Priberanie v tehotenstve

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Priberanie v tehotenstve

Podľa lekárov je ideálne do pôrodu pribrať 9 maximálne 13 kilogramov. U každej ženy je to však individuálne. Dôležité je, aby sme jedli vyvážene a pravidelne, a určite sa nedržali zásady: „Jem za dvoch“.

Obsah článku

Priberanie je téma, na ktorú sme my ženy obzvlášť citlivé. Každá z nás túži po ideálnej postave. Žiaľ, počas tehotenstva sa nárastu hmotnosti neubránime. Rastie v nás nový človiečik z mäsa a kostí, ktorý nielen výrazne zamáva s číslami na našej váhe, ale aj s chuťovými pohárikmi.

Podľa odbornej literatúry by sme počas tehotenstva mali pribrať 9 až 13 kilogramov. U každej ženy je to však individuálne. Koľko v tehotenstve priberieme, závisí od mnohých okolností. Úlohu nezohráva len genetika či metabolizmus, ale aj spôsob stravovania a psychický stav budúcej mamičky.

Priberanie podľa trisemestrov

Vašu hmotnosť bude počas tehotenstva sledovať aj váš doktor, ktorý vás určite upozorní, ak čísla na váhe budú neúmerne stúpať. Existujú odporúčania, koľko kilogramov by žena počas trisemestrov mala pribrať. Váha by mala narastať postupne, pričom najväčší „skok“ sa udeje počas tretieho a šiesteho mesiaca tehotenstva.

Trimester
Nárast váhy v kg
% z celkového nárastu hmotnosti
1.trisemester 1 - 2 kg 10%
2. trisemester 5 – 8 kg 50% – 60%
3. trisemester 4 – 5 kg 30% – 40%

Pýtate sa, prečo toľko kilogramov, keď dieťa po narodení váži 3 až 4 kilogramy? Podľa odborníkov 1/3 z tehotenskej váhy pripadá novorodencovi, plodovej vode a placente, a zvyšné dve tretiny súvisia s telesnými zmenami, vďaka ktorým sa naše telo pripravuje na pôrod a dojčenie. Poďme si to rozmeniť na drobné...

Časť váhy
Kg
Dieťa cca. 3,5 kg
Placenta 0,7 – 1,2 kg
Maternica 0,9 kg
Plodová voda 0,8 – 1,2 kg
Prsia 0,4 – 1 kg
Tuk 4 kg
Zadržiavané tekutiny 0,9 – 1,2 kg
Zvýšený objem krvi 1,2 – 1,5 kg

Toto sú ideálne parametre pre ideálne tehotenstvo. Ale povedzme si úprimne, čo je ideálne? Každá žena prežíva tehotenstvo inak. Niektoré kvôli silným ranným nevolnostiam počas prvého trisemestra nepriberú vôbec, dokonca schudnú. Naopak sú ženy, ktoré majú počas prvého trisemestra také chute, že by zjedli celú chladničku a aj susedovu, keby mohli.

Diéta počas tehotenstva

Tieto výkyvy sa v druhom trisemestri ustália, žena už nepociťuje také návaly hladu a zmierňujú sa aj ranné nevoľnosti, ktoré postupne úplne vymiznú. Keď si práve v tomto období žena nastaví svoj jedálniček, „škody“ na váhe po pôrode budú minimálne. V žiadnom prípade by žena počas tehotenstva nemala držať diétu! Môžete tým uškodiť nielen sebe, ale najmä bábätku. Dôležité je jesť vyváženú stravu bohatú na sacharidy, tuky, bielkoviny a vitamíny, a hlavne pravidelne. Vyhýbajte sa fastfoodom, sladkostiam a polotovarom.

Ako sme už vyššie spomínali, počas tehotenstva sa odporúča pribrať 9 až 13 kilogramov. Tento nárast je ideálny pre ženu, ktorá má BMI v hodnote od 20 do 24,9, čiže má normálnu hmotnosť. Ženy s podváhou môžu pribrať o pár kilogramov viac, pričom obéznym ženám sa odporúča pribrať maximálne 9 kilogramov.

Ako vypočítate BMI?

BMI vypočítame, keď svoju hmotnosť vydelíme výškou v metroch vynásobenou dvoma. Čiže:

BMI = hmotnosť/ výška na druhú (v metroch)

BMI pred otehotnenímKategóriaOdporúčaný nárast v tehotenstve
menej ako 18,5 podváha 12,5 – 18 kg
18,5 – 24,9 normálna váha 11,5 – 16 kg
25 – 29,9 nadváha 7 – 11,5 kg
viac ako 30 obezita 5 – 9 kg

Hovoríte si, že to nie je fér? Prečo štíhle ženy môžu pribrať počas tehotenstva viac ako tie oblejšie?  Ide o to, že ak má žena počas tehotenstva vysokú hmotnosť, hrozia jej rôzne zdravotné komplikácie ako vysoký krvný tlak, tehotenská cukrovka, preeklampsia a pod.

Slabé priberanie počas tehotenstva

Ak sa tešíte, že ste počas tehotenstva pribrali menej ako odporúčaných 9 kilogramov a vaša váha pred otehotnením bola normálna, nemáme pre vás dobrú správu. Podľa odborníkov zo zahraničia hrozí až v 63 percentách takýchto tehotenstiev, že dieťatko bude neskôr obézne. Platí to aj naopak – ak mamička priberie viac, ako je odporúčané, tiež jej dieťatko môže mať v neskôršom veku problém s nadváhou. Suma summarum: nie je dobré ani veľa, ani málo pribrať. Preto si treba váhu počas celého tehotenstva strážiť a sledovať.

Priberanie v tehotenstve pri dvojičkách

Dve deti v brušku = dvakrát väčšia hmotnosť? Aj v tomto prípade je to veľmi špecifické. Každopadádne sa počas tehotenstva s dvojičkami odporúča pribrať od 15 do 20 kilogramov, keďže čakáte dve deti s vlastným plodovým obalom, plodovou váhou i placentou. Váhového prírastku sa nemusíte obávať, po pôrode minimálne polovica z vás odpadne .

Tehotenstvo je výnimočné obdobie pre každú ženu. Ako sa však hovorí, nie je to choroba, tak ak nie ste na „rizikovom“, určite si môžete svoju váhu strážiť aj cvikmi pre tehotné či dlhými prechádzkami. Ale ako ste sa mohli dočítať v tomto článku, netreba to zas preháňať. Jednoducho všetko s mierou.

A neobávajte sa, váha vám po pôrode pôjde raz – dva dole. Už len tým, že sa vám narodí bábätko, s ktorým odíde aj plodová voda a placenta, sa zbavíte niekoľkých kilogramov. A keď budete kojiť a vaše telo sa začne po pár týždňov po pôrode odvodňovať, budete s „pokrokmi“ na váhe určite spokojná. Nehovoriac o tom, že sa okolo svojho malého drobca určite veľa „nabeháte“, a tak spojíte príjemné s prospešným.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu