Môžem nosiť novorodenca v nosiči?

Be Lenka logo Be Lenka
02.06.2018
Môžem nosiť novorodenca v nosiči?

Ak si aj vy kladiete otázku, či môžete nosiť dieťa hneď po narodení, máme pre vás odpoveď: jednoznačne áno. Dieťa po narodení blízkosť, ktorú umožňuje nosenie v šatkách a nosičoch, doslova vyžaduje a očakáva. Je to dané jeho vývojom v maternici, kde strávilo svoj doterajší život. Nič iné, ako prostredie maternice svojej matky, nepozná, a preto aj po narodení potrebuje blízkosť, náručie a pocit bezpečia.

Obsah článku

Nosenie začína už v brušku

Nie nadarmo sa hovorí o tehotnej žene, že svoje dieťa NOSÍ pod srdcom. Dieťatko je od okamihu počatia až po dobu deviatich mesiacov v tom najbližšom možnom kontakte so svojou mamou. Jeho úplne prvým svetom je maternica a tá mu poskytuje v ideálnom prípade milujúce prostredie. Dieťa už v tomto prenatálnom období všetko veľmi citlivo vníma a vie, že sa naň mamička teší, cíti, že ho ľúbi a počuje jej hlas. Takéto milujúce prostredie vedie k vytvoreniu a prehlbovaniu dôvery, úprimnosti a tiež k vytvoreniu a lepšiemu budovaniu sebadôvery dieťatka po jeho narodení. Naopak, dieťa v brušku cíti aj to, ak ho mamička nechce a ak je z neho v strese, čo zase môže viesť k určitým problémom v psychickom vývoji plodu i bábätka po narodení.

Nosenie začína v brušku

Šatka ako "vonkajšia maternica"

Bábätko reaguje na lásku a náklonnosť jeho matky, ako i na jej strach a obavy, tieseň či radosť. Tieto jeho reakcie sa premietajú navonok ako kopanie v brušku alebo zmena polohy v maternici. Fyzická i psychická väzba medzi matkou a dieťaťom po narodení je krásnym pokračovaním väzby, ktorá začala už v maternici.

Šatka ako vonkajšia maternica

Keď sa dieťa narodí, túži po blízkosti svojej mamy, pretože iba pri nej sa cíti dobre a v bezpečí. Nosené deti, ktoré sú vďaka šatkám a ergonomickým nosičom v omnoho častejšom a dlhšom kontakte so svojou mamou ako deti uložené v postieľke či kočíku, sú pokojnejšie, menej plačú, cítia sa istejšie. Poloha dieťaťa v šatke a v nosiči so zaguľateným chrbátikom je vernou kópiou polohy v maternici, takže je pre dieťa úplne prirodzenou a priaznivou. Práve preto sa nosenie v šatke po narodení označuje medzi nosiacimi mamičkami aj ako "nosenie vo vonkajšej maternici".

Zásady nosenia novorodencov

Mamičky, ktoré uvažujú nad tým, že svojho novorodenca budú od jeho príchodu na svet nosiť, by sa mali vopred zoznámiť s určitými kritériami správneho nosenia detí, aby svojmu dieťatku zabezpečili nielen pohodlie a sebe možnosť mať voľné ruky, ale aby bolo nosenie v prvom rade ergonomicky správne a bezpečné pre malé krehké telíčko dieťatka. Je preto potrebné poznať zásady ergonomického nosenia detí. Patrí medzi ne:

1. Ergonomicky správna poloha

Správna poloha je len taká, že je dieťa otočené tvárou k rodičovi. Nikdy nie tvárou dopredu a chrbtom k rodičovi. Či dieťa nosíte vpredu na bruchu alebo vzadu na chrbte, vždy musí byť otočené tváričkou k vášmu telu.

2. Podsadenie naširoko

To znamená, že dieťa je v šatke alebo v nosiči posadené s nôžkami naširoko tak, aby boli v jednej úrovni, teda aby bábätko nebolo v šatke/nosiči uložené nakrivo. Kolienka sú o niečo vyššie ako zadoček. Šatka/nosič podopierajú zadoček a nôžky dieťaťa až po kolienka. Takýmto spôsobom je dieťa uložené v nosiacej pomôcke správne. Hovorí sa tomu aj ergonomická poloha M.

3. Zaguľatený chrbátik dieťatka

Pri správnom podsadení dieťaťa docielite to, že sa dieťa uloží so zaguľateným chrbátikom. Ako sme spomenuli vyššie, takáto poloha je pre dieťa prirodzená a pohodlná. Niekedy sa mamičky obávajú pri pohľade na naviazaného novorodenca toho, že jeho zaoblený chrbátik nie je zdravý pre vývoj jeho chrbtice. Podobné obavy zahoďte za hlavu, nemusíte sa vôbec báť, pretože práve v tejto polohe sa chrbtica dieťatka vyvíja správne.

4. Opora hlavičky

Pri nosení malých detí, ktoré ešte samé neudržia hlavičku, je veľmi dôležité zabezpečiť správnu oporu hlavičky. V šatkách mamičky využívajú zrolovaný horný lem šatky v úväze, prípadne i látkovú plienku na vystuženie úväzu pri krčnej chrbtici dieťatka. V ergonomických nosičoch je fixácia hlavičky vyriešená viacerými spôsobmi, napríklad vyvýšenou chrbtovou opierkou alebo rolovaním kapucne. Nosiče Be Lenka 4ever majú tento problém vyriešený veľmi efektívne - pri hlavičke dieťatka sú umiestnené sťahovacie šnúrky, ktoré stačí zatiahnuť do jedného a do druhého boku a pripnúť gumičku na konci šnúrky na háčik. Takto chrbtovú opierku pri hlavičke dieťatka stiahnete a akoby vystužíte, a tak bude nosič veľmi dobre držať hlávku dieťatka.

5. Optimálna výška

V akej by malo byť dieťa v šatke alebo v nosiči umiestnené na svojom rodičovi je taká, aby ste mu jemný sklonením vašej hlavy dokázali bez problémov pobozkať hlavičku.

Nosiť novorodenca v šatke alebo v nosiči?

To je otázka! :-) Ale vážne, mnoho rodičov sa nevie rozhodnúť, či je vhodné na nosenie novorodenca používať šatku na nosenie detí, alebo radšej ergonomický nosič. Zastávame názor a mamičkám ho vrelo odporúčame, že na nosenie úplných novorodencov je najideálnejšia šatka. Tú si totiž najlepšie môžete podoťahovať a ponastavovať úplne na milimeter presne podľa veľkosti tela vášho novorodenca, čo v nosiči nikdy nebude stopercentne rovnako docielené.

Novorodenex v šatke

Na nosenie novorodencov sú najvhodnejšie šatky zo 100% organickej bavlny, pretože tento materiál je najšetrnejší k jemnučkej detskej pokožke. Zároveň sú bavlnené šatky vhodné aj pre mamičky, ktoré sú v oblasti nosenia začiatočníčky, pretože sa s nimi dobre manipuluje. Ak má šatka skosené cípy, uzol, ktorý vznikne po zaviazaní úväzu, nie je veľmi veľký, čo je tiež výhodou takýchto šatiek. Všetky šatky na nosenie detí Lenka spĺňajú vyššie uvedené podmienky, preto sú na nosenie novorodencov veľmi vhodné. Zároveň však poslúžia aj na nosenie väčších detí, takže rodičom pomôžu nosiť dieťatko naozaj dlhodobo.

 

Šatku si pre svojho drobca vyberajte podľa konfekčnej veľkosti oblečenia, aké nosíte:

  • Dĺžka 4,2 m: konfekčná veľkosť 34 - 36
  • Dĺžka 4,6 m: konfekčná veľkosť 38 - 42
  • Dĺžka 5,2 m: konfekčná veľkosť 44 a viac

 

Šatka je teda na nosenie novorodenca najlepšou voľbou. Rodičia však musia byť naklonení tomu, že sa ju budú musieť naučiť viazať. Nie je to nič náročné, preto ak ste šatke naklonení, smelo do toho :) Po pár naviazaniach sami "vychytáte muchy", zdokonalíte sa a všetko pôjde ako po masle.

Ak ste však presvedčení, že šatka sa vás netýka a potrebujete niečo jednoduchšie, môžete siahnuť po ergonomickom nosiči. Manipulácia s nosičom je iná ako so šatkou, nemusíte ho viazať, stačí zapnúť pracky a je to. Preto sa mnohým rodičom zdá nosič jednoduchší a praktickejší. Napríklad nosiče Be Lenka 4ever sú vhodné pre detičky od veľkosti 62, vtedy dieťatku sadnú veľkostne najlepšie. Pre novorodencov sú vhodné najmä šatkové nosiče, teda ergonomické nosiče vyrobené zo šatiek na nosenie detí. Šatkovina je úžasným materiálom s jedinečnými vlastnosťami a je veľmi prispôsobivá telu dieťaťa. Šatkový nosič je teda akoby spojením šatky a praktickosti "nosičového" prevedenia do jednej nosiacej pomôcky, ktorú si raz-dva nasadíte a zapnete, a ktorá je pohodlná pre dieťa i pre rodiča.

Nosenie novorodencov

Najlepšou voľbou pre novorodencov sú spomedzi detských nosičov tzv. rastúce nosiče. Sú to také, ktorým môžete nastavovať veľkosť podľa toho, aké veľké je dieťatko. Nastavuje sa výška a šírka nosiča na mieru dieťaťa postupne, ako dieťa rastie, a tak nosič akoby rástol spolu s ním. Deti rastú rýchlo, a preto je takýto nosič naozaj veľmi dobrou voľbou, vydrží na dlhé obdobie nosenia. Rodičia tak nemusia neskôr zháňať iný nosič, ale majú jeden, ktorý veľkostne nastavujú podľa potreby. Takýmito nastavovateľnými nosičmi pre detičky sú nosiče Be Lenka mini (od 3 mesiacov do 18 mesiacov) a nosiče Be Lenka 4ever (od 3 mesiacov do cca 3 rokov). Je dôležité poznamenať, že každé dieťatko je iné a dve deti v tom istom veku nemusia mať ani zďaleka rovnakú veľkosť. Preto sa často stáva, že kým jednému malinkému dieťatku nosič sadne dokonale na mieru, iné bude musieť ešte podrásť. Ak je dieťatku ešte veľký, najlepšou cestou je nosiť ho v šatke a na nosič prejsť až o niečo neskôr.

Všetky videonávody na použitie šatiek a nosičov Lenka nájdete TU.

Nosenie bábätka v lete

Pri tejto téme sa mamičkám vynárajú v hlave mnohé otázniky. Môžem svoje dieťa nosiť v lete? Neprehreje sa? Je nosenie v lete bezpečné? Ako nosiť dieťa v lete? Dá sa nejakým spôsobom eliminovať teplo medzi mnou a dieťatkom v šatke a v nosiči? A tak ďalej... Nosenie v letnom období je samostatnou kapitolou v oblasti nosenia. Vonku sú horúčavy a predstava mamičky s dieťatkom naviazaným v šatke pri takomto sparnom počasí mnohým neznie veľmi lákavo. Šatka i nosič sú vlastne ďalšou vrstvou, ktorú si na seba "oblieka" mamička aj dieťatko, je preto potrebné vždy voliť oblečenie primerané aktuálnemu počasiu - to platí nielen počas leta, ale v podstate celoročne.

V lete si obliekajte funkčné oblečenie, ktoré rýchlo schne, či efektívne odvádza vlhkosť z tela. Vyberajte si vzdušné materiály pre seba i dieťatko a vždy majte poruke aj náhradné oblečenie. Medzi seba a dieťatko môžete položiť látkovú plienku, ktorá bude odvádzať vlhkosť z vašich tiel. Na prechádzky nechoďte v čase poludnia, pretože vtedy je vonku najteplejšie, vyhľadávajte radšej tieň ako slnkom prežiarené miesta, nezabúdajte na pokrývku hlavy a pravidelný pitný režim. Dieťatku umožnite kojenie na požiadanie, čo môžete bez problémov zrealizovať aj v šatke a nosiči. Doprajte si aj prestávky, napríklad rozprestrite deku na trávu, vyberte dieťatko von zo šatky/z nosiča, pohrajte sa spolu mimo nosiacej pomôcky. A ak chcete nosenie v lete povýšiť na ešte komfortnejšie, vyberte si letnú verziu nosiča, ktorá je vyrobená priamo na nosenie počas letného obdobia.

Detský nosič na nosenie v lete

Ergonomický nosič, ktorý je vyrobený tak, aby zabezpečoval čo najväčšiu možnú vzdušnosť počas nosenia v letnom období. Letná verzia nosiča Be Lenka je zhotovená zo šatky na nosenie detí a tiež zo sieťky. Sieťka sa nachádza na chrbtovej opierke a na kapucni. Práve vďaka sieťke môže k nosenému dieťatku prúdiť čerstvý vzduch, čím je dieťa ochladzované, a teda sa v nosiči nezadržiava teplo. Keďže ide o sieťku, má chrbtová opierka v sebe početné otvory a cez nich sa k bábätku dostáva vzduch. Letný vánok tak veľmi dobre dieťa v nosiči osvieži a nosenie sa tak stáva veľmi pohodlným pre oboch - pre dieťa aj pre rodiča.

Veľkou výhodou nosiča je to, že zo sieťky je vyrobená aj kapucňa. Keď totiž bábätko v nosiči zaspí, mamička ho môže bez akýchkoľvek obáv z tepla prikryť kapucňou, aby si mohlo pokojne pospať.  Nehrozí nedostatok vzduchu, pretože prúdenie vetra a čerstvého vzduchu k dieťatku umožňujú otvory v sieťke. Kapucňa je navyše odnímateľná, takže v prípade, že ju nebudete používať, stačí ju odopnúť a odložiť - napríklad aj do praktickej kapsičky, ktorá je umiestnená na bedrovom páse nosiča Be Lenka 4ever. Sieťka je teda podstatou letnej verzie nosiča, je to komponent, ktorým sa letný nosič odlišuje od ostatných nosičov. Zvyšné časti nosiča sú rovnaké, ako pri klasických "neletných" verziách.

Prečítajte si viac o ergonomickom nosiči pre novorodenca v tomto našom článku.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu