Bolesti chrbtice, kĺbov a zlé držanie tela

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2020
Bolesti chrbtice, kĺbov a zlé držanie tela

Za bolesťou chrbta sa môže skrývať kadečo. Zle zvolené topánky môžu byť jednou z príčin prečo vás bolí chrbát, pobolievajú kĺby a celé telo. Dlhodobé preťažovanie chodidiel v nesprávnej a nekvalitnej obuvi môže viesť až ku vzniku artritídy a bolesti kolien. Najmä topánky na vysokom podpätku preťažujú driekovú (lumbálnu) časť chrbtice a tým ovplyvňujú držanie tela. Nohy vo vysokánskych lodičkách síce vyzerajú sexy, ale stojí za to riskovať naše zdravie? Veď máme len jedno. Ak vás zaujíma ako dokážu topánky ovplyvniť chrbát a celkové držanie tela, dočítate sa to v tomto článku.

Obsah článku

Ako môže topánka za bolesť chrbta?

Zdá sa vám nereálne, že zle zvolená obuv môže spôsobovať bolesti chrbta? Je to ale tak. Nohy, presnejšie chodidlá, patria medzi najdôležitejšie časti ktoré navyše ovplyvňujú celý zvyšok nášho tela. Nohy nesú našu celú váhu, udržujú balans. Ich úloha je pre náš pohyb nanajvýš kľúčová. Noha udá smer, a to metaforicky aj doslova, telo nasleduje. Jeden kĺb sa pohne a vyvolá efekt na ďalších. Toto sa nazýva kinetická reťaz. Preto jednoduchý pohyb chodidla má dopad aj na ostatné kĺby v tele. Pokiaľ nevenujeme výberu obuvi dostatočnú pozornosť a mučíme naše nohy v malých, tesných a nepohodlných topánkach, zákonite sa to odrazí aj inde. Najväčšie zlo, bohužiaľ, spôsobujú topánky na podpätku.

Bolesti chrbtice, kĺbov a zlé držanie tela

Ako ovplyvňujú topánky na vysokom podpätku držanie tela?

Topánky na vysokom podpätku nedovoľujú chodidlu rovnomerne rozložiť váhu medzi tri oporné body, v porovnaní s postojom naboso, kedy noha rovnomerne zaťažuje celé chodidlo. Pri obuvi na vysokom podpätku sa preťažuje predná časť chodidla, celá váha tela sa naváža dopredu, hrudník a celkovo postoj sa pretláča vpred, aby skorigoval asymetriu spôsobenú nerovnomerným rozložením váhy. Narúša sa prirodzené S-zakrivenie chrbtice a svaly na chrbte musia vyvinúť zvýšené úsilie aby udržali stabilitu. To ich kladie pod značný stres a môže to viesť k ich preťaženiu a bolesti. V niektorých prípadoch sa stáva, že keď sa chrbtica vyosí zo svojej prirodzenej línie kvôli nahnutej stabilite, dochádza k zatlačeniu na nervy a bolesť vyráža až do nôh.

Naše nôžky vyzerajú v lodičkách veľmi pekne, ale čo všetko môže ich nosenie spôsobiť? Zhrnuté a podčiarknuté – bolesť chrbta, kĺbov, zlé držanie tela, tlak na nervy a bolesť vystreľujúca do nôh a v neposlednom rade bolesť chodidiel, tlak na klenbu, otlaky či halluxy. O problémoch s nohami ktoré spôsobujú topánky sa môže dočítať tu.

Čo môžem pre seba spraviť?

Keď bolí chrbát, človek v prvom rade viní chrbticu. Nie vždy ale za to môže. Veľakrát bývajú na vine práve nevhodne zvolené topánky. Tak ako sme si už povedali vyššie, za bolesťou chrbta sa môže skrývať práve nevhodná obuv, ktorá neposkytuje nohám dostatočnú oporu a stabilitu. Topánky na podpätku narúšajú prirodzené rozloženie váhy na chodidle, kazia správny stereotyp chôdze a do značnej miery negatívne ovplyvňujú držanie tela. A teda priamo vplývajú na bolesť chrbtice a kĺbov. Nevhodnú obuv netreba hľadať iba za otlakmi a padnutou klenbou, ich dosah je podstatne širší a hrozivejší. Obuv, ktorá je síce na nízkom alebo žiadnom podpätku, ale zato je úzka a tlačí na chodidlo, zas tlačí na kĺby, noha nemôže správne plniť svoju funkciu. Chodidlo zle našliapne, telo nasleduje, impulzy do mozgu sú vydané. Svaly sa preťažujú, tlačí sa na nervy, kinetická reťaz pri pohybe ovplyvní všetky na seba nadväzujúce systémy kĺbov a kostí. Prichádza bolesť a my nevieme prečo. Čo teda môžem pre seba spraviť?

To najmenej, čo pre svoje nohy môžeme urobiť, je správne ich obuť. Celý deň nás verne nosia, trochu starostlivosti si naozaj zaslúžia. Výberu správnych topánok by sme mali venovať pozornosť. Nie je potrebné sa kvôli tomu špeciálne vzdelávať, niekedy stačí jednoduchý sedliacky rozum na to, aby sme vyhodnotili, čo je pre nás prirodzené. Keď sa pozrieme na naše bosé nohy je nám na prvý pohľad jasné, že topánky s úzkou špičkou pre ne prirodzené prostredie určite nezabezpečia. Preto treba hľadať topánky s dostatočne širokou špičkou ktorá nohám poskytne dostatok priestoru na prirodzené postavenie a pohyb. Pri chôdzi naboso si uvedomujeme terén a chodidlo vysiela signály do mozgu ako sa má celé telo správať, aby napríklad na nerovnomernom povrchu nestratilo rovnováhu. Z toho vyplýva, že hrubá podrážka na topánke tiež nebude žiadna výhra. Najlepšie pre naše nohy je chodiť naoboso aby mohla noha plniť svoju funkciu správne tak ako bola prírodou navrhnutá. Je jasné, že chodiť do práce naboso asi nie je nič, po čom by sme po večeroch tajne snívali, aj keď by to naše chodilo bez pochýb ocenilo :) Ako teda docieliť aby bol vlk sýty aj ovca celá? Jednoznačne treba siahnuť po topánkach, ktoré nám doprajú chôdzu „naboso“ pričom je noha obutá v topánke, pekne v teplúčku. V lete pobeháme aj bosí, avšak zima je naozaj len pre silných otužilcov  Barefootová obuv by mala byť voľbou číslo jeden ak chceme mať zdravé chodidlo a nechceme, aby nás kvôli topánkam bolelo celé telo.

Barefoot je úplne odlišný typ topánok v porovnaní s bežnou obuvou. Líši sa najmä v týchto bodoch:

  • Podrážka je ohybná a veľmi tenká, hrúbka nepresahuje 6mm. Taká podrážka zabezpečuje chodidlám kontakt s povrchom, čiže imituje chodenie naboso.
  • Zero drop, čiže nulový rozdiel medzi pätou a špičkou
  • Široká špička topánok, ktorá zabezpečuje dostatok priestoru pre nohu. Topánka nesmie obrys chodidla tesne kopírovať.
  • Barefoot topánky sú ľahké a bez klenby.
BOLESTI CHRBTICE, KĹBOV A ZLÉ DRŽANIE TELA

A aké zdravotné benefity barefoot obuv prináša?

  • Posilnené svaly a silné, zdravé nohy
  • Pomáha odstrániť bolesť
  • Psychická pohoda a radosť
  • Stimulácia nervových zakončení na chodidle
  • Zlepšuje rovnováhu

Ak vás tento typ obuvi zaujíma a ešte preferujte lokálne značky, skúste omrknúť značku Be Lenka. Šikovní Žilinčania prišli s topánkami, ktoré kombinujú funkčnosť a estetiku a je veľmi ťažké im odolať. Pozrite, vyskúšajte a ďakovať nám môžete neskôr 

Kto by to bol povedal, že zle zvolená obuv môže ovplyvňovať tak veľa? Od bolesti nôh až po bolesť chrbta, topánky majú naozaj veľký dosah. Ak vás trápi bolesť chrbta, môže to byť práve od obuvi ktorú nosíte. Milujete vysoké lodičky? Tam môže byť pes zakopaný. Nehovoríme, že sa ich musíte úplne vzdať, aj keď zdravé určite nie sú, o tom niet pochýb. Len ich nenoste často a určite nie po dlhú dobu. Voľte topánky, ktoré nemajú úzku špičku a prestriedavajte ich topánkami bez podpätku, ideálne barefootkami. V našich článkoch sme vám predstavili aj rôzne cviky pre zdravé chodidlo (prelinkovanie), určite stoja za vyskúšanie. Navštívte lekára, podiatra, fyzioterapeuta. Určite bolesť od nôh nepodceňujte ani neberte na ľahkú váhu. Nohy sú pre nás veľmi dôležité, sú to majstrovské diela ktoré nosia celú váhu nášho tela, ochotne a kamkoľvek si zamanieme. Preto si zaslúžia, aby bolo o ne dobre postarané. Keď máme problém s autom ide do servisu. Keď máme problém s nohami, povieme si “to je nič, to počká”. Netreba zabúdať, keď nebudeme mať zdravé nohy, tak nás do toho auta nebude mať čo odniesť  Starajme sa o svoje nôžky, máme len dve na celý život. Dobre ich obujme, doprajme im cvičenie či wellness, občas si ich vyložme a nechajme odpočívať. Poďakujú sa nám za to tým, že nás ešte dlho budú s láskou a oddane nosiť tam, kam im povieme.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu