Bolesti chrbta

Be Lenka logo Be Lenka
03.09.2021
Bolesti chrbta

Podľa štúdií sa asi 50-80% ľudí za svoj život stretne s nejakou bolesťou chrbtice. Vo väčšine prípadov ide o bolesti vznikajúce na základe dlhotrvajúcej statickej záťaže (dlhodobý sed) alebo opakujúcich sa stereotypných pohybov.

Bolesť môže byť rôzneho charakteru. Pálivá alebo tupá bolesť väčšinou reprezentuje preťaženie svalov. Ostrá, bodavá alebo vyžarujúca už môže svedčiť pre závažnejších problém v chrbtici. Príkladom môže byť blokáda alebo až vyklenutie platničky s útlakom na nerv.

 

Najčastejšími rizikovými faktormi je dlhodobý sed, celotelové vibrácie (príkladom môžu byť časté cesty autom), dlhotrvajúce alebo časté ohýbanie sa alebo otáčanie, dvíhanie ťažkých bremien.

Niekedy na odstránenie bolestí stačí aby sme zmenili pozíciu držania nášho tela. Nesprávne držanie tela spôsobí zvýšené nároky na naše mäkké tkanivá ( svaly, šľachy) a tie sa po dlhšom čase začnú ozývať práve bolesťou. Ak zmeníme pozíciu držania nášho tela mäkké tkanivá sa uvoľnia a my pocítime zväčša okamžitú úľavu.

 

Pokiaľ na odstránenie príznakov nestačí zmena držania tela je možné, že za príčinou ťažkostí stojí takzvaná blokáda. Teda segmenty nie sú v svojom ideálnom postavení. V tomto prípade je potrebné navštíviť fyzioterapeuta, ktorý nám na základe podrobného vyšetrenia pohybového aparátu vyberie sériu vhodných cvikov. Blokáda sa väčšinou prejavuje bolesťou pri určitých pohyboch alebo pozíciách. Príznaky často migrujú. Teda niekedy cítime bolesť na pravej strane chrbta, inokedy bolesť na ľavej strane chrbta. Bežných príznakom je aj bolesť behom pohybu – napríklad keď sa chceme postaviť zo sedu do stoja, z postele alebo vyjsť z auta. Vo vážnejších prípadoch bolesť cestuje do niektorej končatiny, alebo sa v nej prejavia príznaky ako mravenčenie či slabosť svalov. Pri správne zvolenej liečbe sa v prípade blokády mení lokalita a my cítime bolesť v strede chrbta čo môžeme pokladať za pozitívne znamenie.

 

Prevenciou pred ťažkosťami s chrbticou je vhodne zvolený pohyb, ktorý kompenzuje naše bežné pracovné zaťaženie. Najvhodnejšou pohybovou aktivitou je rýchla chôdza, turistika, stredne náročné silové cvičenie alebo cvičenie Pilates. Zamyslime sa nad tým ako držíme telo v práci a nájdime pohyby, ktoré robia presný opak. Napríklad pokiaľ trávime 8 hodín za počítačom alebo v aute nebude pre nás najvhodnejšie ísť po práci na 3 hodinky na bicykel, kde si opäť sadneme. V tomto prípade bude lepšou voľbou turistika alebo chôdza.

Kompenzáciou 8 hodinového sedenia je 60- 75 minúť stredne intenzívnej fyzickej aktivity denne. Pokiaľ Vás trápia bolesti chrbta a máte sedavé zamestnanie ako prevenciu pred ďalšími ťažkosťami prerušte sedenie každých 20 minút.

Pri prevencii môžeme využiť aj rôzne pomôcky na sedenie. A časté prerušovanie opakujúcej sa činnosti.

Vhodnými cvikmi sú napríklad.

Prekorigovaný sed

Sadneme si vzpriamene na sedacie kosti, nohy máme na šírku bedrových kĺbov. Z tejto pozície sa úplne uvoľníme a následne čo najviac napriamime. Toto opakujeme 5-10 krát aby sme rozpohybovali našu chrbticu.

Extenzia

Postavte sa na šírku ramenných kĺbov, dlane si položte na spodnú časť chrbta nad zadok a pomaly sa začnite zakláňať dozadu toľko koľko Vám telo dovolí.

 

Mgr. Lucia Dubovec cert.MDT

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu