Ako vyliečiť ragády

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Ako vyliečiť ragády

Dojčenie je krásnym okamihom patriacim iba mamičke a dieťatku. Počas dojčenia sa dieťatko nielen kŕmi, ale zároveň sa medzi matkou a dieťaťom buduje hlboký vzťah a vzájomná dôvera. Avšak dojčenie pre mnohé ženy znamená neraz aj problém. Dieťatko sa nechce prisať alebo sa nevie prisať, žene sa netvorí dostatok materského mlieka alebo sa objavia bolestivé ragády. Práve na ne sa zameriame v tomto článku.

Ragády - čo je to a ako vznikajú

Ragády sú malé trhlinky na bradavkách, ktoré sú bolestivé. Ragády sú teda tržné rany. Vznikajú väčšinou nesprávnou technikou dojčenia, ale aj nesprávnou polohou počas dojčenia. Niektoré mamičky sa domnievajú, že ragády vznikajú vtedy, keď žena dojčí príliš dlho, ale nie je to pravda.

Najčastejšie je príčinou vzniku ragád spomínaná nevhodná poloha pri dojčení, najmä, ak žena sedí v zlej polohe, napríklad keď je vykrútená do strany, keď nemá podložené predlaktie, na ktorom je uložené dieťatko. Ragády tiež môžu vzniknúť vtedy, ak dieťa nie je dostatočne na boku alebo je dojčené v perinke.

Riziko vzniku ragád rastie aj vtedy, keď matka nepriloží dieťatko bruškom na svoje bruško, alebo dieťa matka nepriloží ústami oproti bradavke. Toto sú príčiny vzniku bolestivých trhliniek na bradavkách, ktoré robia z dojčenia neraz nočnú moru.

Častým dôsledkom toho, že ragády ženu počas dojčenia bolia, keď dieťa naťahuje bradavku, je, že sa žena vzdá a s dojčením prestane. Toto však nie je riešením, pretože dieťatko materské mlieko potrebuje a čím dlhšie ho matka bude dojčiť, tým lepšie.

Čo teda robiť? Najlepšie je hneď od začiatku sa naučiť správnej technike dojčenia, zvoliť vždy správnu polohu. Ak nejaký problém s dojčením pretrváva, mamička by nemala váhať obrátiť sa na odborníka. Je predsa lepšie problém vyriešiť včas, než sa zbytočne dlhodobo trápiť.

Žiadna mamička by nemala s dojčením prestať, hoc je kvôli trhlinkám v bradavke bolestivé. Prvým krokom na ceste k liečeniu ragád je odstrániť príčinu ich vzniku. Namieste je poradiť sa s laktačnou poradkyňou, ktorá mamičke pomôže príčinu odhaliť a vyvarovať sa jej. Môže to byť napríklad nevhodná poloha počas dojčenia, ktorú stačí zmeniť a problém sa vyrieši. Ak aj vás trápia ragády, môžete vyskúšať tieto naše tipy.

Šatka Be Lenka
Jednofarebná - Zelená

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti

Šatka Be Lenka
Jednofarebná - Hnedá

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti

Šatka Be Lenka
Jednofarebná - Sivá

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti
Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Sivý Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Sivý
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Jednofarebný - Sivý

skladom všetky varianty
169 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Hnedý Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Hnedý
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Jednofarebný - Hnedý

skladom všetky varianty
169 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Zelený Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Zelený
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Jednofarebný - Zelený

skladom všetky varianty
169 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Mandala - Night Nosič Be Lenka Mini - Mandala - Night
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Mandala - Night

skladom všetky varianty
179 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Triangel - Zafír Nosič Be Lenka Mini - Triangel - Zafír
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Triangel - Zafír

skladom všetky varianty
179 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Folk - Sivý Nosič Be Lenka Mini - Folk - Sivý
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Folk - Sivý

skladom všetky varianty
179 €
1 variant

Šatka Be Lenka
Bloom - Sivá

skladom 1 veľkosť
od 99 €
2 veľkosti

Šatka Be Lenka
Giraffe - Latte

skladom všetky veľkosti
119 €
1 veľkosť

Šatka Be Lenka
Giraffe - Grey

skladom všetky veľkosti
119 €
1 veľkosť
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Ako liečiť ragády

  • Kým sa poradíte s poradkyňou dojčenia, neprestávajte s kojením. Dieťa naďalej dojčite.
  • Počas dojčenia s ragádou je potrebné dieťa priložiť k prsníku tak, aby bola ragáda v kútiku úst dieťatka.
  • Ponúknite dieťatku ako prvý ten prsník, ktorý vás menej bolí. Ak by sa v dôsledku reflexu spustilo mliečko aj z viac bolestivého prsníka, priložte dieťatko aj k nemu
  • Bradavku z úst bábätka nikdy nevyťahujte nasilu, pretože by mohlo dôjsť k zhoršeniu ragád alebo k vzniku nových trhliniek. Ak chcete dojčenie ukončiť, vsuňte do kútika ústočiek dieťatka malíček, čím povolíte sací podtlak.
  • Vystriedajte viacero polôh pri dojčení. Možno zistíte, že v určitej polohe vás dojčenie nebolí.
  • Papierové vložky do podprsenky nepoužívajte, pretože sa zachytávajú na bradavku. Ragády vám môžu papierové vložky iba zhoršiť. Namiesto nich siahnite radšej po kvalitných prsných vložkách.
  • V pohodlí domova čo najčastejšie doprajte bradavkám čerstvý vzduch, vetrajte ich na vzduchu.
  • Na ragády používajte čajovníkový olej alebo hojivé mastičky, ako sú Purelan, Lansinoh, Calcium panthotenicum, Cicaderma, Bepanthen.

Keď sa ragády nezlepšujú

Môže sa stať, že ragády sa nezlepšujú a pretrváva bolesť. Ak je to aj váš prípad, riešením je boľavý prsník 24 hodín jednoducho nepoužívať. Dieťa dojčite iba z jedného prsníka. Mlieko z prsníka s bolestivou ragádou si odstriekavajte ručne každé tri hodiny.

Určite nepoužívajte odsávačku, ak vás trápia ragády, pretože môže narobiť viac škody ako úžitku. Dôležité je aj to, ako si prsia umývate. V prípade ragád na prsníkoch je vhodné prsia umývať maximálne raz denne. Voda totiž zvykne pokožku vysušovať. Nepoužívajte klasické mydlo. Keď dieťatko dopapá, nechajte prsia voľné, zaschnutie mlieka a slín bábätka na prsiach je normálne.

Ak sa ragády dlho nechcú zahojiť, môžete si zakúpiť Multi Mam Compress. Je to hojivý obklad na prsníky, ktorý sa používa vo forme náplastí. Obklad chráni ragádujúce bradavky pred zápalom a napomáha ich hojeniu, znižuje opuchy a chráni aj pred vznikom infekcií.

Ragády sa väčšinou vyliečia a zahoja v priebehu niekoľkých dní. Keď však k žiadnemu zlepšeniu nedochádza, prípadne sa problém zhorší, určite vyhľadajte lekára.

 

Titulná snímka článku: Pixabay.com

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu