Káva v tehotenstve

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Káva v tehotenstve

Tehotenstvo je obrovskou zmenou pre organizmus každej ženy. Srdiečko dieťatka bije pod srdcom matky takmer už od samého začiatku, na ultrazvuku ho možno zachytiť približne v 7. týždni tehotenstva. Bábätko sa vyvíja, z dvoch splynutých buniek matky a otca postupne a veľmi rýchlo vznikne podoba človeka, ktorý sa čím ďalej tým viac podobá na novorodeniatko. Všetky dôležité vývojové zmeny sa dejú v prvom trimestri, ktorý sa práve preto považuje za najrizikovejší. Aby sme bábätko ochránili pred všetkým, čo by mu mohlo nejakým spôsobom ublížiť, musíme sa v prospech neho aj niektorých vecí zrieknuť. Jednou z týchto vecí je aj káva.

Káva v tehotenstve

Je samozrejmé, že žena musí urobiť určité opatrenia bezprostredne po tom, ako zistí, že je tehotná, alebo aj vtedy, ak tehotenstvo nie je ešte potvrdené lekárskym vyšetrením, ale nie je ho možné ani vylúčiť. Prvým krokom je prestať fajčiť, vylúčiť alkohol v tehotenstve a aj pitie kávy. Všetky tieto látky sú totiž pre dieťatko veľmi nebezpečné.

Ženy, ktoré plánujú tehotenstvo a sú nadšené kávičkárky, možno dopredu rozmýšľajú, ako len "prežijú" deväť mesiacov bez svojej milovanej kávy, keď teraz si nevedia bez obľúbeného nápoja predstaviť ani len jedno ráno. Dobrou správou je, že sa žiadna žena nemusí kávy zrieknuť úplne. Jedna - dve šálky denne bábätku neuškodia. Kofeín sa však odporúča mať naozaj pod kontrolou, a to hlavne v prvých týždňoch a mesiacoch tehotenstva, pretože priveľké dávky kofeínu počas tehotenstva môžu spôsobiť potrat. Prísť o bábätko iba preto, že nám chutí káva a nevieme si ju odoprieť, predsa nechce nikto. Ľudský organizmus je však skutočne zázračný a u mnohých kávičkárok spôsobí, že s nástupom tehotenstva im káva prestane chutiť. A tak je po probléme :-)

Môžu tehotné kávu? A koľko kávy denne teda môže bez výčitiek svedomia vypiť tehotná žena? Ako sme naznačili, tehotná žena si môže bez obáv dopriať jednu až dve šálky kávy denne. Ale aj tu si treba dávať pozor. Množstvo kofeínu v týchto dvoch šálkach spolu by nemalo prekročiť 150 mg - 200 mg za deň. Takto žena neuškodí sebe, ale ani dieťatku. Ak by totiž žena pila hoci aj jednu kávu denne, avšak bola by ozaj veľmi silná, riziko narastá. Hovorí sa, že kávy v tehotenstve by v ideálnom prípade malo byť o polovicu menej, než pred tehotenstvom.

Káva počas tehotenstva

Neexistuje káva, ktorá by bola vyrobená iba pre tehotné ženy. Ale ak hľadáte niečo ako káva pre tehotné, môžete si vybrať aj bezkofeínovú kávu. Niektoré ženy pijú jednu riadnu kávu napríklad ráno, a popoludní či podvečer si doprajú kávu bez obsahu kofeínu. Aj toto je spôsob, ako oklamať chuťové poháriky a vychutnať si kávu s vedomím, že žiaden kofeín sme do seba nedostali. Pripraviť si môžete aj bezkofeínovú kávu na spôsoby, aké máte najradšej: espresso, latte (káva s mliekom), alebo si mliečko speňte a urobte chutné kapučíno.

Čo káva a dojčenie?

Keď sa po deviatich mesiacoch tehotenstva konečne mamička stretne so svojim dieťatkom, ešte to pre ňu neznamená, že si môže pitie kávy vychutnávať v množstve ako predtým, než otehotnela. Je pravdou, že kofeín sa z krvi dostáva aj do materského mlieka, a preto môže ovplyvňovať aj bábätko. Káva počas dojčenia je bezpečná vtedy, ak jej žena nepije viac, ako v tehotenstve, teda, ak nepresahuje odporúčané množstvo maximálne 200 mg kofeínu denne (skôr sa však odporúča 150 mg). Vedci z radov lekárov sa touto témou zaoberali a svojimi štúdiami zistili, že polovičné dávky kávy nespôsobujú nespavosť u novorodenca alebo u dojčaťa.

Kávu vo všeobecnosti ľudia pijú nielen pre jej chuť, ale aj pre jej povzbudzujúci účinok na ľudský organizmus. Nuž, je jasné, že dostatočné vzpruženie potrebuje aj mamička, ktorá je po príchode dieťatka na svet nonstop niečím zamestnávaná a po prebdených nociach unavená a vyčerpaná. Ak matka rada pije kávu, nemusí sa jej vzdávať počas tehotenstva, ale ani počas dojčenia. Stačí to s ňou nepreháňať a v takom prípade sa niet čoho obávať.

Na záver ešte jeden tip, ako si pripraviť ľadovú kávu (nájdu sa v ňom mnohé mamičky):

  1. Zalejte si kávu
  2. Majte deti
  3. Zabudnite, že ste si urobili kávu
  4. Voilà, ľadová káva je na svete :-)

Káva je záležitosťou pre dospelých. Pre detičky sú výbornou pochúťkou detské výživy. Prečítajte si viac v článku Prvé príkrmy.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 5% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu