Ako správne nosiť na rukách?

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Ako správne nosiť na rukách?

Mnohých ľudí priam oblieva panika, keď majú chytiť do rúk drobunké bábätko. Ako správne nosíme na rukách a ako si nosenie môžeme uľahčiť?

To sú otázky, ktoré sa ženám počas tehotenstva asi bežne preháňajú hlavou. Predsa len nám do života vstúpi malý človiečik, ktorý bude v prvých rokoch života bezvýhradne odkázaný na nás a na našu starostlivosť.

Nosenie novorodenca

Výbornou pomôckou počas prvých týždňov po pôrode je zavinovacia perinka. Bábätko je v nej uviazane napevno, čo dáva pocit bezpečia nielen jemu, ale aj nám. Navyše hlavičku, ktorú si ešte nevie samo udržať, má v zavinovačke podopretú a zaistený je aj chrbátik. V zavinovacej perinke nosíme bábätko cca do dvoch mesiacov alebo kým z nej nevyrastie.

Ak ste sa rozhodli, že svoje bábätko v zavinovačke nebudete nosiť, musíte mať na pamäti, že mu v prvom rade treba pridržiavať hlavičku, keďže krčné svalstvo ešte nemá dostatočne spevnené a samo hlavičku neudrží. V tom prípade ľavou rukou podopriete hlavičku bábätka a pravou chrbticu a zadoček.

Dôležité je dieťatko správne nosiť aj v neskôršom období. Ovplyvňujeme tým jeho ďalší motorický vývoj ako zakrivenie chrbtice, koordináciu pohybov, udržiavanie rovnováhy atď. Čím je dieťatko väčšie, tým je aj v náručí neposednejšie. Ako ho na rukách udržať tak, aby to bolo pre neho pohodlné, ale zároveň aj zdravé? Fyzioterapeuti odporúčajú tzv. polohu „na tigríka“. Je vhodné ju používať, keď už má dieťatko cca 16 týždňov (teda od 3. - 4. mesiaca).

Poloha na tigríka

Táto poloha je skvelá nielen na nosenie, ale aj na odgrgnutie či prdkanie :) . A ako na to? Dieťatko si položíme tvárou nadol na predklatie ľavej ruky, ktorú máme mierne ohnutú dodola – čiže dlaňou smerom k nášmu pupku (hlavička dieťatka je pri lakti). Zároveň tou istou rukou držíme dieťatko pod zadočkom, pričom kolienka sú ohnuté, v pravom uhle s trupom dieťatka. Telo bábätka je v šikmej polohe, pričom hlavička je vyššie ako zadoček. Ručičky voľne visia. Táto poloha sa nazýva aj „tiger na konári“ - keď sa na dieťatko pozriete spredu, pripomína malého tigríka, ktorý „vegetí“ na strome. 

Poloha na klbko

Polohy je dobre striedať, aby bolo dieťatko pokojné. Ďalšia, ktorá mu zaručuje pohodlné nosenie a zdravý rast, je poloha „na klbko“, veľmi podobná tigríkovi. Dieťatko si položíme tvárou k nám na predlaktie ľavej ruky, pričom  hlavička bábätka zapadne do našej klbovej jamky. Zároveň prstami ľavej ruky uchopíme dieťatku jeho lavé stehienko. Pravou rukou mu podoprieme zadoček. Aj pri tejto polohe je dôležité, aby bola hlavička vyššie ako panva bábätka, pričom kolienka smerujú nahor – poloha pripomína klbko.

Nosenie v šatkách a ergonosičoch

Samozrejme, nosiť dieťatko na rukách celý deň by bola ťažká úloha aj pre supermana :-).  Určite dieťatku neuškodí, keď ho nachvíľku uložíte do postieľky či kočíka. Nosenie je však najmä pre malé detičky to najprirodzenejšie, a preto sú  výbornou pomôckou šatky na nosenie alebo ergonomické nosiče. V nich môžete dieťatko prepravovať bez toho, aby ste do nosenia zapájali svoje horné končatiny. Tým pádom máte ruky voľné a vám sa otvárajú nové možnosti.

Prečítajte si o výhodách nosenia v šatke tu a v ergonomických nosičoch tu.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu