Druhy nohavíc pre mužov i ženy

Be Lenka logo Be Lenka
16.09.2022
Druhy nohavíc pre mužov i ženy

Elegantné, pohodlné, punky, tepláky či rifle. Nohavice sa dnes šijú v toľkých druhoch, že sa hodia do každého dress-code (okrem tých najviac fancy, tam sú napríklad nohavice pre dámy aj v dnešnej dobe stále tabu). Do práce, na kávu, do fitka či na voľný čas. Nohavice sa líšia strihom, použitým materiálom či na akú príležitosť sú určené. V súčasnosti rozlišujeme vyše dvadsať štandardizovaných druhov nohavíc. V tomto článku si o tomto praktickom a variabilnom kuse odevu povieme viac.

Obsah článku

Historické okienko

Prvé odevy, ktoré si človek cielene vyhotovoval, najskôr z kože a kožušín, neskôr z tkaných textílií, boli praktického sukňového a šatového strihu. Tento strih bol veľmi jednoduchý a nevyžadoval si extra zručnosť, ani vybavenie. Časom však vyvstala potreba odevy posunúť o level vyššie. Pri dlhých presunoch na koni neboli šatové odevy moc pohodlné. Tejto potrebe pohodlnejšieho odevu vďačíme za vznik nohavíc.

Najstaršie nohavice boli nájdené na cintoríne Yanghai v Číne. Ich pôvod sa datuje do obdobia medzi trinástym a desiatym storočím PRED naším letopočtom. Tak ako sme si už povedali, jedným z medzníkov v evolúcii šatstva bola aj potreba pohodlného odevu prispôsobenému pre jazdu na koni. Vznik nohavíc ďalej formovali klimatické podmienky. Počasiu sa prispôsobovali nielen použité materiály ale aj strihy nohavíc. V teplejších podnebiach boli nohavice voľného strihu a z tenších materiálov. V studenšom podnebí sa preferovali nohavice viac na telo z hrubších materiálov ako je napríklad vlna alebo koža. Tak, aby zahriali a udržali teplo. Okrem technologický postupov, strihov a materiálov si nohavice preskákali aj mnoho pomenovaní. Nohavice sa totiž nohavicami nenazývali od začiatku. Zo začiatku sa im hovorilo spodky, pumpky alebo pantalóny. Pomenovanie nohavice prišlo až omnoho neskôr, dalo by sa povedať, že v posledných dvoch či troch storočiach tento typ odevu poznáme pod týmto názvom.

Zaujímavosťou je, že až do devätnásteho storočia boli nohavice v Európe záležitosťou výhradne mužov. Postupom času sa nohavice rozšírili aj medzi ženy, najmä medzi pracujúcu triedu a ženy bojujúce za emancipáciu či volebné práva. Sufražetky zastávali názor, že muži by nemali mať výhradné právo na určitý typ odevu. Nohavice sa bežnou súčasťou dámskeho šatníka, bez toho aby vyvolávali pohoršenie okolia a zdvihnuté obočie, stali až počas druhej vojny. A to len vďaka „prozaickým“ dôvodom – ženy začali pracovať vo fabrikách a nohavice boli praktickejšie ako sukne. Priekopníčkou v oblasti dámskych nohavíc bola Coco Chanel. Tá nohavice, ktoré boli pôvodne určené pre robotnícku triedu, povzniesla o level vyššie a do výraznej miery sa zaslúžila o ich rozšírenie do všetkých spoločenských vrstiev. Jej nohavicové kostýmy sú dodnes považované za prelomové a navždy meniace smerovanie módneho priemyslu.

Nech je pôvod a história nohavíc akákoľvek tŕnistá pre ženy, jedna vec je istá. Dnes máme na výber toľko druhov nohavíc pre mužov i ženy, že je problém si vybrať. Poďme si predstaviť niektoré z nich. Pripravili sme pre vás výber najčastejšie sa objavujúcich druhov nohavíc v našich obchodoch.

Kostýmové nohavice

Typ nohavíc, ktoré predstavila Coco Chanel svetu a  ktoré by nemali chýbať v šatníku ľudí v produktívnom veku so serióznym zamestnaním alebo zmyslom pre klasiku ☺. Kostýmové nohavice sa hodia pri formálnom a semi-formálnom dress code alebo sa nosia do práce. Ocenia ich najmä dámy a páni na vyšších pracovných pozíciách. Niekedy si typ povolania vyžaduje dress code pozostávajúci z kostýmových nohavíc a blúzky alebo košele, napríklad pri práci v banke. Tieto nohavice bývajú šité z kvalitného materiálu a môžu aj nemusia byť súčasťou nohavicového kostýmu. Typickou črtou tohto typu nohavíc býva zažehlený puk. Ak hovoríme o tomto type nohavíc pre pánov, hovoríme o oblekových nohaviciach. 

Nohavice rovného strihu

Ako už napovedá samotný názov nohavíc, tieto nohavice majú rovný strih po celej svojej dĺžke. Môžu i nemusia mať vrecká a výber materiálu, z ktorých môžu byť šité, je tiež široký. Jedná sa o druh strihu. Materiálovo a štýlovo sa nohavice rovného strihu môžu líšiť. V tomto strihu nájdeme rifle i kostýmové nohavice. Tento typ nohavíc je vhodný pre pánov i pre dámy.

Rifle

Rifle tvoria samostatnú kapitolu druhu nohavíc. Rozoznávame vyše 45 typov riflí! Rifle môžu byť rovného, zúženého či zvonového strihu. Vybrať si môžeme z boyfriend, mommy či bootcut strihu. Vyšúchané s opratým lookom, potrhané, vybíjané, nadčasové. Pri žiadnych iných nohaviciach nie je výber taký pestrý. Dôležité ale je vyberať si rifle uvedomele, ich výroba je totižto vcelku „nečistá“, najmä tých lacnejších modelov predávaných v obrovských kvantách. Preto platí radšej mať dvoje kvalitné rifle od dobrej značky, ktoré poslúžia roky, ako desiatky lacných trhových kúskov. Rifle nájdeme vo vhodných strihoch pre obe pohlavia.

Overal

Nohavicové overaly sú aktuálne veľmi trendy. Strihovo i materiálovo sa rôznia, vybrať si možno s tenkých letných modelov z ľanu či tencelu, teplejších materiálov vhodných do chladnejšieho počasia alebo elegantných modelov, ktoré môžeme vytiahnuť na spoločenské udalosti ako je napríklad svadba či promócie. 

Pokiaľ hovoríme o overaloch pre pánov, jedná sa skôr o pracovné alebo športové kombinézy.

Kulotky

Kulotky sú známe najmä medzi znalými milovníkmi módy ale postupne si prebíjajú svoju cestu aj do bežných obchodných reťazcov. Ich dĺžka siaha jemne pod úroveň kolien, no dlhšie modely môžu siahať nad členky. Tieto nohavice sú voľného širokého strihu a nezriedka kedy bývajú nazberkané v páse. Jedná sa o dámsky druh nohavíc.

Háremky

Veľmi obľúbený typ nohavíc známy svojou pohodlnosťou. Veľmi vhodný na leto. Nohavice sú nazberkané v páse, výrazne široké a s extrémne nízkym pudlom, nezriedka kedy až v oblasti medzi lýtkami či členkami. Háremky majú patent okolo členka, vďaka ktorému toto obrovské množstvo látky získava tvar a nezavadzia pri chôdzi. Háremky sú veľmi obľúbené nielen medzi ženami, ale prepadli im aj muži, ktorí sa neboja odlíšiť sa v štýle od davu.

Zvonové alebo flare nohavice

Tak ako už napovedá názov, tieto nohavice strihovo pripomínajú zvon. Na stehnách a cez kolená sú obtiahnutého strihu, v oblasti kolien, prípadne tesne pod kolenami, sa výrazne rozširujú do kruhového tvaru. Práve tento strih a padavá látka vytvoria efekt zvonu. Nohavice tohto strihu boli mimoriadne módne v 60-70 rokoch, následne sa do módy dostali v rokoch deväťdesiatych a teraz sa opäť hlásia o slovo. V minulosti tomuto strihu holdovali obe pohlavia, dnes má svoje zastúpenie najmä v dámskych šatníkoch.

Legíny

Ultra obtiahnuté nohavice, ktoré nechávajú len veľmi málo na predstavivosť ☺. Kedysi boli súčasťou garderóby na cvičenie, prípadne sa nosili namiesto pančušiek pod dlhé tuniky, svetrové šaty alebo košeľové šaty. Dnes je však všetkému inak a legíny dostali v našich šatníkoch plnohodnotné miesto. Výber je naozaj široký, od jednofarebných po statement kúsky, ktoré sú samé o sebe výrazným doplnkom. O takéto kúsky sa starú aj slovenské značky, ktoré navyše vyrábajú svoje legíny z recyklovaných plastov. Okrem toho, že sú na nohách neprehliadnuteľné, ešte sa pri ich šití myslelo aj na ekológiu. Win-win. Také nohavice je škoda vytiahnuť len do fitka. Dámy obliekajú legíny pri všetkých príležitostiach, páni si tento typ nohavíc obliekajú na šport, keď nechcú, aby im zavadzala voľná látka ako na teplákoch.

Jeggins

Tento zaujímavý hybrid medzi džínsami a legínami nesmie chýbať v našom zozname. Jedná sa o veľmi populárny druh nohavíc. Tie v sebe kombinujú priliehavý strih legín a nadčasový look rifľoviny. Na ich šitie sa používa špeciálny, extra strečový denim alebo látka na prvý pohľad pripomínajúca rifľovinu. Ideálny mix pre toho, kto nedá dopustiť na výraznú siluetu, ktorú vytvárajú legíny ale chce ich povýšiť o level vyššie, aby nevyzeral akoby vyšiel z fitka. Alebo pre toho, kto miluje rifle, ale oceňuje mäkkosť, pružnosť a priľnavosť materiálu aký vedia poskytnúť iba legíny.

Stirrup

Tento zaujímavý druh nohavíc mal svojich 15 minút slávy najmä v 80-tych rokoch minulého storočia. Tento rok sa opäť dostal na pulty predajní a spôsobil zas tak trochu rozruch. Niekto ich miluje, iný nechápe. Niečo ako ružičkový kel či kôpor ☺. Ide o nohavice úzkeho, ba až legínového strihu, ktoré však majú podpinku idúcu popod chodidlo. Tieto nohavice boli pôvodne navrhnuté ako jazdecké. Praktický úpon popod chodidlo totižto zaručoval, že nohavice sa nevykašú a ostanú pekne na svojom mieste. Časom si však na tieto nohavice spravili zálusk aj módne domy a stirrup si preklusal svoju cestu aj na prehliadkové móla a z nich do našich šatníkov. Ste aj vy tím stirrup či tím legíny? V prípade stirrup nohavíc hovoríme o čisto ženskej záležitosti. 

Cargo nohavice

Cargo nohavice, v našich končinách známe aj ako kapsáče, sa popularite tešia už dlhé roky. Pôvodne kvôli praktickým vreckám využívané v armáde a medzi robotníkmi. Cargo ale nebudú sedieť v kúte a našli si svoju cestu na vysvietené pódiá módneho priemyslu. Cargo nájdeme v teplákovej verzii, v plátennej i z pevnej nohavicovej látky. Cargo nohavice môžu byť široké, tzv. baggy strih, rovného strihu ale aj obtiahnutého, legínového. V deväťdesiatych rokoch boli mimoriadne obľúbené kapsáče so skrytým zipsom, z ktorých sa dali za pár sekúnd vykúzliť kraťasy. Cargo nohavice nájdeme v obchodoch v pánskej aj dámskej sekcii.

Chino nohavice

Obľúbené univerzálne nohavice, ktoré sa dajú skombinovať do formálnejšieho outfitu i na voľný čas. Materiálovo bývajú väčšinou zo stopercentnej bavlny, občas sa do nich primieša modal alebo elasten. Chino nohavice majú hladký predok alebo predok s nažehleným pukom, zvislo sa ťahajúcim nadol. Typickou črtou chino nohavíc sú otvorené vrecká na bokoch. Tento typ nohavíc je unisex.

Široké nohavice s rázporkom alebo palazzo nohavice

Mimoriadnej obľube sa v letnej sezóne 2022 tešia široké nohavice s vysokým rázporkom na bokoch. Tieto nohavice bývajú veľmi široké, preto sa niekedy označujú aj ako nohavicová sukňa. Tento rok sú trendy nohavice s vysokým rázporkom na bokoch, často siahajúcim až po boky. Vďaka veľkému množstvu materiálu a širokému strihu tieto rázporky, napriek svojej veľkosti, nepôsobia prehnane. Palazzo nohavice bývajú šité z ľahkých a padavých materiálov, ktoré sa aj pri použití väčšieho množstva správajú poddajne, ako je napríklad satén. Nohaviciam, ktoré kvôli svojej šírke pripomínajú sukňu, sa hovorí aj Japonské nohavice či Hakama. Palazzo nohavice by ste v pánskej sekcii hľadali darmo, jedná sa o dámsky model.

V minulosti bolo nosenie nohavíc výsadou mužov. Dnes nosí nohavice každý, kto chce. Výber je naozaj pestrý. To čo bolo ženám odopreté po stáročia si teraz môžu do chuti vynahradiť nespočetným množstvom druhov nohavíc.

Pri výbere nohavíc platí len jedno. Vyberáme si strih a druh v ktorom sa cítime pohodlne, ktorý nám lichotí a dodáva sebavedomie. Pri výbere myslíme na príležitosť, na ktorú nohavice kupujeme, tak ako aj na ročné obdobie, v ktorom ich chceme nosiť. Pri výbere dbáme na to, aby sme si vybrali model, ktorý si vieme predstaviť nosiť po dlhú dobu, najmä ak sme zástancami kapsulového šatníka či trendu udržateľnosti.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu