Ovulačný test

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Ovulačný test

Existuje viacero metód, ako sa snažiť počať bábätko. Páry, ktoré plánujú tehotenstvo, môžu využívať symptotermálnu metódu, meranie bazálnej teploty, ale aj ovulačný test. Všetky spôsoby plánovania tehotenstva majú jedno spoločné - ich cieľom je určiť termín ovulácie.

Obsah článku

Dalo by sa povedať, že ovulačný test je prvým testom, po ktorom siaha žena snažiaca sa o bábätko počas svojho menštruačného cyklu. Tým druhým je potom tehotenský test. Ovulačný test určuje, kedy je najvhodnejší čas na počatie. Inými slovami, ovulačný test ukazuje, že je žena v najplodnejšom období, a teda pár má najvyššiu šancu "urobiť si bábätko" :-) Ovulačný test zisťuje v moči prítomnosť luteinizačného hormónu (LH). Čím je testovacia čiarka na teste silnejšia, tým je hladina LH hormónu vyššia, a teda tým je žena plodnejšia.

V dnešnej dobe majú ženy možnosť vybrať si z viacerých typov ovulačných testov. Najčastejšie sa používa prúžkový ovulačný test. Iným typom je digitálny ovulačný test. Obidva fungujú na princípe určovania hladiny hormónu LH v moči, pričom hlavným cieľom je zaznamenať prudké zvýšenie tejto hladiny.

Test plodnosti

Ovulácia je uvoľnenie vajíčka, ktoré následne začne putovať do maternice. Samotná ovulácia je otázkou niekoľkých sekúnd a po uvoľnení vajíčka má žena 24 hodín na to, aby počala. Ovulačný test sa preto vykonáva v priebehu niekoľkých po sebe idúcich dní pred ovuláciou, aby bolo možné zaznamenať prudké zvýšenie množstva LH hormónu, čo je znakom, že ovulácia je "na spadnutie" a dvojica sa má v tomto období snažiť počať. Ak dôjde k oplodneniu vajíčka spermiou, vajíčko sa do 10 - 14 dní po ovulácii uhniezdi v maternici a žena je tehotná. Ak k oplodneniu nedôjde, vajíčko sa spolu s výstelkou maternice vyplaví von v podobe menštruačného krvácania.

Takže z uvedeného vyplýva, že základom úspechu je presne vystihnúť čas ovulácie. Nie v každom cykle totiž dochádza k ovulácii v rovnaký deň. Ak má žena pravidelný 28 - dňový cyklus, ovulácia nastáva väčšinou uprostred cyklu, teda na 14. deň, ale nie je to pravidlom. V iný cyklus môže dôjsť k ovulácii povedzme až na 19. deň. Ovulačné testy sú teda ukazovateľom toho, kedy je žena najviac plodná.

Plodné dni

Čo znamenajú plodné dni? Je to obdobie krátko pred ovuláciou a deň po nej, kedy má partner s partnerkou najvyššiu šancu počať dieťa. Hladina LH hormónu sa zvyšuje, až napokon veľmi prudko vzrastie, čo je signálom najplodnejšieho dňa. Hladina LH hormónu prudko narastie približne 24 až 36 hodín pred uvoľnením vajíčka z vaječníka (pred ovuláciou). Deň tejto prudko zvýšenej hladiny LH a nasledujúci deň sú najplodnejšie dni ženy. Tieto dva najplodnejšie dni začínajú v deň, keď žena testom zaznamená prudký nárast LH. Počas týchto 48 hodín je najvhodnejší čas na pohlavný styk, pretože šanca na úspešné otehotnenie je maximálna.

Ako funguje ovulačný test

Ovulačný test je založený na detekcii LH hormónu z moču, či už použijete prúžkový ovulačný test alebo digitálny ovulačný test. Prúžkové ovulačné testy sa predávajú v krabičke po viacerých kusoch, spravidla po minimálne 5 ks. Aby bolo meranie efektívne, je potrebné robiť si ovulačný test približne päť po sebe nasledujúcich dní pred ovuláciou. Digitálny ovulačný test obsahuje digitálny držiak s displejom a testovacie tyčinky, ktoré sa do tohto držiaka vkladajú na zistenie výsledku.

Ovulačný test - postup

Do čistej nádobky odoberieme vzorku moču, ktorú necháme chvíľku postáť. Z obalu vyberieme testovací prúžok, držíme ho za vyznačenú časť. Prúžok ponoríme do moču na približne 10 sekúnd, ale pozor, ponárame ho iba po vyznačenú čiarku MAX. Následne prúžok z moču vyberieme a položíme na nesavý povrch. V príbalovom letáčiku sa pozrieme, ako dlho je potrebné čakať na zistenie výsledku, pretože pri každom výrobcovi môže byť tento čas iný. Spravidla však ide o dobu okolo piatich minút.

Pozitívny ovulačný test

Ovulačný test je na rozdiel od tehotenského testu špecifický v tom, že pri každom správnom testovaní sa objavia dve čiarky. Neznamená to však, že test je pozitívny. Ovulačný test je pozitívny vtedy, ak testovacia čiarka je silnejšia ako kontrolná čiarka - testovacia čiarka musí mať sýtejšiu farbu ako kontrolná. Iba v takom prípade možno test považovať za pozitívny a už viete, čo to pre vás a partnera znamená :-)

Negatívny ovulačný test

Ako v prípade tehotenského testu, aj ovulačný test môže skončiť negatívnym výsledkom. A končí ním často, veď iba v jeden deň viacdenného testovania sa zaznamená nárast LH. Ovulačný test ukazuje negatívny výsledok vždy vtedy, ak je testovacia čiarka slabšia (s nižšou intenzitou farby) než kontrolná čiarka.

Môže sa stať aj to, že testovanie neprebehne správne a že test nebude platný. Ak sa na ovulačnom teste objaví iba jedna čiarka alebo sa neukáže žiadna čiarka, ovulačný test možno pokladať za neplatný. Na každé jedno testovanie je potrebné používať vždy nový prúžok alebo novú testovaciu tyčinku a riadiť sa pri testovaní konkrétnymi pokynmi daného výrobcu.

Všetkým snažilkám držíme palce, nech sa im všetko podarí tak, ako si želajú. A nezabudnite si potom pozrieť naše oblečenie pre mamičky a nastávajúce mamičky: mikiny a bundy Lenka s praktickými a krásnymi pestrofarebnými tehotenskými aj nosiacimi vsadkami :) 

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu