Kapsulový šatník

Be Lenka logo Be Lenka
20.07.2023
Kapsulový šatník

Mnohí už ho poznajú, iní tento výraz počujú po prvýkrát. Čo teda pojem kapsulový šatník znamená?

Obsah článku

Čo je to kapsulový šatník

Kapsulový šatník pozostáva z univerzálnych, nadčasových a minimalistických kúskov, ktoré vieme medzi sebou ľubovoľne kombinovať. Oblečenie má väčšinou  neutrálne farby a z pár kusov oblečenia sa dá vytvoriť nespočetné množstvo outfitov na všetky príležitosti. Neutrálne farby sa medzi sebou jednoducho kombinujú a znesú sa aj s kúskami odvážnejších farieb. Nakoľko je v šatníku menší počet kusov oblečenia, zákonite sa bude častejšie nosiť a prať. Preto by sme sa nemali báť investovať do kvalitnejších kúskov z prémiových materiálov. Pri ich nadčasovosti a univerzálnosti ich budeme nosiť dlhé roky, takže sa jedná o naozaj výhodnú investíciu.

Dôležitou súčasťou kapsulového šatníka sú aj doplnky a topánky. Vďaka nim dokážeme dodržať  dress code, ktorý práve potrebujeme. Ak napríklad bielu košeľu doplníme nenápadnými šperkami a tmavými nohavicami získame outfit do práce. Prehodenú cez jednoduché tričko a doplnenú nohavicami a letnými sandálami alebo slip-on teniskami využijeme napríklad na prechádzku v meste, alebo kávu s kamarátkami. V kapsulovom šatníku je sila doplnkov a obuvi naozaj neoceniteľná.

Barefoot tenisky
Prime 2.0 - Jester Red

skladom všetky veľkosti
119 €
8 veľkostí

Barefoot tenisky
Prime 2.0 - Insignia Blue

skladom 11 veľkostí
119 €
12 veľkostí

Barefoot tenisky
Prime 2.0 - Black

skladom 11 veľkostí
119 €
12 veľkostí

Barefoot tenisky
Prime 2.0 - White

skladom 11 veľkostí
119 €
12 veľkostí

Barefoot tenisky
Prime - Grey

skladom 1 veľkosť
69 €
15 veľkostí

Barefoot tenisky
Prime - Mustard

skladom 2 veľkosti
69 €
15 veľkostí

Barefoot tenisky
Prime - White

skladom 1 veľkosť
69 €
15 veľkostí
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Prečo kapsulový šatník?

Ruku na srdce, kto z nás ráno otvorí skriňu a behom sekundy vyberie, čo si oblečie? Kto si niekedy v živote povedal „nemám si čo obliecť“ pri pohľade na skriňu, ktorá sa nedá zavrieť?

Kapsulový šatník, aj keď obsahovo menší, ponúka nespočetne veľa rôznych variácií na každý deň. Jednoduchá kombinovateľnosť “všetko so všetkým” robí rána jednoduchšie. Vedeli ste, že mozog je naprogramovaný na to spraviť limitovaný počet rozhodnutí denne? Po vyčerpaní tohto limitu dochádza k takzvanému „decision fatigue“, po slovensky voľne preložené únava z rozhodovania. Keď teda nebudeme trápiť naše mozgy hneď ráno pohľadom do skrine, necháme si viac mozgovej kapacity na rozhodovania počas dňa.

Okrem toho je kapsulový šatník jednoduchou cestou k udržateľnosti v oblasti módy. Vďaka princípu univerzálne kombinovateľného oblečenia na všetky príležitosti nemáme potrebu bezhlavo nakupovať pri vydaní každej novej kolekcie. Kapsulový šatník nosíme roky, kúsky pomaly obmieňame alebo ho dopĺňame, keď cítime potrebu ho oživiť. Siahame však vždy po kvalitnejších, prírodných materiáloch a férovo vyrobených kúskoch, čím priamo podporujeme princípy udržateľnosti v módnom priemysle a kvalitnú slow fashion.

Ne-eko bavlna, ktorá sa bežne používa a „vďaka“ ktorej si môžeme kúpiť tričko za pár Eur spotrebuje pri pestovaní toľko vody, koľko dospelý človek vypije za 3 roky. Navyše toto tričko zvyčajne neprežije viac ako rok. Na druhej strane tričko, ktoré je drahšie a je vyrobené udržateľným spôsobom z eko bavlny, nám vydrží roky. Táto eko bavlna nie je tak náročná na spotrebu vody, takže jej pestovanie nezaťažuje prírodu. Pri správnej starostlivosti si drží svoj tvar a kvalitu niekoľko rokov. Ide teda o udržateľné tričko, ktoré šetrí peňaženku, ale aj prírodu.

Ako si vystavať udržateľný kapsulový šatník

Audit skrine

Prvý krok ku kapsulovému šatníku je revízia  nášho aktuálneho obsahu skrine. Tento krok je najťažší zo všetkých, pretože väčšina z nás má prirodzené tendencie skladovať aj to nepotrebné a nepoužívané. Pri audite šatníka si zoberieme do ruky každú jednu vec a doplnok, ktorý vlastníme a rozdelíme ich na tri kopy:

  1. veci, ktoré aktívne nosíme
  2. veci, ktoré sme nemali pár mesiacov na sebe
  3. veci, ktoré sme nemali na sebe rok a viac

Prvú kopu môžeme s kľudom odložiť na stranu, tá bude tvoriť základ nášho kapsulového šatníka. Najťažšia pre nás bude kopa číslo dva. Každý kus chytíme do ruky a premyslíme, či je ľahko kombinovateľný, univerzálny, nadčasový a aký je vlastne dôvod, že sme ho nemali dlhšiu dobu na sebe. Podľa toho, ako si odpovieme na tieto otázky, oblečenie pridáme buď na kopu číslo jedna alebo kopu číslo tri. Oblečenie z tretej kopy ktoré sme nemali rok a viac darujeme alebo predáme. Po takomto audite by sme mali získať malú kôpku oblečenia, ktorá bude tvoriť základ nášho nového šatníka.

Nájdi svoj štýl

Keď už vieme, čo nám sedí najviac a v akom smere by sme chceli pokračovať, môžeme začať hľadať a kombinovať kúsky do nášho kapsulového šatníka. Volíme farebne neutrálne, dizajnovo univerzálne a nadčasové kúsky, z kvalitných materiálov, ideálne z udržateľných zdrojov. Ak si nevieme predstaviť šatník bez vzorov, môžeme pridať jednu - dve veci so vzorom. Aj tu sa snažíme o nadčasový výber, napríklad pásikavý vzor nikdy nevyjde z módy. Premyslime si, čo by sme v šatníku chceli mať, a keď niečo také nájdeme, predstavme si, ako by sme to vedeli kombinovať s tým, čo už máme.

Hľadaj, kombinuj

Keď už vieme, čo nám sedí najviac a v akom smere by sme chceli postupovať, môžeme začať hľadať a kombinovať správne kúsky do nášho kapsulového šatníka. Ako sme si už viackrát povedali, veci volíme farebne neutrálne, dizajnovo univerzálne a nadčasové, z kvalitných materiálov, ideálne z udržateľných zdrojov. Premyslíme si, čo by sme v šatníku chceli mať, keď taký kúsok nájdeme porozmýšľame, ako by sme ho vedeli kombinovať s tým, čo už máme. 

Najdôležitejším faktom je, že vyberáme oblečenie, v ktorom sa cítime pohodlne, a ktoré sa nám hodí. Nekupujeme niečo len preto, že sa nám to páči, aj keď vieme že to nebudeme nosiť, lebo sa v tom cítime nepohodlne. O tom kapsulový šatník nie je. Oblečenie dopĺňame postupne, radšej investujeme do kvalitnejších kúskov, nekupujeme všetko naraz. Kapsulový šatník sa vyvíja a rastie s nami. Keď tomu dáme čas a nebudeme tlačiť na pílu, bude sa budovať „sám“.

4 ročné obdobia, 4 kapsulové šatníky

Tak ako sme si povedali, oblečenie a doplnky do kapsulového šatníka dopĺňame pomaly, uvedomelo a najmä podľa ročných období. Pokiaľ sa nachádzame v zemepisnom pásme kde sa striedajú štyri ročné obdobia, je dobré mať oblečenie rozdelené podľa sezóny. Aby si šatník zachoval svoju prehľadnosť a minimalizmus, máme vytiahnuté len oblečenie na danú sezónu. Samozrejme, budeme mať pár kúskov, ktoré budeme nosiť celoročne. Zvyšok, pre ktorý práve nie je sezóna vyčistíme, operieme a uložíme. Takto sa okrem šetrenia oblečenia „mimo sezónu“ náš šatník aj pekne premieša a my tak po čase nebudeme nadobúdať pocit, že nosíme stále to isté.

Prechod na kapsulový šatník nemusí byť zo dňa na deň. Doprajme si pri tejto zmene čas. Sadnime si jeden deň k šatníku a prejdime si ho. Robme to pokojne aj mesiac. Postupne a tak ako nám čas dovolí. Popritom si môžeme robiť prieskum trhu a spoznávať, čo by sme chceli, kam chceme náš šatník smerovať a čo nám pristane. Veci do kapsulového šatníka pridávajme postupne, rozumne, bez nutnosti vysokej nárazovej investície. Vyradené veci podarujme alebo predajme, myslime na životné prostredie pri zbavovaní sa vecí aj pri kúpe nových. Nebojme sa doplnkov, experimentujme. V neposlednom rade si ku kapsulovému šatníku vhodne zvoľme obuv. BeLenka má vo svojom portfóliu topánky nadčasového a univerzálneho charakteru, ktoré po pridaní do kapsulového šatníka doslova volajú.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu