Kyselina listová v tehotenstve

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Kyselina listová v tehotenstve

Jednou z najdôležitejších látok, nevyhnutných pre správny vývin bábätka počas prenatálneho obdobia, je kyselina listová. Dbať na jej dostatočný prísun by mali ženy už pred otehotnením. Kyselina listová na začiatku tehotenstva má významný podiel na zdravom vývine a raste plodu, pričom ak jej nie je nedostatok, odstraňuje riziká vzniku určitých vývojových porúch.

Kyselina listová

Čo to kyselina listová vlastne je? Ide o vitamín skupiny B, ktorý je pre ľudský organizmus veľmi dôležitý. Kyselina listová je rozpustná vo vode. Kyselina listová zohráva významnú úlohu v oblasti krvotvorby, podieľa sa na vzniku aminokyselín. Nedostatok kyseliny listovej môže zapríčiniť vznik neplodnosti. Preto je veľmi dôležité, aby ženy dbali na dostatočné množstvo kyseliny listovej a zásobili sa ňou už pred otehotnením.

Kyselina listová pred otehotnením

Kyselina listová a tehotenstvo spolu úzko súvisia. Každá žena, ktorá plánuje tehotenstvo, alebo ktorá sa o počatie snaží, by mala mať na pamäti, že musí svoje telo zásobovať dostatočným množstvom potrebných živín. Pestrá strava by mala byť samozrejmosťou. Ďalšou zo samozrejmých vecí by mala byť upriamená pozornosť na prísun kyseliny listovej. Ak by tá v organizme dlhodobo chýbala, respektíve ak by jej bolo veľmi málo, mohlo by to viesť až k neplodnosti.

Kyslina listová je veľmi dôležitá hlavne v prvých dňoch a týždňoch tehotenstva. Na úplnom začiatku tehotenstva máloktorá žena vie, že už jej pod srdcom rastie bábätko, väčšina žien to ani len netuší a tehotenstvo sa potvrdí až neskôr. Ak by v tomto období kyselina listová v tele matky chýbala, mohol by jej nedostatok poškodiť plod. Preto je také dôležité prijímať kyselinu listovú už pred otehotnením. Ženy, ktoré plánujú tehotenstvo, by mali zvýšiť príjem kyseliny listovej minimálne tri mesiace pred počatím, pričom denná dávka by mala byť 400 mikrogramov.

Kyselina listová pre tehotné

Ako sme už naznačili, kyselina listová sa stará o zdravý vývin plodu, a to už od samotného začiatku tehotenstva. Preukázalo sa, že pravidelné užívanie dostatočného množstva kyseliny listovej v tehotenstve znižuje riziko vrodených chýb až o 50 %.

Kyselina listová účinkuje tak, že znižuje predovšetkým riziko porúch neurálnej trubice. Pri nedostatku kyseliny listovej v tehotenstve sa výrazne zvyšuje riziko potratu, odtrhnutia placenty a ďalších chýb vo vývoji bábätka.

Kyselina listová pre tehotné je dostupná ako voľne predajný výživový doplnok v lekárni. Zväčša ide o doplnok s obsahom 400 mikrogramov kyseliny listovej. Ak je to potrebné, môže lekár predpísať kyselinu listovú vo vyššej dávke, napríklad 1000 - 5000 mikrogramov), tento liek je však dostupný iba na lekársky predpis. Vyššie dávky kyseliny listovej sú určené pre ženy s celiakiou, epilepsiou, vrodenou anémiou, alebo pre ženy s vyšším rizikom vzniku poruchy neurálnej trubice.

Ak žena netrpí žiadnym ochorením a tehotenstvo prebieha bez komplikácií, odporúčaná denná dávka kyseliny listovej sa pohybuje spravidla na hodnote 600 mikrogramov. Zásobiť svoje telo kyselinou listovou je životne dôležité predovšetkým v prvom trimestri, teda v prvých troch mesiacoch tehotenstva. Keďže kyselina listová je rozpustná vo vode, nadbytočné množstvo, ktoré telo nezužitkovalo, sa z organizmu vyplaví močom. Preto dosiaľ neboli zistené vedľajšie alebo nežiaduce účinky kyseliny listovej, ak by jej žena prijala viac.

Potraviny bohaté na kyselinu listovú

Ako aj zo samotného názvu tohto vitamínu vyplýva, kyselina listová sa nachádza najmä v listovej zelenine. Na tanieri by teda ženám nemal chýbať špenát, brokolica, hlávkový šalát, ľadový šalát, špargľa či ružičkový kel. Bohatým zdrojom kyseliny listovej sú tiež strukoviny, celozrnný chlieb a iné celozrnné pečivo, figy, kvasnice. Tepelnou úpravou sa kyselina listová obsiahnutá v týchto plodinách ničí, preto zeleninu konzumujeme surovú v podobe šalátov, alebo ju nevaríme príliš dlho.

Vitamíny pre tehotné s kyselinou listovou

Okrem konzumovania pestrej stravy bohatej na kyselinu listovú sú ženám k dispozícii aj výživové doplnky. Kyselinu listovú je možné zakúpiť si v lekárni v podobe "čistej" kyseliny listovej, ktorá okrem tejto látky žiadne ďalšie látky neobsahuje. Kyselina listová je však súčasťou aj ďalších výživových doplnkov určených pre tehotné ženy, alebo pre ženy - snažilky.

Vitamíny pre tehotné s kyselinou listovou sú dnes medzi nastávajúcimi mamičkami veľmi obľúbené. Okrem potrebného množstva kyseliny listovej obsahujú tieto výživové doplnky kopec ďalších potrebných vitamínov, minerálov a ďalších aktívnych látok, ktorých množstvo je zvýšené, aby pokrylo veľké nároky organizmu matky i dieťaťa. Keďže väčšina týchto vitamínov je voľne predajná, mala by tehotná žena konzultovať ich užívanie so svojim gynekológom ešte pred tým, než si tie ktoré vitamíny zakúpi. Čo je vhodné pre jednu ženu nemusí byť vhodné aj pre druhú.


Prečítajte si o ďalších potrebných látkach v tehotenstve v článku Vitamíny v tehotenstve.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu