Mimomaternicové tehotenstvo

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Mimomaternicové tehotenstvo

Tehotenský test ukáže druhú čiarku a žene s manželom od radosti poskočí srdce. Začnú plánovať, vymýšľať meno pre bábätko a objavia sa prvé príznaky tehotenstva. Až kým ultrazvuk neukáže, že niečo nie je v poriadku.

Obsah článku

Prejavuje sa rovnako, ako "normálne" tehotenstvo. Preto je ho ťažké na začiatku rozlíšiť. Ako už zo samotného názvu vyplýva, mimomaternicové tehotenstvo je také, keď sa vajíčko neuhniezdi v maternici, ale mimo nej. Vo väčšine prípadov sa uhniezdi vo vaječníku alebo častejšie vo vajíčkovode. Môže sa však dokonca stať, že vajíčko sa uhniezdi v brušnej dutine. Najhoršie je, že na začiatku sú príznaky tehotenstva rovnaké, ako keď je vajíčko v maternici. Pre ženu je mimomaternicové tehotenstvo veľmi nebezpečné, veď iná časť tela než maternica nie je vôbec na rast a vývoj plodu uspôsobená. Vajíčko totiž začne prerastať do steny orgánu a narúšať cievy, v dôsledku čoho dochádza k vnútornému krvácaniu, ktoré ohrozuje život ženy.

Ako odhaliť mimomaternicové tehotenstvo

Každá žena, ktorá sa snaží počať bábätko, si po vynechanej menštruácii, alebo pred ňou robí tehotenský test, aby čo najskôr zistila, či je bábo na ceste alebo zatiaľ ešte nie. Tehotenský test zisťuje v moči prítomnosť hormónu HCG (ľudský choriový gonadotropín). Tento hormón sa produkuje iba v tehotenstve, preto ak ho tehotenský test zaznamená, objaví sa na ňom aj druhá čiarka a žena vie, že je s najväčšou pravdepodobnosťou tehotná. Hormón HCG začne produkovať vajíčko až po tom, ako sa uhniezdi. Nemá teda zmysel robiť si tehotenský test už pár dní po ovulácii a po pohlavnom styku v plodnom období, pretože vajíčko sa uhniezdi až po 10 - 14 dňoch od počatia. Tehotenský test zaznamená pozitívny výsledok aj v prípade, že sa vajíčko uhniezdi mimo maternice. Vtedy sa ešte žiadne iné príznaky mimomaternicového tehotenstva neobjavia, žena sa teda domnieva, že je všetko tak, ako má byť.

Na úplnom začiatku tehotenstva lekár vie potvrdiť tehotenstvo iba z krvi, pretože na obrazovke počas ultrazvuku ešte nebude nič vidieť. Približne v období 5 - 6 týždňov od poslednej menštruácie je už možné ultrazvukom zistiť, či sa bábätko nachádza v maternici, alebo mimo nej. Často sa stáva, že sa objaví krvácanie, pričom krv má sýtu až krikľavo červenú farbu, čo je príznakom mimomaternicového tehotenstva.

Príznaky mimomaternicového tehotenstva

Na začiatku, keď tehotenský test ukáže druhú čiarku, zdá sa byť všetko v poriadku. Ale po pár dňoch sa mimomaternicové tehotenstvo začne prejavovať zhoršeným zdravotným stavom a komplikáciami, veď sa vymyká z normálu. Medzi príznaky mimomaternicového tehotenstva patrí:

  • pichanie a tupá jednostranná bolesť v podbrušku alebo v bruchu
  • kŕče
  • sýtočervené krvácanie
  • hnedé špinenie v dôsledku odumretia vajíčka a jeho vypudenia do brušnej dutiny, čo spôsobí vnútorné krvácanie, sprevádzané kŕčovými bolesťami
  • Posledný uvedený príznak je zo všetkých najrizikovejší, pretože vnútorné krvácanie môže spôsobiť až smrť ženy, ak by ostatné príznaky zanedbávala a neriešila v ambulancii svojho gynekológa.

Prejavy mimomaternicového tehotenstva

Ak žena po potvrdení tehotenstva tehotenským testom alebo odberom krvi začne krvácať, ako prvé jej napadne, že potratila. V prípade potratu sa hladina HCG prirodzene zmenšuje, až sa po vyplavení plodu z tela ženy HCG nebude nachádzať v organizme vôbec. Pri mimomaternicovom tehotenstve sa však tiež dostaví krvácanie, pričom hladina HCG neklesá. Od začiatku mimomaternicového tehotenstva je hladina HCG nižšia ako pri štandardne prebiehajúcom tehotenstve. Mnoho tehotných žien pociťuje na začiatku tehotenstva mierne bolesti v podbrušku, čo je normálne. Mimomaternicové tehotenstvo sa však prejavuje bodavou tupou bolesťou až kŕčmi, nad čím by žiadna žena nemala len tak mávnuť rukou. Iba včasná diagnostika môže zabrániť vzniku ďalších komplikácií, ktoré môžu ohrozovať život.

Mimomaternicové tehotenstvo - operácia a liečba

Ženský lekár pacientke urobí kompletné vaginálne a ultrazvukové vyšetrenie. Ultrazvukom je možné odhaliť, že sa vajíčko uhniezdilo mimo maternice, približne v 5. týždni tehotenstva. Ultrazvukovým vyšetrením gynekológ môže zistiť prípadne aj to, že vajíčkovod je opuchnutý, alebo že sa vytvorila krvná zrazenina, ultrazvuk odhalí aj samotné embryo. Vaginálnym vyšetrením lekár zistí lokalitu - zdroj bolesti, kde sa vajíčko uhniezdilo.

Žiaľ, mimomaternicové tehotenstvo nekončí šťastne. Keďže žene ide o život, je nutná operácia. Pri mimomaternicovom tehotenstve sa vykonáva laparoskopická operácia, čiže chirurgické odstránenie oplodneného vajíčka. Neraz je potrebné spolu s vajíčkom odstrániť aj časť vaječníka alebo vajíčkovodu. V horších prípadoch, keď sa vajíčko zahniezdilo v brušnej dutine, musí lekár vykonať zložitú brušnú operáciu s kompletnou revíziou brušnej dutiny. Operácia sa vykonáva v celkovej anestézii. Dôležitým faktorom v prípade tehotenstva mimo maternice je čas, nikdy by žena nemala zbytočne čakať s riešením tejto situácie.

Otehotnenie po mimomaternicovom tehotenstve

Rekonvalescencia po zákroku nie je práve najpríjemnejšia, pretože sa musí zahojiť nielen telo, ale aj zlomené srdce matky, ktorá prišla o dieťa. Vyrovnať sa so stratou vytúženého bábätka krátko po tom, ako žena s rodinou oslavovala druhú čiarku na teste, je veľmi ťažké a bolestné. Mnoho žien upadne do depresie a smútku. Slzy netreba ukrývať, žena sa z toho potrebuje vyplakať. Veľmi jej môžu pomôcť iné ženy, ktoré si prešli niečím rovnakým alebo podobným. Pocit, že nie som jediná, ženu veľmi povzbudzuje.

Často si ženy kladú otázku, či sa im vôbec podarí niekedy otehotnieť a vynosiť zdravé dieťatko. Hoci je prekonané mimomaternicové tehotenstvo bezpochyby veľkým rizikom, ktoré môže ovplyvniť aj ďalšie tehotenstvá, určite nie je prekážkou, ktorá by znemožňovala všetky šance páru počať a priviesť na svet bábätko.

Otehotnieť prirodzenou cestou môže každá žena, ktorej po operácii zostal aspoň jeden funkčný vajíčkovod. V takomto prípade naozaj môže každá žena veriť, že sa raz určite stane matkou. Ženám po mimomaternicovom tehotenstve sa odporúča otehotnieť minimálne polroka, teda šesť mesiacov po operačnom zákroku. Ak už raz žena prekonala mimomaternicové tehotenstvo, žiaľ, je veľká pravdepodobnosť, že sa môže zopakovať, preto by každá žena, ktorá zistí, že je tehotná, mala navštíviť svojho gynekológa čo možno najskôr.

Ako sa hovorí, nádej zomiera posledná. Vďaka dnešným moderným technológiám je možné odhaliť mimomaternicové tehotenstvo naozaj zavčasu. Pre ženy to znamená vyššiu pravdepodobnosť, že ak by znova otehotneli, tehotenstvo bude prebiehať bez väčších komplikácií.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu