Plánovanie tehotenstva

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Plánovanie tehotenstva

Na materskú pôjdem o dva roky - aj takto môže vyzerať plánovanie tehotenstva. Často však ide o zložitý proces, ktorý sa nie vždy podarí vtedy, na kedy sme si pozitívny výsledok tehotenského testu naplánovali.

Obsah článku

V oblasti rodičovstva môžeme páry rozdeliť v zásade do dvoch skupín: prví nechávajú všetkému voľný priebeh, druhí sa cielene snažia a majú všetko dopodrobna naplánované. Často manželia s rozrastaním rodiny čakajú a odkladajú ho na neskôr. V tom lepšom prípade sa bábo podarí aj na prvýkrát. V horšom prípade žena s mužom plánujú a snažia sa, ale vytúženej druhej čiarky na tehotenskom teste sa aj dlhú dobu nemôžu dočkať.

Plánovať príchod nového člena rodiny neznamená iba premýšľať nad výberom mena a farbou stien v detskej izbe. Plánovanie rodičovstva alebo plánovanie tehotenstva je veľmi zložitým procesom sledovania vlastného tela, neustáleho počítania, merania, zmien a snaženia sa. Dnes je plánované tehotenstvo jednou z najčastejšie skloňovaných tém.

Základom všetkého je ovulácia

Všetci, ktorí sa snažia počať svoje dieťatko, musia mať na pamäti, že žena nemôže otehotnieť hocikedy počas svojho cyklu, ale iba v čase ovulácie. Preto hoci existuje viacero spôsobov, ako plánovať tehotenstvo, pri každom z nich ide o jedno a to isté - vystihnúť ovuláciu. Je dôležité, aby žena poznala svoj cyklus a vedela, kedy u nej dochádza k ovulácii. Telo to dáva patrične najavo viacerými prejavmi. Niektoré ženy dokonca pocítia, že u nich prebehla ovulácia - cítia ju ako jednorazové pichnutie v pravom alebo v ľavom vaječníku.

Ovulácia je uvoľnenie vajíčka z vaječníka, ktoré je v priebehu 24 hodín pripravené k oplodneniu. Zjednodušene povedané, ak k oplodneniu dôjde, vajíčko sa uhniezdi v maternici a žena je tehotná, ale ak k oplodneniu nedôjde, vajíčko zaniká a spolu s výstelkou maternice sa vyplaví z tela von v podobe menštruácie.

Spermie sú schopné oplodniť vajíčko po dobu približne 48 hodín, preto ak ovulácia prebehla nasledujúci deň po pohlavnom styku, stále je veľká pravdepodobnosť počatia. Nech sa už teda pár rozhodne pre akúkoľvek cestu k vysnenému tehotenstvu, základom každej jednej je "trafiť sa" do termínu ovulácie.

Ovulačný test

Veľmi často využívaným prostriedkom na stanovenie ovulácie je ovulačný test. Spravidla si žena robí test päť po sebe idúcich dní, aby mohla sledovať zmenu. Ovulačný test funguje tak, že z moču zisťuje prítomnosť luteinizačného hormónu. Jeho hladina sa prudko zvyšuje 24 až 48 hodín pred ovuláciou. Keď je teda ovulačný test pozitívny, znamená to, že k ovulácii dôjde počas najbližších 24 - 48 hodín.

Ako si urobiť ovulačný test

Na zistenie prítomnosti luteinizačného hormónu môžete použiť ranný moč, ale aj denný moč, odobratý do čistej suchej nádoby po desiatej hodine predpoludním (najlepšie je riadiť sa pokynmi uvedenými pri konkrétnom type ovulačných testov). Pred odberom moču hodinu nepite.

Do moču ponorte testovací prúžok, nie však hlbšie, než po značku MAX. Ihneď uvidíte, ako sa testovacia oblasť zafarbuje, pričom sa zobrazí kontrolná čiarka. Ovulačný test je negatívny vtedy, ak je testovacia čiarka slabšia ako kontrolná čiarka. Ak je testovacia čiarka rovnako farebne intenzívna alebo tmavšia, ovulačný test je pozitívny.

Symptotermálna metóda

Jeden zo spôsobov prirodzeného plánovania rodičovstva je symptotermálna metóda. Ako z názvu tohto spôsobu plánovania tehotenstva vyplýva, ide o sledovanie, zaznamenávanie a vyhodnocovanie symptómov, teda príznakov ženského tela. Ide o príznaky, ktoré naznačujú, že telo ženy sa stáva plodným, a teda najviac pripraveným na počatie dieťaťa. Táto metóda sa používa jednak v snahe počať dieťatko, ale aj ako prirodzený spôsob ochrany pred otehotnením.

O aké príznaky ide?

  • V prvom rade je to bazálna teplota, ktorú si žena meria každý deň ráno ešte v posteli bezprostredne po zobudení, najlepšie v rovnakom čase. Keď teplota stúpne minimálne o 0,2°C, je to znak, že onedlho prebehne ovulácia, a teda žena je najplodnejšia.
  • Druhým symptómom je sledovanie hlienu krčka maternice, ktorého konzistencia sa s príchodom plodného obdobia výrazne mení.

Meranie bazálnej teploty

Bazálna teplota je prvým a veľmi dôležitým príznakom plodnosti. Je to teplota tela bezprostredne po zobudení, keď je telo v pokoji, odpočinuté a ešte nevykonalo žiaden fyzický úkon, nejedlo ani nepilo. Bazálna teplota vypovedá o pôsobení hormónov v tele ženy. Po ovulácii začne telo produkovať viac progesterónu, v dôsledku čoho bazálna teplota výraznejšie vrastie. Práve preto po nameraní hodnoty vyššej minimálne o 0,2°C než bola hodnota predošlého merania, môže žena zistiť, že je najviac plodná, a teda vie, že počatie má najvyššiu pravdepodobnosť práve v deň namerania tejto zvýšenej hodnoty.

Nárast bazálnej teploty po ovulácii trvá až do najbližšej menštruácie. Bazálnu teplotu je najlepšie merať si každý deň po prebudení v rovnakom čase, vtedy sa namerané hodnoty môžu najspoľahlivejšie vyhodnocovať.

Ako si merať bazálnu teplotu?

Existujú tri spôsoby a vždy je nutné vybrať si iba jeden z nich. Teplotu je potrebné merať vždy rovnakým spôsobom. Bazálna teplota sa meria digitálnym teplomerom v telesných dutinách, buď v ústach, v konečníku alebo v pošve. Najčastejšie si ženy merajú bazálnu teplotu v ústach, hodnoty namerané v konečníku alebo v pošve sú však presnejšie. Najlepšie sú na meranie digitálne teplomery, ktoré dokážu hodnoty merať na dve desatinné miesta. Väčšina takýchto teplomerov ohlási koniec merania zvukovým signálom.

Teplomery majú spravidla aj pamäť, takže sa k nameranej hodnote môžete vrátiť aj neskôr. Odmeranú hodnotu bazálnej teploty je potrebné zaznamenať - môžete si na to vyčleniť zápisník, namerané hodnoty môžete zapisovať do menštruačného kalendára, ale dnes vám na všetky možné záznamy ohľadom vášho cyklu poslúžia aj praktické mobilné aplikácie:) S meraním bazálnej teploty začnite po skončení menštruácie.

Ak žena nedostane menštruáciu a bazálna teplota sa ešte zvýši, s najväčšou pravdepodobnosťou je tehotná. Prvým krokom je urobiť si tehotenský test, alebo žena môže ísť priamo za svojim gynekológom, ktorý jej pre potvrdenie tehotenstva dokáže zistiť hladinu hormónu HCG z krvi aj na počkanie.

Sledovanie hlienu krčka maternice

Ďalším spôsobom zisťovania, kedy prichádza plodné obdobie a ovulácia, je sledovanie zmien hlienu krčka maternice. Je známy aj pod názvom cervikálny hlien. Ide o výlučok žliaz kanála krčka maternice, ktorého konzistencia a vlastnosti sa v priebehu cyklu vplyvom estrogénu menia.

Cervikálny hlien je úplne prirodzeným a zdravým prejavom každej ženy. Práve na základe zmien vzhľadu a vlastností cervikálneho hlienu dokáže žena odhadnúť, či je momentálne plodná alebo nie. Hlien zohráva dôležitú úlohu v snahe úspešne otehotnieť. Vyživuje spermie a uľahčuje ich pohyb.

Ako sa vlastnosti hlienu menia

Na začiatku cyklu je cervikálny hlien hustý a lepkavý. Čím bližšie je žena k ovulácii, tým redší je hlien. Najplodnejšia je žena vtedy, keď má hlien konzistenciu akoby surového vaječného bielka. Tento plodný hlien sa naťahuje, je číry, bez akéhokoľvek zápachu. Krátko po ovulácii sa hlien opäť začne zahusťovať a mení aj farbu z číreho na biely a z bieleho na žltý, až nakoniec úplne zmizne.

Chcete bábätko? Dajte zbohom alkoholu, kofeínu, fajčeniu i liekom

V snahe otehotnieť by sa mala každá žena správať tak, akoby už bola tehotná, pretože tak svoje telo najlepšie pripraví na úspešné uhniezdenie oplodneného vajíčka. Samozrejmosťou by malo byť skoncovanie s alkoholom a fajčením, pretože toto ničí nielen zdravie potenciálnej mamičky, ale zároveň bráni úspešnému počatiu. Ak by k otehotneniu došlo, v mnohých prípadoch práve alkohol a fajčenie spôsobujú potraty na začiatku tehotenstva.

Je dôležité, aby sa žena, ktorá túži stať sa matkou, stravovala zdravo, dopriala si veľa ovocia a čerstvej zeleniny bohatej na kyselinu listovú, dostatočne relaxovala, vyhýbala sa stresovým situáciám a v ideálnom prípade vysadila aj kávičkovanie. Nie je veľmi dobrým nápadom snažiť sa počať dieťa v čase, keď žena berie antibiotiká, je chorá alebo dlhodobo užíva lieky. Vždy je nutné užívanie liekov počas snahy o tehotenstvo konzultovať s lekárom, ktorý ich v prípade potreby môže vysadiť, alebo pozmeniť.

Úprava hmotnosti

Na to, či sa vám podarí otehotnieť, alebo to chvíľu potrvá, v značnej miere vplýva aj vaša hmotnosť. Samozrejme, žiaden extrém nie je žiaduci, škodlivá je obezita, ale aj príliš nízka hmotnosť. Množstvo svalovej hmoty a podiel tuku totiž ovplyvňuje nielen vzhľad, ale aj plodnosť.

Ak má žena nadváhu, je potrebné, aby sa prebytočných kilogramov zbavila vhodnou úpravou stravy a cvičením. S tým však treba začať v dostatočnom predstihu, jeden mesiac pred plánovaným tehotenstvom na to nestačí. Naopak, ak je žena priveľmi chudá, mala by sa snažiť pár kíl pribrať, čím svojmu telu dodá silu potrebnú na vynosenie dieťaťa.

Ak je plánovanie tehotenstva aj váš prípad, držíme vám palce, aby ste svoje dieťatko čo najskôr mohli nosiť pod srdcom a potom aj v krásnej Lenka šatke z našej ponuky.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu