Plávanie v tehotenstve

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Plávanie v tehotenstve

Je veľmi dobré, ak sa žena počas tehotenstva venuje určitej pohybovej aktivite. Tehotenstvo predsa nie je dôvodom, aby žena prestala vykonávať šport, ktorému sa venovala, kým zistila, že čaká bábätko. Samozrejme, so športovaním v tehotenstve to netreba preháňať a je potrebné vylúčiť tie cviky, ktoré namáhajú brucho, alebo pri ktorých sa žena môže veľmi vyčerpať a zadýchať. Jedným z obľúbených a najviac odporúčaných športov pre tehotné ženy je aj plávanie.

Plávanie v tehotenstve

Prvý trimester tehotenstva je obdobím, ktoré je z celého tehotenstva najrizikovejšie, pretože sa utvárajú všetky orgány a dôležité časti tela dieťaťa. Preto sa aj plávanie odporúča tehotným ženám až od konca prvého a od začiatku druhého trimestra, teda od 12. týždňa tehotenstva. Venovať sa plávaniu smie tehotná žena pokojne až do termínu pôrodu, ak sa cíti dobre a ak ju neobmedzujú žiadne vážnejšie zdravotné problémy.

Voda ľudské telo nadľahčuje a nadnáša, preto sa ženy počas tehotenstva cítia pri pohybe vo vode dobre, a to aj vtedy, ak už majú veľké bruško. Vo vode dokáže žena zrelaxovať a precvičí si celé svoje telo. Počas tehotenstva vylučuje ženské telo hormón relaxin, ktorý sa stará o uvoľnenie panvy, čím pripravuje telo na pôrod. Okrem panvy však tento hormón ovplyvňuje všetky kĺby v tele tehotnej ženy, preto je sprievodným javom počas tehotenstva tiež to, že kĺby sú akoby mäkšie, a teda viac oslabené. Počas športovej aktivity si teda tehotná žena musí dávať na seba viac pozor, než zvyčajne, pretože si môže ľahšie napríklad aj vyvrtnúť členok. Pri plávaní je to však iné, keďže voda nadľahčuje, a tak je plávanie v tehotenstve vhodné aj vtedy, ak ženu trápi napríklad bolesť chrbta, alebo bolesť kolien.

Plávanie pre tehotné

Tehotná žena sa môže plávaniu venovať individuálne a navštevovať plaváreň sama, prípadne s priateľkou alebo s manželom. Druhým spôsobom je zapísať sa na plavecký kurz. Dnes majú tehotné ženy možnosť vybrať si aj z ponuky špecializovaných plaveckých kurzov zameraných na plávanie pre tehotné. Na kurze plávania pre tehotné sa budú ženy potápať a plávať pod vodou, splývať, relaxovať, ale na programe sú neraz aj rôzne hry vo vode. Okrem pohybu vo vode sa ženy naučia aj správne dýchať, čo im pomôže zvládnuť techniku správneho dýchania pri pôrode. Takéto kurzy väčšinou organizujú a vedú pôrodné asistentky.

Účinky a výhody plávania počas tehotenstva

  • vďaka tomu, že voda nadnáša, nie je plávanie pre tehotnú ženu fyzicky náročné
  • pri plávaní nedochádza k veľkému zadýchaniu, pretože plávanie nezaťažuje kardiovaskulárny systém
  • pri plávaní sa žena nepotí, preto pri tomto pohybe nestráca tekutiny
  • plávaním žena neprehrieva svoj organizmus
  • plávanie zmierňuje až odstraňuje bolesti chrbta, ktoré sú počas tehotenstva časté
  • plávanie uvoľňuje panvové dno
  • plávaním si žena osvojuje správne dýchanie
  • plávanie v morskej vode má priaznivý vplyv na pokožku tehotnej ženy
  • plávanie posilňuje pľúca a svaly celého tela
  • plávanie je dobrou čiastočnou prevenciou vzniku kŕčových žíl a hemoroidov
  • počas plávania žena zrelaxuje, odbúra napätie či stres, môže v pokoji naplno vnímať bábätko vo svojom brušku

Kúpanie v tehotenstve

Tehotná žena teda môže bez obáv vojsť aj do bazénu. Avšak verejné bazény a plavárne sú pre vysoký počet návštevníkov neslávne známe aj pre riziko vzniku infekcií v oblasti pohlavných orgánov, čo môže byť zvlášť nebezpečné v tehotenstve. Opatrnosti nikdy nie je dosť a najmä počas tehotenstva by mala žena maximálne upriamiť svoju pozornosť na ochranu zdravia seba a dieťatka.

Plávanie sa aj kvôli spomenutému riziku infekcie odporúča ženám až od začiatku druhého trimestra, v prvom trimestri, teda do 12. týždňa, by sa mu mala pre istotu žena vyhýbať. Dôležitá je aj teplota vody, v ktorej žena pláva alebo v ktorej sa kúpe, počas tehotenstva by teplota vody nemala byť vyššia ako 37 °C. Tehotná žena by nemala plávať "ako o život", to znamená, že jej tepová frekvencia nesmie vystúpiť nad 150 tepov za minútu. V tehotenstve by žena nemala vo vode robiť žiadne prudké rotačné pohyby, teda rôzne rýchle otočky a podobne.

Ako sa chrániť pred infekciou v tehotenstve

Počas plávania v tehotenstve v akomkoľvek druhu vody, či už ide o bazén, vírivku, jazero, rybník, vodnú nádrž či more, hrozí vznik infekcie alebo zápalu močových ciest. A to nielen v tehotenstve, ale nakaziť sa môže ktokoľvek, žena i muž. Počas tehotenstva je však omnoho viac dôležité vzniku infekcie zabrániť a účinne sa pred ňou brániť.

Aby sa žena vyhla nákaze infekciou, odporúča sa používať počas pobytu vo vode tampón napustený probiotikami. Hneď po tom, ako tehotná žena vyjde z vody, by sa mala osprchovať (ak sú pri vode dostupné sprchy) a prezliecť do suchého oblečenia. Ak žena po kúpaní či plávaní ešte plánuje ísť do vody, nemala by zostávať v mokrých plavkách, ale mala by sa prezliecť do suchých plaviek. Môže sa tak vyvarovať rôznych gynekologických zápalov.

Pozor na more

Tehotná žena musí byť veľmi opatrná pri plávaní v mori. Nikto nemôže predpokladať, kedy udrú silné vlny, tie na mori prichádzajú s pleskotom o skaly či pláž a zasa odchádzajú aj keď vôbec nefúka vietor. Náraz veľkej vlny do bruška tehotnej ženy však môže byť veľmi nebezpečný. Silná vlna môže poškodiť plod či dokonca vyvolať predčasný pôrod.

Kúpanie v tehotenstve nie je pre každú ženu

Hoci plávanie je v tehotenstve veľmi prospešné, predsa len by sa ho niektoré tehotné ženy mali vyvarovať, aby nespôsobili viac škody ako úžitku. Platí to najmä v týchto prípadoch:

  • Ak tehotnej žene tvrdne bruško, plávanie by mohlo spôsobiť predčasný pôrod alebo potrat
  • Plávaniu sa treba vyhnúť pri akomkoľvek špinení, aj keď je špinenie slabé
  • Plávaniu sa treba vyhnúť, ak má žena výtok, ktorý sa objavuje spolu so svrbením alebo pálením

Tak ako pri každom športe v tehotenstve, aj záujem o plávanie by mala tehotná žena konzultovať so svojim gynekológom. Vždy je dobré, ak lekár vie o tom, čomu sa jeho tehotná pacientka venuje a môže ju tak usmerniť alebo jej poradiť.


Prečítajte si viac o pohybových aktivitách v článku Cvičenie v tehotenstve.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu