Bolesti nôh od chrbtice

Be Lenka logo Be Lenka
03.09.2021
Bolesti nôh od chrbtice

Väčšina z nás sa už stretla s bolesťou bedrovej časti chrbtice. Bolesť ako prišla, tak aj sama odznela. Čo však s bolesťou ktorá neustupuje, naopak sa časom zhoršila? Pridružili sa k nej príznaky ako slabosť, brnenie či znížená citlivosť dolných končatín? Tu nás už naša chrbtica varuje. Nejde o ,,obyčajnú“ bolesť v dôsledku nesprávneho držania tela alebo preťaženia chrbtice, ale značí o vážnejšom probléme. Avšak aj ten sa rozvíjal postupne.

Môžu za to rôzne faktory, ktoré pôsobia na chrbticu, teda aj na naše platničky. Platničky si predstavte ako doštičky vložené medzi stavcami, ktorých hlavnou úlohou je tlmiť nárazy ako vankúšiky. Rôzne degeneratívne zmeny spôsobené nadmerným zaťažením chrbtice, úrazy alebo zápal, dokážu zapríčiniť porušenie vonkajšieho prstenca platničky, pričom sa vnútorná hmota jadra vytlačí von. Vysunutá hmota z platničky potom môže vytvárať tlak na koreň priľahlého miechového nervu, čo vnímame ako bolesť. Bodavú, tupú, pálivú bolesť šíriacu sa do dolnej končatiny nad koleno, poprípade až nadol do chodidla, ktorá sa niekedy vyznačuje stratou citlivosti alebo zníženej svalovej sily v končatine. Vtedy je dobré obrátiť sa na odborníka a neskúšať sa liečiť sám.

 

Najdôležitejšia v tejto fáze je kvalitná diagnostika lekárom alebo skúseným fyzioterapeutom, ktorí vám na základe vyšetrenia odporučia individuálnu terapiu. Správne zvolené cvičenie, ktoré je prispôsobené konkrétnym potrebám klienta dokáže uľaviť od bolesti a vo väčšine prípadov navrátiť chrbtici vitalitu bez nutnosti operácie. Jednou z terapií, ktorú je možné pri liečbe využiť je metóda podľa McKenzie, v kombinácii s cvičením Pilates, úpravou nesprávnych pohybových návykov a nácvikom správneho dýchania.

 

Správnemu typu dýchania sa hovorí bráničné, pretože hlavným dychovým svalom je práve bránica, ktorá by pri nádychu mala klesnúť smerom nadol do oblasti panvy. Správne dýchať sa oplatí, pretože dychom vieme ovplyvniť i správne postavenie chrbtice a naviac prirodzene posilniť brušné svaly.

Bráničné dýchanie:

Pohodlne si cez bok ľahnite na chrbát, kolená si pokrčte a chodidlá oprite o podložku. Hlavu si vypodložte uterákom, spodnú časť chrbta nechajte ľahko dvihnutú od podložky, aby ste zachovali prirodzené zakrivenie chrbtice. Chyťte si rukami vaše rebrá zo strán, aby prsty smerovali dopredu a palce dozadu k podložke. Predstavte si, že trup tvorí valec, ktorý sa rozprestiera odpredu až dozadu k chrbtici. Tento valec sa snažíte rovnomerne vyplniť dychom, pričom dych sústredíte i do oblasti zadnej časti hrudného koša smerom k podložke a nadol do podbrušia.

 

Bc. Veronika Mažgútová

Fyzioterapeut

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu