Prípravky na podporu laktácie: ako zvýšiť tvorbu mlieka?

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Prípravky na podporu laktácie: ako zvýšiť tvorbu mlieka?

Keď sa žene netvorí dostatok materského mlieka, nielen že nebude schopná svoje dieťa nakŕmiť dosýta, ale jej dieťatko bude svoju nespokojnosť s nedostatočným tokom mlieka dávať hlasno najavo. V tomto článku vám predstavíme prostriedky, pomocou ktorých je možné zvýšiť tvorbu mlieka v prsníkoch.

Obsah článku

Podpora laktácie pomocou byliniek

Naša matka príroda ukrýva poklady na liečenie všetkého. Nevynecháva ani oblasť laktácie. Existuje množstvo byliniek a rastliniek, pomocou ktorých môžeme zvýšiť tvorbu materského mlieka. Sú 100% prírodného pôvodu a žena sa preto nemusí obávať pridaných prísad.

"Laktačná" trojkombinácia - rasca, fenikel, aníz

Tieto bylinky sa používajú vo forme čaju, alebo rasca aj ako rascová polievka. Majú veľmi dobrý vplyv na trávenie, účinkujú proti kŕčom a plynatosti. Fenikel a aníz navyše podporujú sekréciu žliaz, preto vplývajú aj na mliečne žľazy a napomáhajú zvýšeniu tvorby a toku materského mlieka. Je ale veľmi dôležité užívať tieto bylinky opatrne, pretože na citlivejšie detičky môžu pri vyšších dávkach pôsobiť opačne - spôsobia nadúvanie. Ak by matka spozorovala tento problém, mala by užívanie rasce, anízu a feniklu vysadiť.

Jastrabina lekárska

Túto rastlinku používali už naše staré a prastaré mamy práve pre jej pozitívny účinok na zvyšovanie množstva mlieka. Jastrabina pomáha aj pri nedostatočnom vylučovaní mlieka. Jej miernym negatívom je, že pôsobí močopudne. Vhodné je pripraviť si odvar z 15 g jastrabiny a 500 ml vody. Jastrabina býva súčasťou takmer každej čajovej zmesi na podporu dojčenia. Nemala by sa užívať viac ako dvakrát denne.

Senovka a benedikt urýchľujú tok mlieka

V našich končinách nie sú senovka grécka a benedikt lekársky veľmi rozšírené a používané, ale ide o veľmi odporúčané bylinky. O ich pozitívnych účinkoch na zvýšenie tvorby mlieka, podpory laktácie a urýchlenie toku mlieka hovorí aj odborník zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) doktor Newman.

Už v stredoveku užívali koreň rastlinky benedikt predovšetkým náhradné dojky a pestúnky. Výhodou senovky a benedikta je, že účinkujú pomerne rýchlo a už o 3 - 4 dni od začiatku užívania môže žena pocítiť výraznejšiu zmenu v tvorbe mlieka. Najlepšie bylinky fungujú, keď ich mamička požíva naraz a nie iba jednu z nich. Bylinky možno zohnať vo forme sypaného čaju alebo ako tinktúru.

Homeopatiká na podporu laktácie

Je pravda, že čo sa týka homeopatík, niektorí sú za, iní výrazne proti. Ak ste však homeopatikám naklonené, aj z nich si môžete vybrať prípravky na zvýšenie tvorby materského mlieka.

1. Ricinus communis 5CH

Odporúča sa užívať päť guľôčok trikrát denne pod jazyk, ale iba dovtedy, kým sa mlieko začne tvoriť vo zvýšenom množstve.

2. Agnus castus 5CH

Účinnou látkou je Vitex jahňací – Abrahámov krík, odporúčané dávkovanie je päť guľôčok trikrát denne pod jazyk.

3. Trojkombinácia:

Phytolaca 5 CH + Urtika rens 5 CH + Lac caninum 5 CH - odporúča sa užívať trikrát denne medzi hlavnými jedlami. V ústach nechať rozpustiť päť guličiek z každého. Phytolacu neužívajte viac ako tri dni, zvyšné dve môžete aj dlhšie.

Výživové doplnky na podporu laktácie

Na trhu dnes každá mamička zoženie viacero výživových doplnkov s obsahom aktívnych látok, ktoré sa starajú o zvýšenie tvorby mlieka.

Lecitín

Lecitín sa užíva aj ako prevencia upchatiu mliekovodov. Znižuje lepivosť mlieka tým, že zvýši množstvo polynenasýtených mastných kyselín v mlieku.

Kapsuly More Milk Plus

Ide o kapsuly, ktoré slúžia na podporu laktácie. Ako z ich názvu vyplýva, zvyšujú tvorbu materského mlieka. Obsahujú rastlinné výťažky, ktoré stimulujú mliečne žľazy. Z obsiahnutých byliniek dominuje senovka grécka, o ktorej účinkoch sme hovorili vyššie. Kapusly obsahujú aj fenikel, jarabinu a žihľavu.

Alojzia trojlistá - Aloysia triphylla

Prípravok so zameraním na zdravie ženy - matky. Pôsobí upokojujúco na nervový systém, podporuje laktáciu - tvorbu mlieka, harmonizuje činnosť srdca. Zároveň upokojuje aj psychiku ženy, odbúrava stres a účinkuje tiež proti plesniam Candida albicans, ktoré zvyknú potrápiť dojčiace ženy.

Materské Mlieko +

Naliate prsia

Tabletky na zvýšenie tvorby mlieka s obsahom senovky gréckej, benedikta lekárskeho, moringy oleifery. Ide o prírodný produkt, vegánsky (100% rastlinného pôvodu). Neobsahuje konzervačné látky, farbivá, sladidlá, dochucovadlá, mliečne produkty, vajcia, kvasnice, pšenicu, kukuricu ani želatínu. Tento výživový doplnok užívajú dospelí v dávke 2 kapsuly denne. Kapsuly je potrebné užiť vcelku a zapiť dostatočným množstvom vody.

Titulná snímka článku: Pixabay.com

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu