroby novorodenca

Novorodenci ešte nemajú dobre vyvinutý imunitný systém, ich imunita sa utvára až po pôrode. Sú preto náchylnejší na ochorenia. Chorý novorodenec je pre mamičku veľmi skľučujúcou situáciou, nevie čo si počať, keď jej bábätko ochorie. Chorôb, ktoré postihujú novorodenca, je dosť. V tomto článku si ich predstavíme a povieme si, ako ich liečiť.

Obsah článku

Najčastejšie detské choroby

K tým úplne najčastejším chorobám novorodencov a malých detí patrí kožné problémy ako zapareniny, kvasinky a ekzém, prechladnutie, nádcha a kašeľ, nadúvanie a bolesti bruška - koliky, horúčka, vracanie, hnačka. Deti sa ale stretávajú aj so zápalom spojiviek, aj novorodenca postihuje streptokok a zlatý stafylokok, alebo nepríjemný zápal stredného ucha. Každá mamička chce pre svoje dieťatko to najlepšie a túži po tom, aby sa jej bábätko čo najskôr vyliečilo. Pozrime sa na to, aké choroby u detí existujú a ako si s nimi poradiť.

Kožné choroby novorodencov

Koža najmenších detí je najcitlivejšia. Preto je veľmi náchylná na podráždenie. Existuje viac kožných problémov, ktoré sa objavujú u novorodencov.

Zapareniny u novorodenca

Zapareniny sú najčastejším kožným problémom u novorodencov a malých detí, ku ktorému dochádza hlavne kvôli noseniu plienok. Zvyšky stolice pôsobia na kožu bábätka pod plienkou, kde je teplo. Kvôli tomu koža sčervenie, následne bolí a svrbí. Bábätko to dá najavo hlasným plačom. Aby sme zabránili vzniku zaparenín, nesmieme nechávať bábätko dlhú dobu v mokrej plienke. Je dôležité dôkladne starať o zadoček bábätka pri každom prebaľovaní. Zadoček vždy poriadne umyjeme prúdom vody, alebo použijeme jemné vlhčené obrúsky (Ak je ale bábätko pokakané, lepšie bude zadoček opláchnuť). Po usušení plienkovú oblasť na tele bábätka natrieme krémom proti zapareninám a až potom nasadíme bábätku čistú plienku.

Kvasinky u novorodencov

Kvasinková infekcia je kožným problémom vyskytujúcim sa aj u novorodencov. Kvasinky sú súčasťou každého človeka, nachádzajú sa v ústach, v tráviacom trakte a u žien aj na pošvovej sliznici. V prípade, že je ich množstvo primerané, nespôsobujú žiadne komplikácie, pretože v tele vládne rovnováha. Pokiaľ sa ale kvasinky premnožia, problémy sú na svete. Ľudská koža je odrazom toho, čo sa deje so zažívaním. Ak sa naruší črevná mikroflóra v zmysle premnoženia kvasiniek a baktérií, následky vidíme na koži.

Novorodenec sa prvýkrát stretne s kvasinkami už počas pôrodu, kedy sa pri prechode pošvou kvasinky usídľujú v jeho ústnej dutine a následne sa dostávajú do tráviaceho traktu. Je preto dôležité upravovať črevnú mikroflóru novorodencov už od začiatku. Najčastejšie sa premnoženie kvasiniek u detí prejavuje ako kruhové a oválne ložiská kvasinky v tvare mince, ako začervenané miesta v záhyboch kože. Aj problémy s atopickým ekzémom súvisia s narušením črevnej mikroflóry. Premnoženie kvasiniek sa tiež prejavuje aj ako biele povlaky na tvári, v ústnej dutine na jazyku a podnebí. K príznakom ale patrí aj zápcha alebo naopak hnačka, kolikovité bolesti bruška.

Ako liečiť kvasinky u novorodencov

Premnožené kvasinky možno eliminovať a problémy odstrániť úpravou jedálnička, prebiotikami a probiotikami, kúpaním bábätka a správnou starostlivosťou o pokožku. Novorodenec prijíma ako potravu materské mlieko, preto sa o úpravu jedálnička musí postarať mamička. Kvasinky sa živia sacharidmi, preto treba vyradiť potraviny bohaté na tieto zložky, alebo obmedziť ich množstvo. K sacharidom patria: obilniny, ovocie, sladká zelenina (hlavne mrkva, ktorá podporuje množenie kvasiniek), škroby, zrejúce syry, kvasnice, sladkosti a koláčiky. Opatrne treba pristupovať aj k mliečnym výrobkom, pretože u detí od narodenia do približne troch rokov sú mliečne výrobky najväčším spúšťačom alergií a atopických prejavov.

Zlatý stafylokok u novorodenca

Zlatý stafylokok je baktéria radu Staphylococcus aureus. Zatiaľ čo niektoré druhy ľudskému telu neublížia, iné druhy sú naozaj nebezpečné. Bežne u zdravých jedincov sa zlatý stafylokok nachádza na koži a v nose. Ak sa zlatý stafylokok premnoží, môže spôsobiť kožné infekcie. Nebezpečnou sa táto baktéria stáva, keď sa rozšíri natoľko, že sa dostane do krvi a následne do kĺbov, do pľúc alebo dokonca aj do srdca.

Najčastejšie lekár zistí sterom zo sliznice nosa, ucha alebo oka, že je novorodenec nakazený. Ako prvé opatrenie sú bábätku nasadené antibiotiká a napríklad aj lieky na zníženie horúčky (ak je to nevyhnutné). Problémom je, že niektoré druhy zlatého stafylokoka sú voči antibiotikám odolné, a tak nasadené lieky nemusia zabrať. Novorodenec by mal denne prijímať tekutiny (materské mlieko) v objeme 150-160ml na kilogram a dojčenia sa odporúča 8-krát denne. Prevenciou je tiež dostatočná hygiena.

Streptokok u novorodenca

Ide o baktériu, která má mnoho kmeňov. Najčastejšie sa stretávame s kmeňom Streptoccocus pyogenes zo skupiny A, ktorý spôsobuje angínu. Ďalším kmeňom je Streptococcus agalactiae, ktorý patrí medzi streptokoky skupiny B a spôsobuje vážnejšie komplikácie. Priemerne má každá štvrtá žena v pošve streptokoka a hoci nemusí mať vôbec žiadne negatívne príznaky, je veľmi dôležité, aby sa prítomnosť streptokoka zistila. Hlavne v súvislosti s pôrodom, pretože pošvou bude prechádzať bábätko, ktoré sa môže streptokokom Streptococcus agalactiae nakaziť a dostať aj zápal pľúc, čo je v prípade novorodenca vážnym problémom. Ako prevencia sa matkám počas pôrodu podávajú antibiotiká.

Ak sa streptokok objaví u novorodenca, mamičky často panikária. Choroba bábätka nie je nič príjemné pre dieťa a ani pre jeho rodičia, avšak antibiotická liečba býva úspešná a bábätko sa z problému dostane celkom rýchlo :-)

Vážne detské choroby

Žiaľ, bábätko môžu potrápiť aj vážne detské choroby, ktoré zvláda ťažšie, než, povedzme, bežné nachladnutie. Ide najmä o silnú hnačku, zápchu, koliku či zápal stredného ucha. Čo v takomto prípade robiť?

Hnačka u novorodenca

Novorodenec prijíma iba materské mlieko. Jeho stolica je teda riedka. Pokiaľ ale začne byť o niečo častejšia a navyše obsahuje prímes hlienu, je vodnatá a viac zelená, reč je o hnačke. Našťastie, v prípade novorodencov sa objavuje hnačka len málokedy. Hnačka trápi predovšetkým väčšie dojčatá a hlavne tie deti, ktoré sú prikrmované umelou stravou a nie sú to "stopercentné dojčatá". Dojčenie totiž neznamená len poskytovať bábätku potravu, aby nemalo hlad. Materské mlieko má aj ochrannú funkciu, chráni organizmus dieťaťa okrem iného aj pred hnačkou.

Keď už ale bábätko trápi hnačka, mlieko by sa malo podávať namiesto s vodou radšej s ryžovým odvarom. Ryžový odvar zvládne mamička urobiť doma, ale môže siahnuť aj po instantnej ryžovej nemliečnej kaši. Väčšie deti môžu dostať zeleninovú polievku, zemiakovú kašu, banánové alebo jablkové pyré, ryžu s mäsom. Pokiaľ sa ale napriek tomu nedarí hnačku zastaviť a ak sa objaví aj zvracanie, určite nečakajte a vyhľadajte lekára.

Zápcha u novorodencov

Opačným prípadom je zápcha. Aj tá môže malé bábätko poriadne potrápiť. Pre zdravie každého človeka je dôležité pravidelné vyprázdňovanie. Keď sa proces naruší, dochádza k rade nepríjemných pocitov a problémov, ktoré nemožno brať na ľahkú váhu. V prípade dojčiat opäť platí (vo väčšine prípadov), že k zápche dochádza naozaj len zriedkavo, pretože materské mlieko má mierne preháňavý účinok a zabezpečuje správnu črevnú mikroflóru bábätka.

Zápcha sa ale môže dostaviť pri prechode z materského mlieka na umelú stravu. Stolica bábätka v tomto období je tuhšia a menej častá. Čo robiť, keď má dieťa zápchu? Mamičky často riešia zápchu svojho bábätka podaním čapíka do konečníka bábätka, ktorý pomáha vyprázdniť sa. Nie je to ale veľmi šťastné riešenie, pretože vedie k nežiaducim zmenám v režime vyprázdňovania. Časté podávanie čapíkov sa neodporúča vôbec, skôr sa zakazuje, pretože môže problém výrazne zhoršiť. Niekedy je pretrvávajúca zápcha príznakom vrodenej poruchy, ktorú je potrebné vždy zveriť do rúk odborníka.

Kolika

Kolikové bolesti bruška patria k tým najväčším, s ktorými zápasí veľa novorodencov. Detská kolika sa prejavuje nepretržitým plačom, ktorý môže trvať aj niekoľko hodín. Koliku môžeme opísať ako problém so zažívaním bábätka, kedy sa hromadia plyny a neodchádzajú z tela von, často v dôsledku veľkého množstva plynu sa dostaví aj zápcha, bruško je na dotyk tvrdšie. Za kolikou môže byť aj skutočnosť, že novorodenec nemá dostatok pohybu, pretože väčšinu dňa leží a spí, dieťa sa nevie samo hýbať a preto trávenie nefunguje stopercentne. Hlavne deti ležiace väčšinu dňa v postieľke a v kočíku navštevujú ambulancie pediatrov s bolesťami bruška najčastejšie. Kolika nie je nič príjemné, ide o silný tlak v brušku bábätka, ktorý, samozrejme, bábätko bolí a bábätko preto plače. V tejto oblasti sa veľmi osvedčilo nosenie detí ako efektívna prevencia a eliminácia bolestí bruška.

Ako nosenie detí pomáha odstrániť koliku?

Počas nosenia sa bábätko nachádza vo vertikálnej polohe. Neleží horizontálne ako napríklad v postieľke. Vertikálna poloha umožňuje potrave postupovať tak ako má, smerom nadol. Vďaka tomu nedochádza ani k refluxu u bábätka. Ďalším dôvodom je sedenie doširoka. Keďže má bábätko v šatke alebo v nosiči nôžky doširoka (ergonomická poloha "M"), podporuje táto poloha trávenie aj odchod plynov z čriev, čo je veľmi dôležité, aby nevznikala kolika. Na boľavé bruško pomôže aj teplá plienka položená na bruško bábätka, jemná masáž bruška v smere hodinových ručičiek, ale aj sirupy a kvapky na podporu trávenia, ktoré predpisuje detský lekár.

Horúčka

Čo robiť, keď má dieťa teplotu? Normálna telesná teplota novorodenca je 36,5 - 37,2 ° C. Najčastejším spôsobom merania teploty malého bábätka je strčiť teplomer do konečníka. Dnes možno zohnať aj špeciálne "cumlíkové teplomery", ktoré majú teplomer zabudovaný v cumlíku. Ak je teplota vyššia ako 37,2 ° C, ale menšia ako 37,9 ° C, ide o zvýšenú telesnú teplotu. Pokiaľ ale teplota vstúpi až na hodnotu 38 a viac, ide o horúčku. Bábätko s horúčkou je podráždené a nepokojné, môže sa dostaviť nechuť a únava. Prvou pomocou je podanie lieku na zníženie horúčky s obsahom paracetamolu. Liek sa novorodencom podáva v podobe čapíka do zadočku, alebo ako sirup, ktorý lyžičkou dáme dieťaťu do pusinky. Dávku je nutné prispôsobovať veku a hmotnosti bábätka. Pri vysokej horúčke je vhodné dieťaťu dať studený obklad. O ďalšom postupe liečby sa rodičia potom musia poradiť s lekárom.

Zápal stredného ucha

Patrí k veľmi bolestivým a veľmi častým chorobám detí. Zápal vzniká najčastejšie ako dôsledok nádchy a infekcie horných dýchacích ciest, keď sa infekcia z nosohltana dostáva až do stredného ucha. Tam vznikne nepríjemný zápal. V niektorých prípadoch u náchylnejších detí sa zápal vracia pri každom prechladnutí.

Zápal stredného ucha u novorodencov a dojčiat sa prejavuje nepokojom, plačom, nespavosťou, pretože bábätko kvôli bolesti nezaspí, bábätko si môže siahať na boľavé uško, objavuje sa aj nechuť k jedlu a horúčka. Prvou pomocou je opäť ako pri horúčke podanie paracetamolu - zníži horúčku a zmierni bolesť. Samozrejmosťou je lekárske ošetrenie, pediater bábätko môže poslať aj na otorinolaryngológiu (ORL vyšetrenie). Dôležité je udržiavať nos bábätka priechodný.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu