Prirodzený pôrod, alebo cisársky rez?

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Prirodzený pôrod, alebo cisársky rez?

Všeobecne kolujú o pôrodoch kadejaké historky, preto sa niet čo čudovať, že mnoho tehotných žien sa pôrodu obáva. Jednou z najčastejšie kladených otázok je, či je lepšie rodiť prirodzene alebo radšej dieťa priviesť na svet cisárskym rezom.

Pôrod v termíne je ukončenie tehotenstva v období od 38. do 42. týždňa tehotenstva, kedy sa narodí donosené dieťa s hmotnosťou nad 2,5 kg. Ak dieťa príde na svet do konca 37. týždňa, ide o predčasný pôrod. Žena prenáša vtedy, ak ešte ani po 42. týždni tehotenstva neporodila, vtedy hovoríme o oneskorenom pôrode.

Prirodzený pôrod verzus cisársky

Prirodzený pôrod, ako už samotný názov hovorí, je pre ženu prirodzený, a teda je najideálnejším spôsobom, ako porodiť bábätko. Nie vždy je však prirodzený spôsob možný, niekedy to jednoducho inak nejde, pretože dieťa je napríklad v maternici zle otočené alebo sa pridružila nečakaná komplikácia a bábätko musí ísť z mamičky von cisárskym rezom.

Dnes je už možné vybrať si, akým spôsobom chcete na svet priviesť svoje dieťa. Samozrejme, ak máte záujem o cisársky rez, je potrebné dohodnúť sa na ňom v predstihu. Pozrime sa na jednotlivé spôsoby pôrodu bližšie.

Prirodzený pôrod

Priviesť na svet dieťa prirodzenou cestou a vidieť ho po prvý raz, keď nám ho položia do náručia, čo spúšťa príval nekonečnej materinskej lásky, toto je ukážkový scenár, ktorý sa azda každému v mysli vybaví pri slovnom spojení prirodzený pôrod. Je to asi tá najväčšia záťaž, akú je schopné ženské telo zniesť, psychická aj fyzická.

A predsa ju už zvládlo toľko žien v minulosti, prítomnosti a zvládnu ju aj v budúcnosti. Ak ste aj vy budúcou mamičkou, ktorá túži po prirodzenom pôrode, iste ho aj vy s prehľadom zvládnete. Poďme sa ale teraz pozrieť na to, čo taký pôrod obnáša.

Ako prebieha prirodzený pôrod

Prirodzený pôrod je spôsobom privedenia dieťaťa na svet, pri ktorom sa dieťa dostane pôrodnými cestami von z maternice a cez pošvu až von z tela matky. Samotný pôrod pozostáva z troch etáp.

Prvá etapa pôrodu

Pôrod začína odtokom plodovej vody a následne sťahmi maternice, ktoré z nepravidelných prechádzajú do pravidelných. Sťahy maternice pomáhajú krčku otvoriť sa. Krčok sa postupne rozširuje natoľko, aby cezeň prešla hlavička dieťatka. Na začiatku pôrodu je potrebné zabezpečiť oholenie vonkajších častí a tiež črevný výplach.

Po skončení každej jednej kontrakcie sa neustále sledujú ozvy plodu, prípadne sa sústavne monitoruje srdiečko plodu a intenzita kontrakcií. Lekár pôrodník robí približne každé 2 až 3 hodiny gynekologické vyšetrenie, kontroluje nález a tiež vzhľad plodovej vody, či sa v nej nenachádza krv. Bolesti, ktoré túto etapu sprevádzajú, niekedy mamička lepšie znáša vo vani, v sprche alebo na fitlopte.

Druhá etapa pôrodu

Keď už je žena otvorená na 10 cm, nastáva druhá etapa prirodzeného pôrodu. Žena cíti potrebu tlačiť a riadi sa inštrukciami zdravotného personálu. Kontrakcie sú silnejšie a tiež častejšie. Počas kontrakcie svojím tlačením pomáha žena bábätku dostať sa von. Hlavička dieťatka sa vtláča hlbšie do panvových rovín. Žena cíti tlak, tlačí aj brušným svalstvom počas kontrakcie so silným výdychom. Hlavička dieťatka sa dostáva k pošvovému východu a vystupuje z neho.

Dochádza k napínaniu hrádze, ak by hrozilo jej pretrhnutie, pôrodník ju po miestnom znecitlivení nastrihne. Po hlavičke sa z tela matky dostávajú von pliecka a celé telo. Z pošvy ženy vytečie zadná plodová voda. Lekár následne podviaže pupočník, prípadne sa do tohto procesu môže zapojiť aj manžel, ktorý prestrihne pupočnú šnúru. Dieťatko uložia na bruško jeho mamičky. Druhá etapa sa končí narodením dieťaťa.

Tretia etapa pôrodu

Po narodení dieťatka sa v tele matky ešte nachádza placenta. Tá sa z maternice dostane z tela matky von práve počas tretej etapy pôrodnej, čo trvá zhruba do 10 minút.

Popôrodná doba

Označuje sa aj ako štvrtá etapa pôrodná. Ide o obdobie dvoch hodín po vypudení placenty. Mamička ešte zostane ležať na pôrodnej sále, kde jej sestrička zmeria tlak, srdcovú frekvenciu a tiež odmeria teplotu. Kontroluje sa krvácanie z maternice a najmä to, či sa maternica začína sťahovať a vracať do pôvodného stavu, čo, samozrejme, pár dní ešte potrvá.

Pozrite si animované video o tom, ako prebieha prirodzený pôrod.  

Cisársky rez

Cisársky rez poznáme aj pod jednoslovným názvom sekcia. Ide o rozsiahlejšiu brušnú operáciu, pri ktorej sa dieťa narodí prostredníctvom rezu do brušnej dutiny a do maternice. Plánovaná sekcia sa s lekárom dohaduje 1 až 2 týždne pred termínom na presne stanovený dátum. V niektorých prípadoch je sekcia jedinou cestou, ako porodiť dieťa, ktorá v danej chvíli prichádza do úvahy. Pokiaľ žena vyslovene po cisárskom reze netúži, v nasledujúcich prípadoch, žiaľ, nemá na výber:

Bolo by vhodné zvážiť sekciu ak:

  • je matka diabetička
  • matka má vrodenú srdcovú vadu
  • matka má vážnejšie ochorenie očí
  • v minulosti už rodila cisárskym rezom (nie vždy je toto dôvod na nutnú sekciu, každá žena je individuálna a o spôsobe pôrodu v takýchto prípadoch rozhoduje lekár)
  • sa dieťa nachádza v priečnej polohe
  • sa dieťa nachádza v polohe koncom panvovým (poloha KP), teda je otočené hlavičkou hore a nie dolu
  • dôjde k nepriaznivej polohe dvojičiek
  • je plod príliš veľký
  • ide o chlapca (v niektorých prípadoch)
  • ide o predčasný pôrod alebo, naopak, prenášanie

Niekedy sa aj pri prirodzenom pôrode objaví nečakaná situácia, kedy je nevyhnutné urobiť cisársky rez, ide najmä o prípady, ako je prílišné krvácanie matky alebo pôrod, ktorý nepostupuje ďalej.

Výhody cisárskeho rezu

Ako to už býva pri všetkom, aj sekcia má svoje pre a proti. Azda najväčšou výhodou cisárskeho rezu je, že vďaka nemu môže žena porodiť zdravé dieťa v prípade, že prirodzený pôrod by pre dieťa i matku predstavoval obrovskú záťaž a veľké riziko.

Nevýhody cisárskeho rezu a možné riziká

Nakoľko ide o operáciu, žena sa po sekcii zotavuje o niečo dlhšie, než ako po spontánnom prirodzenom pôrode. Z toho dôvodu sa často žena ocitne v emočnom vypätí, kedy sa zotavuje a je slabá a ubolená, ale zároveň sa musí starať o dieťa. Niekedy sa po zákroku môže vyskytnúť menej vážna alebo aj vážnejšia komplikácia, v dôsledku ktorej je nevyhnutná liečba alebo aj nový zákrok. Je to najmä v týchto prípadoch:

  • vyskytnú sa pooperačné komplikácie ako infekcia či krvné zrazeniny (toto postihuje menej ako 1% žien)
  • u asi tretiny žien po cisárskom reze sa objaví horúčka, črevné problémy a bolesti v oblasti panvy, infekcia alebo zrasty v mieste rezu, infekcia močového ústrojenstva alebo infekcia maternice
  • nastanú vážnejšie komplikácie ako infekcia v panvovej oblasti či pneumónia, niekedy je nutný ďalší chirurgický zákrok
  • rizikom sekcie je aj to, že môže ohroziť ďalšie tehotenstvo, pretože môže dôjsť k povoleniu jazvy a krvácaniu alebo vo vážnejších prípadoch až k vypudeniu plodu do brušnej dutiny

Hoci to znie hrozivo, predsa len máme pre budúce mamičky dobrú správu. Lenka je mamičkou troch detí a všetky tri porodila cisárskym rezom. Dnes má krásne a zdravé deti, dve dievčatka a jedného čerstvo narodeného chlapčeka (14.9.2019) 

Kde sa vlastne vzal cisársky rez?

Možno by ste to ani nepovedali, ale história cisárskeho rezu siaha už do roku 1500. Do tohto roku sa sekcia vykonávala iba v prípade umierajúcej alebo práve zosnulej ženy v snahe zachrániť dieťa. Prvý raz sa na živej žene vykonal cisársky rez práve v spomínanom roku 1500, pripisuje sa Švajčiarovi Jacobovi Nuferovi. Až do 19. storočia však išlo o operáciu, počas ktorej rodičke hrozilo obrovské riziko smrti.

Keď sa písal rok 1876, zaviedol Porro, taliansky pôrodník, operačnú techniku, kedy po vybratí dieťatka sa vybrala aj maternica, čo riziko smrti rodičky výrazne znížilo. Až o päťdesiat rokov neskôr, teda v roku 1926 zaviedol britský lekár - pôrodník techniku vykonávania cisárskeho rezu, akú používame dodnes.

Nech sa už rozhodnete priviesť na svet svoje bábätko akýmkoľvek spôsobom, prajeme vám, aby všetko dopadlo podľa vašich predstáv.

Titulná snímka článku: Pixabay.com

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu