Čo robiť, keď má dieťa teplotu

Be Lenka logo Be Lenka
09.01.2018
Čo robiť, keď má dieťa teplotu

Sami vieme, že zvýšená telesná teplota alebo horúčka nie je ničím príjemným. Spôsobuje celkovú vyčerpanosť organizmu, človek nevládze v podstate nič, iba ležať a spať. Horúčka sa neraz objaví aj u malých detí a môže signalizovať, že niečo nie je v poriadku.

Obsah článku

Zvýšená telesná teplota dieťaťa nad 37,5 °C môže byť pre rodiča signálom ochorenia. Kolísanie telesnej teploty je však bežné, preto ak sa teplota zvýši iba mierne, ešte to neznamená, že je dieťa choré a treba špeciálne zasiahnuť. Ak však teplota pretrváva a navyše je vysoká, je namieste posúdiť celkový zdravotný stav dieťatka a všímať si prípadne aj iné príznaky choroby. Ak si rodič nie je istý, či sa s jeho bábätkom niečo deje alebo nie, vždy je lepšie poradiť sa s lekárom. Sú totiž deti, ktoré môžu byť choré aj pri normálnej teplote 36 °C alebo 37 °C, ale sú aj také, ktorým sa telesná teplota mierne zvýši a pritom sú úplne zdravé.

Príznaky horúčky

Najčastejšie sa horúčka u detí prejavuje týmito príznakmi:

  • dieťatko je červené v tváričke
  • dieťatko sa sťažuje, že mu nie je dobre
  • bolesť hlavy
  • zimnica (dieťa je bledé, je mu zima a trasie sa, pričom v tvári je teplé)
  • horúce čelo
  • malátnosť a apatia

V prípade malých bábätiek sa zhoršený zdravotný stav prejavuje, samozrejme, plačom, pretože bábätko rodičom ešte nevie samo povedať, že sa cíti zle.

Meranie teploty detí

Ak sa dieťa necíti dobre, rodičia by mu mali merať telesnú teplotu v pravidelných dvoj - trojhodinových intervaloch. Ortuťové teplomery sa už nepoužívajú, sú zastarané a navyše aj nebezpečné, pretože sa môžu veľmi ľahko rozbiť. Nikdy preto ortuťový teplomer nevkladáme bábätku do úst! Koniec - koncov, ortuťové teplomery sa dnes už nepredávajú, stále sa však nájdu domácnosti, v ktorých sa ešte nachádzajú. Ak k nim patrí aj tá vaša domácnosť, radšej teplomer nepoužívajte, odovzdajte ho v lekárni a radšej si zaobstarajte digitálny teplomer.

Digitálny teplomer rodič malému dieťatku veľmi jednoducho dokáže vložiť do úst pod jazyk. Ak ho však nevie udržať pod jazykom dieťaťa, môže mu teplotu odmerať aj pod pazuchou. V tom prípade však ukáže o približne 0,6°C nižšiu hodnotu, než je skutočná telesná teplota dieťaťa. Používajú sa aj digitálne teplomery na meranie teploty v ušiach alebo páskový teplomer, ktorý sa prikladá na čelo. Novorodencom a najmenším bábätkám sa bude najlepšie merať teplota v konečníku.

Ako odmerať dieťaťu teplotu

Ako sme si vysvetlili, existuje viacero spôsobov, ako odmerať teplotu dieťaťa. To, pre aký sa rodič rozhodne, závisí najmä od veku dieťaťa a od toho, čo mu dieťa v tom ktorom veku dovolí.

Meranie teploty v konečníku

Odmerať teplotu v zadočku dieťatka sa odporúča v prípade novorodencov, je možné tento spôsob aplikovať až do veku troch rokov. Špičku digitálneho teplomera natrieme vazelínou. Bábätko položíme na chrbátik, jednou rukou mu zdvihneme obidve nôžky a druhou rukou vložíme špičku digitálneho teplomera približne 1,5 - 2,5cm hlboko do konečníka. Ak by sme cítili akýkoľvek odpor, nasilu teplomer dnu netlačíme. Počkáme, kým sa bábätko uvoľní, snažíme sa odviesť jeho pozornosť a ak sa nám to podarí, pokračujeme. Teplomer držíme v jednej polohe počas celej doby merania. Digitálny teplomer nás zvukovým signálom upozorní na koniec merania, teplotu z teplomera prečítame a teplomer z konečníka dieťatka vyberieme. Odpočítame 0,5°Cz nameranej hodnoty (v konečníku je teplota vyššia, než je skutočná telesná teplota). Dieťatku utrieme zadoček vlhčeným obrúskom a vydezinfikujeme teplomer.

Meranie teploty v ústach dieťaťa

Zapneme digitálny teplomer. Dieťaťu povieme, aby otvorilo ústa. Teplomer vložíme dieťaťu pod jazyk. Dieťa zavrie ústa. Meriame teplotu až kým teplomer zvukovým signálom ohlási koniec merania.

Meranie teploty pod pazuchou dieťaťa

Dieťa si posadíme na kolená. Zdvihneme jednu jeho rúčku. Digitálny teplomer zapneme a jeho špičku vložíme pod pazuchu dieťatka. Ruku dieťaťa následne pripažíme a preložíme cez hrudník. Zvyčajný čas merania je desať sekúnd až dve minúty, teplomer nám zvukovým signálom ohlási ukončenie merania. K odmeranej hodnote pripočítame 0,6°C, keďže v mieste pod pazuchou je teplota nižšia, než je reálna telesná teplota organizmu.

Páskový teplomer

V našich končinách síce nie je až také bežné používanie páskového teplomera, ide však tiež o jeden zo spôsobov, ako zmerať teplotu bábätka. Páskovým teplomerom sa meria teplota na čele dieťaťa. Priložíme páskový teplomer na čelo dieťatka a držíme asi po dobu pätnásť sekúnd. Najvyšší panel teplomera, ktorý sa rozsvieti, je ukazovateľom telesnej teploty dieťaťa.

Lieky na zrážanie horúčky pre deti

Je prirodzené, že horúčka dieťaťa dokáže rodičov vystrašiť. Najčastejšie je prvou reakciou po odmeraní teploty bábätka podanie liekov na zrážanie horúčky. Tie by však rodičia mali používať naozaj uvážlivo. Treba si uvedomiť, že o horúčke je reč, ak hodnota telesnej teploty vystúpi na 38°C a viac. Až vtedy je vhodné podať liek s obsahom paracetamolu, samozrejme, po konzultácii s lekárom alebo s lekárnikom. Mierne zvýšená teplota totiž nie je horúčka, ale je prejavom obrannej reakcie organizmu. Novorodencom nikdy nepodávame lieky bez predchádzajúceho lekárskeho vyšetrenia.

Čo robiť, keď má dieťa horúčku

Pokiaľ dieťatku stúpa telesná teplota, rodič mu utiera čelo a podpazušie hubkou alebo látkovou plienkou namočenou vo vlažnej vode. Vhodné je na čelo prikladať studené obklady.

Vždy je potrebné zabezpečiť dieťaťu s horúčkou dostatok tekutín, musí veľa piť. Spánok je pre dieťa veľmi dôležitý, preto ho nebudíme, aby sme mu podali liek na zníženie horúčky, ale vydržíme, kým sa samo zobudí. Budíme ho iba vtedy, ak mu teplota stále prudko stúpa.

Ďalším nevyhnutným opatrením je udržiavať dieťa v chlade, ale, samozrejme, v primeranom chlade, aby sa nezačalo triasť od zimy. Priveľmi ho neobliekame, používame ľahšie prikrývky a pyžamká. Horúčka by sa nemala vypotiť, pretože pod poriadne teplou perinou by sa mohlo prehrievanie organizmu iba zhoršiť.

Keď sa nám podarí teplotu znížiť a jej hodnota klesne, vymeníme dieťaťu obliečky a tiež pyžamko, aby sa cítilo príjemnejšie a lepšie.

Pravidelne kontrolujeme a meriame teplotu dieťaťa, kontrolujeme aj to, či mu nie je zima.

Kedy zavolať lekárovi?

Ak by problémy pretrvávali, rodičia by nemali váhať zavolať detskému lekárovi. Ide najmä o prípady, že:

  • okrem horúčky sa objavia ďalšie iné príznaky choroby
  • dieťa má menej ako tri mesiace a horúčka vystúpila na 38 °C
  • dieťa má vek tri až šesť mesiacov a horúčka vystúpila na 39 °C
  • dieťa má menej ako dvanásť mesiacov, horúčka vystúpila na hodnotu nad 39 °C a nedá sa ju znížiť
  • horúčka pretrváva 24 hodín

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu