Kojenie v noci

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Kojenie v noci

Nejedna mamička by vedela rozprávať o prebdených nociach, keď ju jej dieťatko neustále budilo hlasným plačom... Dôvodom plaču v noci je hlad. Bábätko si pýta materské mlieko, čo núti matku vstať a svoje dieťa nadojčiť. Ale aj kojenie v noci si môže mamička určitým spôsobom uľahčiť. V tomto článku si povieme o spánkových cykloch, materskom mlieku a o radách a tipoch na bezproblémové kojenie v noci.

Obsah článku

Spánok dospelého a spánok bábätka

Ľudský spánok charakterizujú viaceré spánkové cykly. Nikto nespí úplne neprerušeným spánkom. Dospelý človek sa po ukončení jedného spánkového cyklu napríklad otočí na bok a upadne do ďalšieho spánkového cyklu, pričom si to ráno môže, ale nemusí pamätať.

Na druhej strane, bábätká neupadajú do ďalšieho spánkového cyklu ihneď. Prechod medzi jedným a druhým cyklom spánku je bábätkám umožnený dojčením. Dojčenie uľahčuje opätovné zaspávanie dieťaťa, keď jeden jeho spánkový cyklus skončí.

Prečo kojiť dieťa v noci

Dôvod, prečo kojiť dieťa v noci, nie je iba v tom, že je dieťa hladné, alebo že ho chce mamička umlčať, aby nepobudilo všetkých susedov. Materské mlieko pre bábätko predstavuje zdroj nenahraditeľných výživných látok, z ktorých čerpá všetko pre svoj život, zdravie, imunitu a celkové prospievanie.

Dojčenie teda nie je iba o kŕmení, ale poskytuje deťom úľavu od bolesti, možnosť zaspať jednoduchšie, upokojuje ich, dojčenie dokonca reguluje deťom mnohé telesné funkcie ako dýchanie, srdcovú činnosť, telesnú teplotu, znižuje prežívanie stresu a podobne. Navyše, niektoré detičky môžu práve cez noc vypiť hlavnú časť svojho príjmu mlieka. Počas noci sa matke tvorí v prsníkoch najviac prolaktínu a tým, že je bábätku umožnené kojenie aj v noci, veľmi ľahko po nadojčení opäť zaspí.

Ako často kojiť dieťa v noci

Ako sme si už povedali, spánok všetkých ľudí, dospelých aj detí, pozostáva zo spánkových cyklov. Po ukončení jedného sa každý "pomrví", môže zmeniť polohu a pokračuje v spánku. Nie zakaždým sa však preberieme zo spánku úplne. Malé bábätko sa počas noci približne osem až desaťkrát preberie, ale iba čiastočne, aby sa "pomrvilo", následne opäť zaspinká.

Za normálnych okolností sú iba asi dve z týchto prebudení úplné. Keď sa teda dieťa preberie úplne, môže ho mamička nadojčiť a práve dojčením mu uľahčí opätovné zaspatie. Dojčenie bábätko upokojí a uspí. Mamička by nemala dieťa v noci budiť, aby ho nadojčila. Keď bábätko spí, necháme ho spať. Ak by sme ho budili, zbytočne by sme spôsobili, že jeho prirodzené čiastočné prebudenia nahradíme úplnými a zdravý nočný spánok ako celok zničíme. Dieťa sa nevyspí a rovnako ani jeho matka, preto budú nasledujúci deň obaja nevrlí.

Ako často teda kojiť dieťa v noci? Neexistuje univerzálna odpoveď na túto otázku, ktorá by platila vo všetkých prípadoch. Novorodenci a najmenšie detičky vyžadujú omnoho častejší kontakt s matkou ako staršie deti. Nie vždy pritom ide o to, že potrebujú nutne jesť. Vedia však, že dojčenie im pomôže, upokojí ich, skrátka sa pri dojčení cítia bezpečne a sebaisto.

Niektoré deti visia na prsníku stále, iné vyžadujú menej časté kojenie. Vo všeobecnosti je to však tak, že bábätko v noci vyžaduje kojenie v dvoj - trojhodinových intervaloch. Nie je potrebné dieťa budiť a núkať mu prsník, ak aj po troch hodinách od posledného dojčenia spí. Každá mamička by mala využiť každú chvíľku na to, aby si mohla pospať.

Výnimkou sú deti, ktoré nepriberajú na hmotnosti - tie je dobré kvôli udržiavaniu ich zdravia na kŕmenie zobudiť. Ak si však mamička čímkoľvek nie je istá, vhodné je poradiť sa s lekárom alebo s laktačnou poradkyňou.

Obmedziť nočné kojenie?

Niektoré mamičky po čase začnú hľadať odpovede na otázku, ako ukončiť nočné kojenie alebo ako kojenie v noci obmedziť. Aj keď sa môže zdať, že je rozumné naučiť dieťa čo najskôr prespať celú noc, snaha o príliš skoré ukončenie dojčenia bude mať skôr opačný efekt. Ani ročné dieťa ešte neprespí celú noc.

Dojčenie uľahčuje detičkám prejsť omnoho jednoduchšie z jedného cyklu spánku do druhého, preto by mamička nemala deti nasilu nútiť spať bez možnosti prisať sa na prsník. Výsledkom by bolo zrejme akurát to, že sa kvôli plaču nevyspí vôbec nikto v domácnosti.

Detský vývoj má mnoho fáz, keď sa určitá fáza naplní, dieťa sa posunie ďalej. Zoberme si napríklad takzvanú fázu v náručí (obdobie po narodení, keď sa dieťa nevie samo hýbať a vyžaduje blízky kontakt v náručí matky - veľmi vhodné v tomto období sú šatky na nosenie detí a ergonomické nosiče).

Keď sa fáza v náručí naplní, dieťa začne liezť a od sústavného kontaktu s matkou sa prirodzene odpúta. Keď sa fáza lezenia naplní, dieťa začína chodiť. A tak ďalej. Preto treba mať na mysli aj to, že tiež fáza častého nočného kojenia sa raz naplní. Každý rodič si môže byť istý, že jeho dieťa sa raz v noci budiť prestane a bez problémov prespí celú noc. A to bez toho, že by ho to matka či otec museli učiť.

Tipy na kojenie v noci

Na začiatku sme povedali, že každá mamička si môže kojenie v noci určitými spôsobmi uľahčiť. Existujú viaceré "triky", pomocou ktorých je možné aj niečo tak vyčerpávajúce, ako je nočné kojenie, premeniť na príjemnejší zážitok.

1. Spoločné spanie s bábätkom

Ako prvý bod by sme uviedli spoločné spanie. Znamená to, že mamička a dieťatko spia spolu v jednej posteli. Spoločné spanie dokáže naozaj veľmi výrazne uľahčiť nočné kojenie, pričom mamička aj dieťatko sa lepšie vyspia, ako keby mala matka zakaždým k plačúcemu dieťatku v noci vstávať. Vďaka tomu, že bábätko spí v blízkosti svojej mamičky, cíti sa bezpečne, lebo vie, že mama je nablízku a keby sa čokoľvek dialo, ona ho ochráni.

Zároveň dieťa vie, že mamička bude schopná okamžite reagovať na jeho potreby. Veľkou výhodou spoločného spania v súvislosti s kojením je to, že mamička ani bábätko sa ani nemusia prebudiť úplne a napriek tomu sa dieťa dokáže nadojčiť. Rýchlejšie a lepšie opäť zaspí a aj jeho mamička má možnosť viac si pospať. Staršie bábätko sa dokonca dokáže "obslúžiť" aj samo. Viac si o spoločnom spaní s bábätkom prečítate v tomto našom článku.

2. Vhodné osvetlenie

Keď mamička vstane, aby išla v noci nadojčiť svoje bábätko, je samozrejmé, že si zasvieti, aby naň videla. Ale pozor, je dôležité v žiadnom prípade nepoužívať ostré svetlo. Pre práve zobudené oči nie je silné svetlo práve to najpríjemnejšie. Bábätko sa musí postupne naučiť rozlišovať deň a noc, preto aj pri nočnom kojení treba navodiť pokojný režim a vytvoriť také prostredie, ktoré bude podporovať spánok. Na nadojčenie dieťaťa v noci postačí aj malá lampička.

3. Stop rozptyľovaniu

Časté kojenie v noci je pre matku vyčerpávajúce. Cieľom dojčenia v noci je jednak nakŕmiť bábätko, ale aj pomôcť mu opäť zaspať. Preto by sme nikdy počas dojčenia, pred ním alebo po ňom nemali dieťa rozptyľovať - príliš s ním nekomunikovať, neštekliť ho ani nijako inak rozptyľovať.

Naopak, mali by sme byť potichu a tichým správaním dieťatko naviesť opäť na spánok. Mamička pozná svoje dieťa a ak vie, že mu pri zaspávaní pomáha jemné hladenie po hlavičke, môže ho hladkať. Ale ak by spozorovala, že práve kvôli takémuto kontaktu dieťa nemôže zaspať, mala by hneď prestať.

4. Prebaľovať? Iba ak je to nutné

Prebaľovanie býva častým dôvodom detského plaču. Avšak výmena plienok dokáže dieťa v noci úplne prebrať, čo určite nechceme. Ak sa zdá, že je plienka v poriadku, nie je nasiaknutá a dieťatko nie je kvôli nej nepokojné, neprebaľujeme ho. Ak to predsa len treba urobiť, môžeme mu plienku vymeniť vtedy, keď počas dojčenia zaspí. Prebalíme ho a v kŕmení pokračujeme.

5. Všetko si pripravíme vopred

Ešte pred samotným ľahnutím do postele a uložením sa na spánok by sme si mali nachystať všetko potrebné, čo sa nám v noci môže zísť. Keď budeme k bábätku v noci vstávať, mali by sme mať na jednom mieste prichystané čisté plienky, vlhčené obrúsky, vreckovky ale aj pohár vody na pitie. Je to veľmi praktické, pretože pobehovaním po byte a hľadaním by sme zbytočne budili a rozptyľovali nielen bábätko, ale aj manžela.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu