Šatky na nosenie detí. V čom spočíva ich čaro?

Be Lenka logo Be Lenka
26.04.2019
Šatky na nosenie detí. V čom spočíva ich čaro?

Šatky na nosenie detí sú výborným spôsobom, ako dieťaťku hneď po narodení zabezpečiť zdravý vývin a mať ho stále pri sebe. Neukráťte sa o chvíle, ktoré sú pre každú čerstvú mamičku výnimočné.

Šatka na nosenie detí je pomôcka, ktorá slúži rodičom na príjemné a po mnohých stránkach praktické nosenie ich ratolestí. Šatku je možné používať už od narodenia dieťaťa. Ideálny vek, v akom prestať, neexistuje, pokojne ho môžete takto nosiť až do puberty. :-) Každopádne každá mamička to má inak. Niektoré prestávajú s nosením, keď už dieťaťko začne chodiť, iné sa so šatkou lúčia o čosi dlhšie.

Pre mnohé mamičky je viazanie šatky doslova veda. Stačí si však pozrieť niekoľko praktických videí na internete (napríklad TU), parkrát si to vyskúšať a ani sa nenazdáte a budete v tom expertka. Nemusíte sa báť o bezpečnosť vášho drobca. Šatky sa viažu takým premysleným spôsobom, že vaše dieťatko bude v úplnom bezpečí (veď je vo vašom narúčí :-) a ako v bavlnke, a to doslova!

Šatky sú vyrábané z rôznych materiálov a prímesí. Najčastejšie sa však tkajú z organickej bavlny, ktorá je najšetrnejšia k jemnej detskej pokožke a pohodlne sa v takýchto šatkách nosia aj ťažšie deti. Čiže sú praktické a využiteľné na dlhšie obdobie. Navyše bavlnené šatky sú veľmi ústretové voči mamičkám – začiatočníčkam, pretože sa s nimi pri viazaní výborne manipuluje.

Vlastnosti materiálov, ktoré sa používajú na tkanie šatiek:

  • bavlna: priedušný, relatívne pevný, nepruží
  • ľan: pevný, priedušný, dobre saje pot, tvrdý
  • konope: pevný, nosný, priedušný, dobre saje pot
  • hodváb: termoregulačný, dobre saje pot, ľahký, priedušný
  • vlna: termoregulačná, hrejivá

Na hmotnosti záleží

Pri výbere šatky nie je dôležitý len materiál, ale aj gramáž šatky. Čím je vyššia, tým je šatka hrubšia, a teda aj kvalitnejšia. Neznáme to však, že ak má šatka vysokú gramáž, musí byť automaticky hrubá a pôsobiť masívne. Veľa závisí od spôsobu tkania. Aj šatky Lenka majú pomerne vysokú gramáž, avšak vďaka kvalitnému spôsobu tkania nie sú vôbec hrubé a pôsobia pôvabne.

Typy šatiek podľa gramáže:

  • Tenká šatka: 170 g/m2 – 220 g/m2 (novorodenec – cca 9 kg)
  • Stredná šatka: 220 g/m2 – 270 g/m2 (cca 9 kg – cca 15 kg)
  • Hrubá šatka: 270 g/m2 – 370 g/m2 (cca 13 kg – vyššie)

Akú šatku si vybrať?

Vedeli ste, že šatky si vyberáte podľa svojej konfekčnej veľkosti? Ak nosíte veľkosť 34 - 36 je pre vás ideálna šatka s dĺžkou 4,2 metra. Pri veľkosti 38 – 42 siahnite po 4,6 metrovej šatke, ak je vaša konfekčná veľkosť 44 a viac, vhodná je pre vás šatka s dĺžkou 5,2 metra. Už si len stačí vybrať farbu a vzor, ktorý vám najviac lahodí, a našli ste pre seba ideálnu pomocníčku a spoločníčku.

Telíčko v polohe klbko

Ako sme už vyššie spomínali, v šatkách môžete nosiť dieťaťko už od narodenia. Chrbátik novorodenca noseného v šatke je totiž zaguľatený do tvaru písmena „C“. Táto poloha je pre čerstvo narodené bábätko najprirodzenejšia, keďže sa takto „klbčilo“ celých deväť mesiacov v mamičkinom brušku. Pri nosení v šatke si dieťa otáčate tvárou tvár, aby mohlo cítiť vašu prítomnosť a aj vy budete mať lepší prehľad o tom, ako sa momentálne vaše bábätko „tvári“.

Sedenie naširoko

Veľmi dôležité je aj to, ako dieťa do šatky posadíte. Najlepšie je ho usadiť do tzv. ergonomickej polohy. Čo to znamená? Vaše dieťa sedí naširoko, s chodidlami na jednej úrovni, pričom zadoček je posadený nižšie ako kolienka (dieťa sedí v tvare písmena M). Táto poloha sa považuje za najideálnejšiu pri nosení detí.

Pobozkajte si ho

Dieťatko si v šatke posadíte tak, aby ste ho mali tesne pod hlavou, to znamená, že keď jemne skloníte bradu, môžete vášmu drobcovi vtisnúť bozk na čelo. Aký krásny prejav lásky a oddanosti!

Nech žije šatka!

Šatky na nosenie detí sú aj veľmi praktické. Pokojne si v nich môžete nakojiť svojho malého hladoša aj na verejnosti, bez zvedavých pohľadov. Návod na to, ako kojiť v nosičoch, neexistuje. Každá mamička si musí nájsť vlastný spôsob. Šatka jej však ponúka dostatočný priestor na „diskrétnosť“.

So šatkami nebudete mať žiadne starosti, teda možno okrem prvých pokusov o zaviazanie, ale aj to hravo zvládnete! :-) Treba im nájsť čestné miesto u vás doma (aj vo vašom srdci, samozrejme) a raz za čas oprať a ožehliť. Bližšie informácie o tom, ako sa správne starať o svoju šatku alebo nosič.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu