Vyvolanie pôrodu

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Vyvolanie pôrodu

Keď sa dieťatku nechce na svet ani po 42. týždni tehotenstva, hovoríme, že tehotná žena prenáša. Dlhý pobyt v brušku však nie je žiaduci, môže byť dokonca nebezpečný, a tak je potrebné pôrod vyvolať.

Obsah článku

Po deviatich mesiacoch tehotenstva nastáva čas pôrodu. Každej žene gynekológ na začiatku tehotenstva vypočíta termín pôrodu metódou zvanou tehotenská kalkulačka. Tento termín je u každej ženy inak "dodržaný". Stáva sa, že sa dieťatko narodí predčasne, teda pred 38. týždňom tehotenstva, alebo sa mu, naopak, ani po 42. týždni tehotenstva akosi nechce na svetlo sveta. V takomto prípade je čas na vyvolanie pôrodu. Ale dôvodov na jeho vyvolanie môže byť aj viac.

Ako vyvolať pôrod

Ako vyvolať porod - toto je najčastejšie hľadaný výraz na internete, ktorý do prehliadača píšu prenášajúce mamičky. Kým však nastávajúca mamička zavíta do pôrodnice na umelé vyvolanie pôrodu, môže sa o to pokúsiť aj sama v pohodlí domova. Existuje totiž viacero spôsobov, ako vyvolať pôrod úplne prirodzenou cestou.

Na prirodzené vyvolanie pôrodu pomáhajú rôzne druhy kolísavých pohybov, pretože vďaka tomu dochádza k stimulácii aj samotného bábätka v maternici. Okrem toho však pomáhajú aj niektoré druhy jedál či teplý kúpeľ. Pozriem sa teda na jednotlivé domáce "finty".

Kolísavé pohyby

Pohupovanie naozaj môže pomôcť privolať si pôrod. Ale pozor, na mysli máme jemné kolísavé pohyby bruška, žiadne prudké pohyby nie sú vhodné. Žena si môže kľaknúť na všetky štyri a pomaly sa hojdať dopredu a naspäť dozadu. Cvik je potrebné viackrát opakovať, potom si chvíľku oddýchnuť a opäť sa začať hojdať dopredu a dozadu. Vo väčšine prípadov sa pôrod naozaj rozbehne tým, že začne odtekať plodová voda.

Rebozo

Na princípe kolísavých pohybov fungujú aj Rebozo techniky. Rebozo je kratšia šatka, ktorou sa obalí bruško a koncami šatky asistent vykonáva jemné kolísavé pohyby bruška. Rebozo techniky sa používajú aj na relaxačné cvičenia počas celého trvania tehotenstva, ako aj pri samotnom pôrode na uľahčenie priebehu kontrakcií. Dokonca je možné Rebozom upraviť polohu bábätka v brušku v prípade, že nie je natočené správne, aby mohlo bez problémov prejsť pôrodnými cestami z tela matky von.

Fitlopta

Do tretice treba spomenúť aj fitloptu, na ktorej sa tehotná žena môže mierne pohupovať alebo na fitlopte jemne nadskakovať a aj takýmto spôsobom vyvolať pôrod. Odporúča sa pohyb mierne nadol a zase nahor s roztiahnutými nohami, čo pomáha bábätku zosunúť sa hlbšie do pôrodných ciest. Tieto pohyby však treba vykonávať maximálne opatrne, aby žena z fitlopty náhodou nespadla a neublížila sebe alebo bábätku.

Sex

V podstate tiež súvisí s metódou kolísavých pohybov. Nejedna mamička spomína, že sa jej pôrod skutočne spustil po tom, ako sa s manželom spolu "pokolísali" :-) Dochádza k stimulácii pôrodných ciest a maternice, čím sa docieli spustenie kontrakcií krátko po sexe. Namiesto umelého vyvolania pôrodu v nemocnici teda môže každá prenášajúca žena vyskúšať túto radostnejšiu metódu.

Tanec

Vyvolanie pôrodu

Opäť bude reč o pohybe. Aj tanec je veľmi dobrým prostriedkom, ako presvedčiť bábätko, že už sa ho neviete dočkať. Ale pozor, žiadne skákanie a rýchle pohyby. Na prirodzené vyvolanie pôrodu sa odporúča mierne až pomalšie tempo a pohyby bokov. Predstavte si seba v úlohe brušnej alebo orientálnej tanečnice a oddajte sa tancovaniu do rytmu obľúbenej melódie :)

Teplý kúpeľ

Hoci počas tehotenstva, keď sa bábätko v brušku ešte len vyvíja, sa ženám neodporúča veľké teplo ako vo vírivke alebo v saune, pretože by mohlo spustiť pôrod, na konci tehotenstva sa ako prostriedok vyvolania pôrodu osvedčil aj teplý kúpeľ. Pokoje si teda napustite vaňu teplou vodou a ponorte sa do nej. Vhodné je pridať do vody aj oleje, predovšetkým klinčekový, škoricový alebo zázvorový.

Chôdza

Akýkoľvek pohyb na konci tehotenstva môže nastávajúcej mamičke pomôcť s privolaním pôrodu. Treba však, aby bola žena opatrná a pri pohybe si neublížila. Vhodná je chôdza hore a dole po schodoch, alebo aj rýchla chôdza po rovnom povrchu.

Masáž bradaviek na vyvolanie pôrodu

Ak si žena bude jemne masírovať svoje bradavky, aj táto jednoduchá metóda jej môže pomôcť rozbehnúť pôrod. Stimuláciou bradaviek sa v tele ženy vyplavuje hormón oxytocín, a práve ten v nemocnici používajú na vyvolanie pôrodu.

Jedlo

Ako sme už na začiatku naznačili, aj niektoré potraviny sa môžu postarať o naštartovanie pôrodu. Ide predovšetkým o štipľavé pikantné pokrmy. Tie podráždia tráviaci systém a aj maternicu, čo môže mať za výsledok spustenie kontrakcií. Ak vám pikantné neberie, môžete siahnuť po ricínovom oleji, ale majte na pamäti, že spôsobuje kŕče a tiež hnačku, čo asi nie je veľmi žiaduce.

Na vyvolanie pôrodu po termíne sa osvedčil odvar zo škorice a klinčeka, ktorý treba pravidelne popíjať. Aj konzumácia ananásu sa môže postarať o spustenie pôrodu. Určite to bude chutnejšia a nedrastická metóda.

Smiech

Keď sa človek schuti smeje, natriasa sa mu celé brucho. Aj smiech preto môže byť tým spúšťačom, ktorý žene pomôže spustiť pôrod. Zostaňte teda v pohode, tešte sa zo života a z toho, že čoskoro uvidíte svoje bábätko, stretávajte sa s priateľmi a čo najviac sa úprimne zo srdca smejte :-)

Barefoot tenisky Barebarics Zing Velcro - All White - Leather Barefoot tenisky Barebarics Zing Velcro - All White - Leather
  • Novinka

Barefoot tenisky
Zing Velcro - All White - Leather

skladom všetky veľkosti
159 €
12 veľkostí
Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Vegan - Sand Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Vegan - Sand
  • Novinka
  • Vegánske

Barefoot slip-on tenisky
Eazy Neo - Vegan - Sand

skladom všetky veľkosti
129 €
12 veľkostí
Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Black & White Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Black & White
  • Novinka

Barefoot slip-on tenisky
Eazy Neo - Black & White

skladom 9 veľkostí
129 €
12 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Ankle-cut - Beige

skladom všetky veľkosti
89 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Ankle-cut - Black

skladom všetky veľkosti
89 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Beige

skladom 6 veľkostí
79 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Amber Yellow

skladom 7 veľkostí
79 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Black

skladom 6 veľkostí
79 €
10 veľkostí
Barefoot tenisky Barebarics Wave - All White Barefoot tenisky Barebarics Wave - All White
  • Novinka

Barefoot tenisky
Wave - All White

skladom 1 veľkosť
149 €
12 veľkostí
Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Dark Green Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Dark Green
  • Novinka

Barefoot tenisky
Wave - White & Dark Green

skladom všetky veľkosti
149 €
12 veľkostí
Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Orange Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Orange
  • Novinka

Barefoot tenisky
Wave - White & Orange

skladom všetky veľkosti
149 €
12 veľkostí
Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Black Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Black
  • Novinka

Barefoot tenisky
Wave - White & Black

skladom všetky veľkosti
149 €
12 veľkostí
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Tabletka na vyvolanie pôrodu

Popri spomínaných prirodzených spôsoboch ako vyvolať pôrod existujú aj umelé spôsoby. Ide o metódy, kedy sa používajú rôzne podporné látky, pomocou ktorých sa vyvolá pôrod. Jedným z takýchto spôsobov je aj tabletka na vyvolanie pôrodu. Tabletka sa zavádza do pošvy ženy. Obsahuje hormón prostaglandín, ktorý sa prirodzene nachádza v tele a slúži na vyvolanie pôrodu.

Umelé vyvolanie pôrodu

Pokiaľ žiaden z prirodzených spôsobov vyvolania pôrodu nepomáha a termínu už žena zamávala, na rad prichádza vyvolanie pôrodu lekármi v pôrodnici. Na umelé vyvolanie pôrodu v nemocnici sa používa viacero metód.v

  1. Tabletka alebo gél s obsahom prostaglandínu, zavádza sa do pošvy
  2. Hamiltonov hmat - pri vaginálnoim vyšetrení sa odlúči dolný pól vaku blán
  3. Oxytocín - hormón podávaný infúziou, vyvoláva sťahy maternice. Podáva sa len vtedy, ak žene už odtiekla plodová voda
  4. Umelo vyvolaný odtok plodovej vody (disrupcia vaku blán)
  5. Dilapan S - tyčinka zavedená do hrdla maternice

Kedy je nutné vyvolať pôrod

Nielen prenášanie je dôvodom na vyvolanie pôrodu. Sú prípady, kedy je vyvolanie pôrodu nevyhnutné. Ide najmä o tieto prípady:

  • Žena má cukrovku - pôrod sa vyvoláva v 39. - 40. týždni tehotenstva kvôli riziku veľkého plodu a jeho uviaznutia
  • Žena má vysoký krvný tlak
  • Žena má ochorenie obličiek
  • Dvojičky v 39. týždni tehotenstva, ak sú v nevhodnej polohe
  • Dieťa je otočené koncom panvovým
  • Väčší rozdiel medzi veľkosťou dieťaťa a dĺžkou tehotenstva (hypotrofia plodu)
  • Plod je mŕtvy

Okrem pôrodu v pôrodnici sa žena môže rozhodnúť aj pre pôrod v pohodlí svojho domova. Prečítajte si viac o tom, ako prebieha pôrod doma.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu