Príznaky tehotenstva

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Príznaky tehotenstva

Keď sa oplodnené vajíčko uhniezdi, začnú sa v tele matky diať rozličné zmeny. Niektoré telesné prejavy sú výraznejšie, iné žena ani len nepostrehne. Meškajúca menštruácia nie je jediným prejavom potenciálneho tehotenstva. To, že sa zo ženy stáva matka, sa prejavuje pestrou škálou ďalších symptómov.

Obsah článku

Prvé príznaky tehotenstva

Keď žena túži po bábätku, zameriava sa na sledovanie zmien vo svojom tele a všíma si všetko, čo sa aspoň trošku vymyká z normálu. Treba mať vždy na pamäti, že každý organizmus je jedinečný a všetci sme iní. U niekoho sa prvé príznaky tehotenstva prejavia okamžite, ale u inej ženy sa nemusia prejaviť vôbec, alebo iba pár z nich.

Poväčšine je úplne prvým príznakom vynechaná menštruácia, ale nie je to pravidlom. Stáva sa, že žena menštruáciu dostane a napriek tomu je tehotná. Táto menštruácia na začiatku tehotenstva býva podstatne slabšia alebo ide iba o špinenie. Pozrime sa však na ďalšie príznaky, ktoré naznačujú, že sa v žene zrodil nový život.

Ako zistím, či som tehotná

Zistiť, že sa to teraz už asi naozaj podarilo, môže žena práve pozorovaním vlastného tela. Keď dôjde k oplodneniu vajíčka, následne asi po desiatich dňoch dochádza k uhniezdeniu vajíčka v maternici. Niektoré ženy to dokonca cítia ako malé pichnutie v brušku. Môže sa to prejaviť aj jednorázovým špinením. Ale vo väčšine prípadov sa uhniezďovanie deje bez toho, že by o ňom žena vedela. Robiť si tehotenský test skôr, než žene vynechá menštruácia, je zväčša zbytočné. Tehotenský test ukáže druhú čiarku až vtedy, keď uhniezdené vajíčko začne produkovať hormón HCG, teda ľudský choriový gonadotropín. Ten telo vytvára iba v tehotenstve, preto jeho prítomnosť je jednoznačnou odpoveďou, že je žena tehotná. Ak neprichádza menštruácia a tehotenský test neukazuje dve čiarky, najlepšou cestou ako zistiť, či je žena tehotná, je návšteva ambulancie gynekológa. Ten odoberie krv, z ktorej sa prítomnosť hormónu HCG určí jednoznačne. Výsledky z krvného vyšetrenia má gynekológ k dispozícii väčšinou nasledujúci deň po odbere.

Takže ak patríte medzi snažilky, no ešte máte iba krátko po ovulácii, odporúčame vám počkaťs tehotenským testom minimálne dva týždne od ovulácie. Je samozrejmé, že je žena nedočkavá a čo najskôr by chcela vedieť, či sa to už konečne podarilo, alebo nie. Ale veľmi skoré testovanie výsledok veru neurýchli :-)

Prvé dni tehotenstva

Príznaky tehotenstva

Niektorá žena sa cíti akosi lepšie a krajšie než zvyčajne, iná úplne normálne a ďalšia sa cíti úplne nanič. Prvé dni tehotenstva, kedy žena možno ani len netuší, že sa v nej zrodil nový život, sa od ženy k žene naozaj veľmi líšia. Každá žena je individuálna osobnosť s úplne rozdielnymi predispozíciami a reakciami vlastného tela. Niekto pociťuje iba zopár príznakov, iná žena je tou menej šťastnou, na ktorú sa valia všetky možné aj nemožné príznaky tehotenstva :) Je preto dôležité načúvať svojmu telu a pozorovať ho.

Prejavy tehotenstva

Tehotenstvo je obrovskou zmenou v živote každej ženy. Pre organizmus, ktorý doposiaľ fungoval normálne, predstavuje tehotenstvo niečo úplne nepoznané. Preto je samozrejmé, že sa telo začne rôznymi spôsobmi prejavovať navonok.

Bolesti v podbrušku

V termíne, kedy žena očakáva začiatok menštruácie, sa často objavujú bolesti v podbrušku, niekedy aj kŕče. Bolesti žena často pripisuje začínajúcemu cyklu, avšak ak sa menštruácia nedostaví, pravdepodobne boli bolesti znakom uhniezďovania vajíčka. Ak ani po týždni nedôjde ku krvácaniu, je vhodné siahnuť po tehotenskom teste, alebo vyhľadať svojho lekára, ktorý prípadné tehotenstvo dokáže z krvi veľmi rýchlo určiť.

Častejšia potreba močiť

Pokiaľ žena nie je prechladnutá, ale chodieva často močiť, môže to byť signálom začínajúceho tehotenstva. Tento prejav je znakom tehotenstva najmä vtedy, ak žena chodí na WC často, aj keď moču nie je veľa. Za zvýšenou potrebou močenia v prvom štádiu tehotenstva sa skrýva hormón HCG, ale aj fakt, že telo tehotnej ženy má väčší obsah vody a obličky ženy v tehotenstve pracujú rýchlejšie.

Citlivé a plnšie prsia

Jedným z prvých príznakov tehotenstva, ktorý sa objavuje u väčšiny žien, sú citlivé prsia. Bradavky môžu bolieť na dotyk alebo ženu bolia celé prsia. Tie sa v tehotenstve zároveň zväčšujú a sú plnšie.

Zvýšená citlivosť

Tehotná žena je veľmi citlivá a čokoľvek ju dokáže rozplakať, alebo, naopak, rozosmiať. Táto oblasť je veľmi individuálna, niektoré ženy so zvýšenou citlivosťou nemajú vôbec počas tehotenstva skúsenosti. Avšak vo väčšine prípadov sa miera rozcitlivenosti v tehotenstve zvyšuje, čo je spôsobené hormonálnymi zmenami v tele ženy, z ktorej sa stáva matka a ktorá sa telesne aj psychicky pripravuje a teší na svoje bábätko.

V tehotenstve teda žena napríklad aj pri sledovaní televízie bude potrebovať väčšiu zásobu vreckoviek, keby náhodou začala uprostred reklamy plakať.

Výraznejšia vnímavosť pachov

V tehotenstve ženy viac než inokedy vnímajú vône a pachy. Môže sa dokonca stať, že ak žena niektorý pach bežne ani len nevnímala, v tehotenstve jej bude doslova prekážať.

Ranná nevoľnosť

Rané štádium tehotenstva často sprevádza nevoľnosť, zvracanie alebo pocity na zvracanie, ktoré sa objavujú predovšetkým ráno po prebudení, ale niektoré ženy opisujú nevoľnosť namiesto rána skôr vo večerných hodinách. Sú medzi nami aj tie nešťastné, ktoré nevoľnosť postihuje "na etapy" v priebehu celého dňa. Ak žene vôbec alebo iba málokedy býva zle, avšak v poslednom období pociťuje nevoľnosť či točenie hlavy, pričom iné zdravotné problémy nemá, pravdepodobne je tehotná.

Únava a malátnosť

Aj keď sa o únave hovorí ako o prvom príznaku tehotenstva, nie vždy je tomu tak. Sú ženy, ktoré neustále prekypujú energiou, únavu vôbec nepociťujú a odrazu zistia, že sú tehotné. Toto sú tie výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo.

Únava môže byť skutočne prejavom tehotenstva, najmä vtedy, ak sa žena cíti unavená väčšinu dňa, hoci v noci dobre spala. Ak teda máte pocit, že zaspíte aj v stoji a nevylučujete možné tehotenstvo, urobte si tehotenský test alebo navštívte vášho gynekológa.

Zvýšený apetít a väčšia vyberavosť

Jediný zdroj výživy, ktorý vyvíjajúce sa dieťa má, je jeho matka. Tehotenstvo je teda obdobím, kedy žena musí dbať na správne zloženie stravy a najmä na pestrosť jedálnička. Avšak nie vždy sa tehotnej žene darí zdravo sa stravovať. Tehotenstvo je neslávne známe aj pre nárazové chute, ktoré sa často prejavujú ako nutkavý pocit zjesť konkrétnu potravinu.

Nejde iba o to, že má žena zvýšenú chuť do jedla, ale niekedy si potraviny veľmi prísne vyberá. Skrátka dostane obrovskú chuť na niečo konkrétne a za každú cenu to musí mať

Kyslé uhorky, olivy, ale napríklad aj zabíjačkové špeciality, ktoré by žena bežne ani len do úst nevložila.

Tehotenstvo bez príznakov

Môže sa stať aj to, že sa tehotenstvo navonok neprejaví vôbec. Žena nepostrehne absolútne vôbec žiadnu odchýlku v správaní svojho tela, ktorá by jej napovedala, že je zrejme na ceste pokračovateľ rodu. Menštruácia môže prvé mesiace normálne pokračovať ďalej, hoci je podstatne slabšia než zvyčajne. Niektorým ženám dokonca nenarastie bruško pomaly až do záveru tehotenstva, kedy sa naraz objaví v plnej kráse. Nie sú ojedinelé prípady žien, ktoré práve kvôli tomu, že mali tehotenstvo bez príznakov, ani len netušili, že čakajú dieťa. Samozrejme, často toto zistenie potom býva pre ženu šokujúcim zážitkom. Ale zároveň aj krásnym :-) Čo v tomto prípade robiť? Zrejme bude najlepšie preveriť si, či došlo k oplodneniu vajíčka, ak viete, že ste mali pohlavný styk v čase ovulácie. Môžete pouťiťspomínaný tehotenský test, ale lepším riešením budú pravidelné prehliadky u gynekológa, ktoré by nemala žiadna žena zanedbávať :-)

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu