Dieťa sa nechce kojiť

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Dieťa sa nechce kojiť

Materské mlieko sa žene začína tvoriť už počas tehotenstva, a to už na začiatku druhého trimestra. Po narodení dieťaťa a po jeho prvom priložení sú prsníky matky dokonalo pripravené na kojenie. Nie všetky mamičky však majú to šťastie, že ide všetko, ako sa hovorí, ako po masle. Niekedy sa stáva, že sa dieťa buď nevie prisať, alebo sa jednoducho odmieta kojiť. Prečo je to tak a čo s tým?

Obsah článku

Prečo dieťa odmieta prsník

Odťahovanie sa od prsníka, sústavné prisávanie sa a následné vypľúvanie prsníka, búchanie rúčkami dookola, plač... Toto všetko sú prejavy bábätiek, ktoré odmietajú sať materské mlieko. Takéto správanie je reakciou detí na tok materského mlieka, ktorý môže byť nedostatočný.

K nedostatočnej tvorbe mlieka dochádza z viacerých príčin. Prvou z nich je nesprávne prisatie dieťatka na samom začiatku, ktoré pretrváva, v dôsledku čoho sa postupne znižuje tvorba mlieka v prsníkoch. Bábätko mlieko očakáva, pri kojení sa vrtí, naťahuje bradavku, hnevá sa a plače a napokon sa úplne odmieta prisať.

Prekvapivo sa s odmietaním kojenia stretávajú tie mamičky, ktoré majú mlieka dostatok a ich detičky krásne priberajú. Dieťa je teda zvyknuté na rýchly tok mlieka, nuž a ak sa tok mlieka z nejakého dôvodu spomalí, dieťa začne "vystrájať".

Dôvodom, prečo sú deti počas dojčenia nespokojné, môže byť aj to, že žena príliš skoro po pôrode dostane menštruáciu. Bábätko je počas matkinej menštruácie pri kojení nepokojné. Deti, ktoré odmietajú kojenie, si často namiesto bradavky dávajú do úst svoju päsť alebo palec. Odtiahnu sa od bradavky a začnú "sať" svoju rúčku.

Veľmi častou príčinou zníženej tvorby mlieka je užívanie hormonálnej antikoncepcie. Ak ženy chce užívať antikoncepciu, odporúča sa jednozložková a minimálne šesť týždňov od pôrodu. Ak je antikoncepcia kombinovaná s estrogénmi, znižuje množstvo materského mlieka. Počas dojčenia sa hormonálna antikoncepcia neodporúča.

Dojčenie a príkrmy

Vinníkom toho, že dieťa odmieta matkin prsník, býva väčšinou aj časté podávanie príkrmov deťom nad šesť mesiacov. Je dôležité uvedomiť si, že príkrmy v žiadnom prípade dojčenie nenahrádzajú, ale iba ho dopĺňajú. Matka, ktorá pozoruje, že jej prikrmované dieťa nechce materské mlieko, by mala znížiť množstvo príkrmov.

Kojenie na požiadanie

Mamičky postupne dochádzajú do bodu, kedy začínajú svoje dieťa učiť, aby prespalo celú noc, aby si materské mlieko nepýtalo už tak často, a preto predlžujú intervaly medzi jednotlivými kojeniami. Avšak všetky tieto snahy sú, dá sa povedať, kontraproduktívne, pretože v konečnom dôsledku môžu spôsobiť, že ak dieťa mlieko vyžaduje, ale mamička mu ho odmietne poskytnúť, začne dieťa "protestovať" a postupne prsník odmietať.

Čo teda môže v tomto prípade mamička urobiť, aby podporila správne kojenie? Vhodné je kojenie na požiadanie - poskytnúť dieťaťu prsník vždy, keď si oň zažiada. Pokojne aj pred jedom, aj po jedle. Ak si dieťa prsník nepýta, pretože napríklad "zabudne", matka by mu mala prsník ponúknuť. Kojenie na požiadanie je vhodné praktizovať do veku 18 mesiacov.

Odmietanie prsníka alebo odstavenie?

Ak bábätko odmieta prsník, mamička môže túto situáciu vyhodnotiť tak, že dieťa už proste treba odstaviť, čiže treba s dojčením prestať a prejsť na inú stravu. Pozor, prirodzené odstavenie nastáva až omnoho neskôr, netreba si tieto dve veci zamieňať.

Dieťa, ktoré odmieta kojenie, sa v kritických situáciách správa omnoho nespokojnejšie, ako jeho rovesníci, ktorí sú kojení bez problémov. Napríklad, keď dieťa spadne, je unavené, zaspáva a podobne. Na jednej strane dojčenie potrebuje, na druhej strane ho odmieta.

Ako znovu naučiť dieťa sať z prsníka

Matka sa musí usilovať zvýšiť tvorbu mlieka užívaním doplnkov na zvýšenie laktácie. Užívať by ich mala po odbornom zhodnotení situácie tak dlho a v takom dávkovaní, ako jej bolo odporúčané lekárom alebo laktačnou poradkyňou.

Hneď, ako mamička spozoruje, že jej dieťa nie je s množstvom materského mlieka spokojné, alebo si všimne hocijaký prejav nespokojnosti počas dojčenia, mala by urobiť potrebné opatrenia. Prvým z nich je odstránenie používania cumlíka a fľaše, čo býva často kľúčové pri zlepšení vzniknutej situácie.

Keď sa dieťa prisaje, je vhodné stláčať prsník, aby sa zvýšil prísun mlieka k dieťaťu.

Ak je to potrebné, matka môže dieťa dokŕmiť laktačnou pomôckou. Väčšie deti je možné dokŕmiť lyžičkou alebo pohárikom. Odstriekavať by si mala matka mlieko vždy, keď dieťa odmietne prsník, nenakŕmi sa, a teda je potrebné dokŕmiť ho. Príkrmy sa smú podať dieťaťu staršiemu ako štyri mesiace. Odstriekané mlieko je dobré použiť do príkrmov.

V boji proti odmietaniu prsníka dieťaťom je žiaduce zintenzívniť fyzický kontakt s bábätkom. Veľmi pozitívne účinky má blízky kontakt v nosiacich pomôckach, ako je šatka na nosenie detí a ergonomický nosič Lenka. Kontakt je počas nosenia možné umocniť kontaktom koža na kožu.

Spať s dieťatkom v posteli je tiež veľmi prospešné, rovnako ako aj spoločné kúpanie. Bábätko uspávajte v náručí, vyhýbajte sa cumlíku a kočíku. Aby ste ho dlhú dobu nemuseli držať na rukách, ktoré sa rýchlo unavia, opäť je vhodné siahnuť po šatke alebo nosiči.

Nastavte sa pozitívne, rozprávajte sa s dieťatkom jemným hlasom, spievajte mu, usmievajte sa na vaše bábätko, a čo je tiež veľmi dôležité, udržujte s dieťaťom očný kontakt. Vo vhodnej chvíli skúste ponúknuť dieťatku prsník, ale nenúťte ho. Ak viete o niečom v miestnosti, čo odvádza pozornosť dieťaťa pri dojčení, odstráňte to.

Na záver je dôležité poznamenať, že to, že dieťa vyvádza a odmieta sať z prsníka, neznamená, že sa rozhodlo s materským mliekom skončiť. Prirodzené odstavenie nastáva najskôr až vo veku 30 mesiacov.

Titulná snímka článku: Pixabay.com

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu