Nosenie detí v lete

Be Lenka logo Be Lenka
27.05.2018
Nosenie detí v lete

Hneď na začiatok chceme všetkých rodičov ubezpečiť, že sa ich dieťatko v šatke alebo v nosiči neprehreje, keď ho budú počs teplých dní pár hodín nosiť tesne na sebe.

Krásne slnečné počasie nás všetkých láka vonku do prírody, alebo na prechádzky v parku či po meste. Nemusíme si obliekať množstvo vrstiev oblečenia, stačí ľahké tričko, sukňa, šortky či vzdušné šaty, k tomu barefoot balerínky a ide sa :-)

Šatky na nosenie detí a ergonomické detské nosiče sú výbornými pomocníkmi v starostlivosti o dieťatko. Nielen preto, že rodičia nemusia vonku na nerovnom teréne "zápasiť" s veľkým a objemným kočíkom, ale aj preto, že počas nosenia majú rodičia dieťatko neustále pod drobnohľadom. Predstava nosenia detí v horúcich letných dňoch sa však často nemusí zdať veľmi lákavou. Rodičia majú v šatkách a nosičoch deti tesne na sebe a hromadí sa medzi nimi teplo, preto sa mamičky i oteckovia obávajú nosiť deti v lete.

Dobrou správou však je, že s výberom správnej pomôcky na nosenie, ako aj dodržiavaním určitých rád a tipov dokážete teplo eliminovať, a tak z nosenia v lete nemusíte mať obavy. V tomto článku si povieme, ako nosiť deti v lete tak, aby to bolo príjemné nosenému bábätku aj nosiacemu rodičovi. Šatky na nosenie detí a ergonomické nosiče teda počas leta určite neodkladajte do skrine na neskôr.

V prvom rade je potrebné poznamenať, že keď v lete teploty za oknami stúpajú k veľmi vysokým hodnotám, spoteniu sa nie je možné vyhnúť. Každý predsa pozná ten pocit, keď sa potí aj vtedy, ak má na sebe veľmi ľahké oblečenie. Šatka a nosič sú v podstate akoby ďalšou vrstvou, ktorú má nosené bábätko i mamička na sebe. Je preto dôležité a rozumné obliekať seba i bábätko do ľahkého vzdušného a aj funkčného materiálu, ktorý vyniká vlastnosťami ako napríklad savosť a odvádzanie vlhkosti, prípadne do materiálu, ktorý rýchlo schne. Vždy sa vyzbrojte aj náhradným oblečením, ktoré sa vám v prípade potenia zíde. Prezlečiete seba i dieťatko a nosenie bude opäť pohodlné.

Nosenie detí v lete v nosiči

Počas leta chodievajú všetci viac než inokedy na výlety a najčastejšie naše kroky vedú do prírody. Pokoj a oddych nachádzame v lese, na lúkach, navštevujeme prírodné rezervácie, parky, hrady a zámky a chodievame aj na turistiku. Všetky tieto letné aktivity sú vhodné aj na to, aby ste so sebou vzali svoje dieťatko v ergonomickom nosiči. Nosič vám umožní zúčastniť sa týchto príjemných akcií spolu s rodinou a priateľmi. Svoje dieťatko budete mať neustále nablízku a pod kontrolou a popritom si môžete užívať chvíle letnej pohody v kruhu rodiny.

Veľmi vhodným spôsobom nosenia detí v lete je používanie ergonomického nosiča Lenka. Nasadenie a nastavenie nosiča zaberie minimum času, manipulácia s nosičom je veľmi rýchla a jednoduchá a zároveň je nosenie v nosiči praktické aj z hľadiska letných aktivít. Keď napríklad pôjdete na výlet do prírody a budete chcieť dieťa uložiť do nosiča, veľmi rýchlo si nosič zapnete. Pri šatke by ste sa nevyhli tomu, že ju budete musieť položiť aj na zem, keďže je dlhá. To však, samozrejme, nie je nevýhoda, preto ak radšej šatkujete, nechceme vás v žiadnom prípade odradiť. Ide len o iný typ nosiacej pomôcky. Ergonomické nosiče vo väčšine prípadov využívajú aj muži, ktorým sa viazanie šatky zdá komplikované. Výberom vhodného nosiča tak bude mamičke s nosením dieťatka určite pomáhať aj manžel :-) Používanie nosiča počas leta má viaceré výhody, takže ak sa rozhodnete práve pre nosič Lenka, urobíte veľmi dobre.

V nosiči nie je dieťa úplne celé prikryté tak, ako je tomu v šatke. K dieťatku prúdi v ergonomickom nosiči čerstvý vzduch aj z bokov, pretože na bokoch je voľný priestor. Aj keď je dieťatko dotiahnuté natesno, je v nosiči predsa len ochladzované zhora, zo strán a vzduch prúdi aj k jeho chodidlám, keďže tie má dieťatko po správnosti von z nosiča.

Najlepšou voľbou na leto je rozhodne letná verzia nosiča Lenka. Najnovším typom rastúceho nosiča je Lenka 4ever, ktorý je taktiež dostupný v letnej verzii. K dispozícii v letnom prevedení sú i nerastúce typy nosičov. Letná verzia je detský nosič, ktorý je primárne určený na nosenie detí v lete. Od klasickej verzie sa odlišuje tým, že okrem šatky je na jej výrobu použitá aj sieťka. Práve vďaka sieťke môže k nosenému dieťatku prúdiť čerstvý vzduch, čím je dieťa ochladzované, a teda sa v nosiči nezadržiava teplo. Sieťka je umiestnená na podstatnej časti plochy chrbtovej opierky a tiež na kapucni. Keďže ide o sieťku, má chrbtová opierka v sebe početné otvory a cez ne sa k bábätku dostáva vzduch. Letný vánok tak veľmi dober dieťa v nosiči osvieži a nosenie sa tak stáva veľmi pohodlným pre oboch - pre dieťa aj pre rodiča.

Veľkou výhodou nosiča je to, že zo sieťky je tvorená aj kapucňa. Keď totiž bábätko v nosiči zaspí, mamička ho môže bez akýchkoľvek obáv z tepla prikryť kapucňou, aby si mohlo pokojne pospať. Nehrozí nedostatok vzduchu, pretože prúdenie vetra a čerstvého vzduchu k dieťatku umožňujú otvory v sieťke. Kapucňa je navyše odnímateľná, takže v prípade, že ju nebudete používať, stačí ju odopnúť a odložiť - napríklad aj do praktickej kapsičky, ktorá je umiestnená na bedrovom páse nosiča Lenka 4ever. Sieťka je teda podstatou letnej verzie nosiča, je to komponent, ktorým sa letný nosič odlišuje od ostatných nosičov. Zvyšné časti nosiča sú rovnaké, ako pri klasických "neletných" verziách.

Šatka Be Lenka
Jednofarebná - Zelená

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti

Šatka Be Lenka
Jednofarebná - Hnedá

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti

Šatka Be Lenka
Jednofarebná - Sivá

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti
Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Sivý Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Sivý
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Jednofarebný - Sivý

skladom všetky varianty
169 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Hnedý Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Hnedý
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Jednofarebný - Hnedý

skladom všetky varianty
169 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Zelený Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Zelený
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Jednofarebný - Zelený

skladom všetky varianty
169 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Mandala - Night Nosič Be Lenka Mini - Mandala - Night
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Mandala - Night

skladom všetky varianty
179 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Triangel - Zafír Nosič Be Lenka Mini - Triangel - Zafír
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Triangel - Zafír

skladom všetky varianty
179 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Folk - Sivý Nosič Be Lenka Mini - Folk - Sivý
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Folk - Sivý

skladom všetky varianty
179 €
1 variant

Šatka Be Lenka
Bloom - Sivá

skladom všetky veľkosti
od 99 €
2 veľkosti

Šatka Be Lenka
Giraffe - Latte

skladom všetky veľkosti
119 €
1 veľkosť

Šatka Be Lenka
Giraffe - Grey

skladom všetky veľkosti
119 €
1 veľkosť
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Nosenie detí v lete v šatke

Keď ste skôr šatkový typ, teda svoje dieťatko nosíte primárne v šatke na nosenie detí, odporúčame vám využívať jednoduché úväzy a také, kde cez dieťatko nie je potrebné viackrát viesť šatku. Napríklad pri základnom úväze kríž s kapsou nechajte popruhy šatky po bokoch, ako vidíte na obrázkoch nižšie, a nerozprestierajte ich cez dieťatko, pretože by ste ho zbytočne ešte viac zohrievali.

Taktiež môžete vyskúšať naviazať šatku na spôsob ring slingu. Budete k tomu potrebovať dva ring sling krúžky, pomocou ktorých šatku dotiahnete a celý úväz zaistíte. V ring slingu sa dieťa nosí primárne na boku, ale môžete ho nosiť aj vpredu na bruchu či vzadu na chrbte. Ide o úväz, kde je šatka vedená cez jedno rameno. Úväz typu ring sling je na leto veľmi vhodný, pretože cez mamičku i dieťatko ide iba jedna vrstva šatky. Zároveň sa do šatky dieťa veľmi rýchlo uloží a rovnako rýchlo ho znej aj vyberiete. Väčšie detičky môžu mať v klasickom šatkovom úväze ruky von zo šatky, takže sa budú prirodzene ochladzovať aj týmto spôsobom.

Mamičky počas leta často používajú pomocníka na odvádzanie potu z tela v podobe látkovej plienky, ktorú vložia medzi seba a naviazané dieťatko. Je to veľmi účinný spôsob, ako si spríjemniť nosenie počas leta. Pri kontakte koža na kožu v horúčave môže totiž kvôli poteniu začervenať jemná detská pokožka a ak je dieťatko citlivejšie, môže to viesť aj k tvorbe kožných ekzémov a vyrážok. Látkovou plienkou tomu zamedzíte, rovnako tak aj používaním trička s menším výstrihom, aby bábätko nemalo tváričku položenú priamo na vašej koži.

Nezabúdajte vždy dieťatko natrieť krémom s vysokým ochranným faktorom, aby nedošlo k spáleniu jeho detskej pokožky. Taktiež vždy používajte pokrývku hlavy - pre seba aj pre dieťatko. Bábätku odporúčame dávať na hlávku klobúčik, pretože ním ochránite pred slnkom nielen hlavičku, ale aj jeho krk.

Na prechádzku sa s dieťatkom nevyberajte v čase obeda a krátko popoludní, pretože vtedy je najviac horúco. Keď ste vonku, vyberajte si tienisté miesta, nechoďte po priamom slnku. Čím menšie je vaše dieťatko, tým menej slnka byste mu mali dopriať. Ak nie je možné vyhnúť sa slnečným miestam, vezmite si so sebou slnečník alebo dáždnik, pod ktorý sa ukryjete.

Doprajte si aj prestávky, počas ktorých dieťatko vyberiete zo šatky či detského nosiča. Prestávky môžete využiť na hru, prezlečenie do náhradného oblečenia, oddych v tieni na deke (alebo na šatke) na trávičke a podobne.

Mamičkám odporúčame myslieť aj na to, aký účes zvolia na pobyt vonku mimo domu či bytu. Ak máte dlhé vlasy, určite si ich nenechávajte voľne rozpustené, vlasy dkážu poriadne zahrievať. Vypnite si vlasy hore do copu alebo si urobte drdol. Uvidíte, ako vám aj táto maličkosť dokáže zjednodušiť život.

V neposlednom rade nezabúdajte na pitný režim a bábätko kojte na požiadanie. Fľašu s vodou majte aj pre seba vždy poruke. Citrónová voda s čerstvou mätou je veľmi osviežujúca, odporúčame :-)

Dúfame, že sa vám článok páčil a že vás obohatil o informácie, ktoré sa vám môžu zísť. Prečítate si viac aj o tom, aký je ideálny nosič pre novorodenca. Článok si prečítate TU.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 5% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu