Recepty pre deti od 12 mesiacov

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Recepty pre deti od 12 mesiacov

Vo veku 1 roka sa deťom otvára cesta k novým potravinám, ktoré pre ne doposiaľ neboli vhodné. Rodičia tak môžu do jedálnička svojho dieťaťa zaradiť ďalšie výživné potraviny a obohatiť tak dieťa o nové chute.

Obsah článku

Jedlo počas dňa

Pripravili sme pre vás príklad jedálnička ročného dieťaťa, ktorý vám môže poslúžiť ako vzor pri zostavovaní denného "papacieho" režimu vášho dieťatka.

Raňajky

Na raňajky podávame dieťaťu čo možno najpestrejšie jedlá, pričom jednotlivé zložky obmieňame a kombinujeme. Dieťa sa tak postupne naučí jesť všetko. Vhodný je celozrnný chlebík s nátierkou, zelenina, syr, šunka.

Desiata

Na desiatu je najlepšie podávať dieťaťu ovocie. Môžeme ho nakrájať a pekne naaranžovať na tanieriku, čo dieťa veľmi dobre zaujme, alebo môžeme pripraviť ovocné pyré. V ideálnom prípade podávame čerstvé sezónne ovocie.

Obed

Obed pre ročné dieťa pozostáva z polievky a hlavného jedla. Ak polievka obsahuje mäso, druhé jedlo pripravíme bez mäsa. Porcie nedávame príliš veľké. Ako prílohu môžeme dieťaťu naservírovať ovocný kompót.

Olovrant

Na olovrant sa skvelo hodí jogurt s ovocím osladený medom, pečivo s lekvárom, kakao, čaj. Nemali by sme dieťaťu na olovrant dávať sladkosti a zákusky, aby si na ne nenavyklo.

Večera

Na večeru sa pre ročné dieťa veľmi dobre hodia obilné kaše, ktoré sú sýte a zasýtia ho na dlhý čas. Vhodná je ryžová kaša, kaša z ovsených vločiek, kukuričná kaša, pohánková kaša. Inou alternatívou večere pre 12-mesačné deti sú nákypy, pudingy, jogurty alebo vymiešaný tvaroh.

Jedálniček ročného dieťaťa

Ročné bábätko je ešte stále kojené materským mliekom (malo by byť). Ak ho mamička nedojčí, je na umelej náhrade materského mlieka. Popritom však už konzumuje aj tuhšiu stravu v podobe polievok, pyré, dusenej zeleniny a mäsa nakrájaného na drobné kúsky. Pre deti do 1 roka môžeme pripravovať už rodinnú stravu, ale nemala by byť priveľmi tučná, mastná, slaná, sladká, ale ani príliš objemná.

Mamičky majú väčší výber surovín pri príprave jedla pre deti od 1 roka, keďže tieto deti už môžu konzumovať viacero druhov potravín. Hoci naďalej dieťaťu podávajú materské mlieko, základom stravy sa postupne stáva zelenina, cestoviny, jemné mäso, ovocie, mliečne výrobky a zdravé tuky v podobe kvalitných olejov a semiačok.

Nové potraviny po prvých narodeninách. Už sme spomenuli vajíčko, teda vaječný bielok, ktorý vo veku 1 roka už môže dieťa jesť - samozrejme za predpokladu, že nevyvoláva žiadnu alergickú reakciu.

Citrusy

K ďalším potravinám, ktoré zaraďujeme do jedálnička 12-mesačného, teda ročného dieťaťa, patria citrusy. Tie však podávame spočiatku veľmi opatrne, to znamená, že začneme malými dávkami podávanými po lyžičkách. Po citrusoch odporúčame počkať 24 hodín, či sa neprejaví nejaká nežiaduca reakcia tela dieťaťa a ak nie, môžeme v podávaní pokračovať a dávky postupne zvyšovať.

Sója a sójové výrobky

Sója je bohatým zdrojom rastlinných bielkovín a deti od 1 roka ju už môžu konzumovať. Syrtofu (sójový syr) je pre 12-mesačné dieťa vhodný, obsahuje bielkoviny, rastlinný tuk, vlákninu, je zdrojom vápnika a tiež železa.

Med

Hoci je med zdravý, sladký a málokto ho nemá rád, predsa len si naňho treba dávať pozor pri kŕmení detí, pretože aj med je alergén. Môže totiž obsahovať baktériu clostridium botulinum, ktorá pre väčšie deti a dospelých nie je nebezpečná, ale u malých bábätiek môže vyvolať tzv. dojčenský botulizmus. Baktéria produkuje látku botulotoxín a ten patrí k najsilnejším známym jedom. Dojčatá nemajú vybudovanú dobrú imunitu a navyše majú veľmi citlivé trávenie s menej kyslým prostredím, preto môže táto baktéria v mede spôsobiť komplikácie. Na dosladenie pokrmov a nápojov pre deti do 1 roka teda používame skôr trstinový cukor, melasu, javorový sirup alebo stéviu. 12-mesačné dieťa môže začať v strave a nápojoch prijímať aj med, ale dávkujeme ho opatrne a postupne. Med je vhodný nielen do čaju či mlieka, ale napríklad aj do jogurtu.

Ovocie a zelenina

Na prvé narodeniny dieťa môže dostať darček aj v podobe nových druhov ovocia, ktoré už od tejto chvíle môže jesť :-) Patria medzi ne ťažšie stráviteľné druhy, ktoré pre deti do 1 roka nie sú vhodné, ako hrušky, slivky, kapusta, kel, hrozno.

Kuracie mäso

Kuracie mäso je na začiatok najideálnejšie, pretože nie je tučné a tráviaci systém detí ho dobre znáša. Mäso možno podávať dieťaťu už skôr (6. - 7. mesiac veku dieťaťa) ako súčasť prvých príkrmov - samozrejme dobre rozmixované. Pre 12-mesačné dieťa je však vhodné chudé mäso nakrájané na malé kúsky, nemusíme ho zakaždým mixovať. Kuracie mäso podávame s dusenou zeleninou, s ryžou, so zemiakmi (vhodná je zemiaková kaša), alebo s cestovinami.

Pečené kuracie stehná

Suroviny
  • kuracie stehná
  • ryža
  • menšia cibuľka
  • pár vetvičiek čerstvého tymianu
  • zeleninový vývar
  • bobkový list
  • pár kvapiek olivového oleja

Postup: Kuracie stehná umyjeme a osušíme. Stehná prepolíme a zbavíme ich prebytočnej kože. Kuracie stehná vložíme do zapekacej misy a mierne okoreníme. Pokvapkáme olivovým olejom a podlejeme vývarom. Pridáme nakrájanú cibuľku, vetvičky tymianu, bobkový list. Zapekaciu misu zavrieme a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C po dobu asi 90 minút. Po upečení mäsko zo stehien pre dieťa pooberáme a podávame s ryžou obliatou výpekom.

Cestoviny

Bezvaječné cestoviny sme podávali aj deťom od 8 mesiacov, po prvých narodeninách môžeme podávať aj vaječné cestoviny, alebo naďalej podávame bezvaječné. Veľmi chutné sú so zeleninou, s mäsom, ale aj ako súčasť šalátov a polievok.

Cestovinový šalát pre deti

Suroviny
  • cestoviny podľa výberu
  • 200 ml dojčenskej vody
  • 1 polievková lyžica hrášku
  • 1 mrkva
  • 1 menšia cuketa alebo kúsok väčšej cukety
  • trošku kukurice
  • olivový olej

Postup: Dojčenskú vodu nalejeme do hrnca a privedieme k varu. Do vriacej vody pridáme očistenú zeleninu, mrkvu a cuketu pokrájanú na malé kúsky a uvaríme domäkka. Pridáme cestoviny a povaríme asi 5 minút. Scedíme, pokvapkáme 3 kvapkami olivového oleja a premiešame.

Jablkové koláče

jablkový koláč pre ročné dieťa

Jablká sú obľúbeným ovocím, s ktorým dieťa prichádza do styku už od prvých príkrmov. Pre väčšie detičky môžeme pripraviť aj chutné jablkové koláče, či keksíky.

Jablkové sušienky

Suroviny
  • 200g jabĺk
  • 200g ovsených vločiek
  • 70g masla
  • 1 lyžička mletej škorice

Postup: Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nastrúhame najemno. Necháme ich chvíľku voľne postáť. Medzitým pomelieme ovsené vločky na jemnú múku. Zmiešame ich s mäkkým maslom a pridáme k jablkám. Posypeme škoricou a vypracujeme cesto, ktoré na dve hodiny uložíme do chladničky. PO uplynutí dvoch hodín cesto vyberieme a vyvaľkáme na plát s hrúbkou asi 5 mm. Vykrajujeme rôzne motívy (najlepšie kolieska), ktoré uložíme na vystlaný plech a pečieme pri teplote 170°C približne 15 minút.

Nátierky pre deti

Ročné dieťa už konzumuje aj pečivo, preto je dobré natierať ho rozmanitými nátierkami. Mamička môže nátierky pre deti pripravovať aj sama. Nie je to nič zložité, zaberie to minimum času. Môžete sa inšpirovať našimi tipmi.

1. Syrová nátierka

U malých detí používame na prípravu nátierok mäkšie tvarohové syry s nižším obsahom soli, neskôr môžeme siahnuť aj po tvrdých syroch, ktoré sú aj slanšie. Vyhýbame sa taveným syrom v črievku.

Postup: Do tvarohového syra pridáme najemno nasekanú cibuľku, pažítku alebo iné bylinky a natrieme na chlebík.

2. Cícerová nátierka

Cícer je strukovina, ktorá je veľmi výživná a navyše chutná. Na prípravu budeme potrebovať vopred namočený a uvarený cícer (vyhýbajte sa cíceru v konzerve, lebo ten obsahuje aj konzervanty a dochucovadlá)

Suroviny
  • cícer
  • biely nesladený jogurt
  • strúčik cesnaku
  • polievková lyžica olivového oleja

Postup: Cícer rozmixujeme spolu s jogurtom, pretlačeným cesnakom a olejom dohladka. Môžeme podľa chuti dosoliť - ale pre malé deti soľ nepoužívame, respektíve len vo veľmi malom množstve.

3. Mrkvová nátierka

Suroviny
  • 1 stredne veľká mrkva
  • 1 menšia cibuľka
  • vajíčko
  • lyžica kyslej smotany
  • biely jogurt

Postup: Vajíčko uvaríme natvrdo. Mrkvu najemno nastrúhame na strúhadle, cibuľu nakrájame na drobné kúsky a pridáme k mrkve. Vmiešame biely jogurt a smotanu a poriadne premiešame.

4. Šošovicová nátierka

Veľmi chutná a zdravá nátierka bohatá na rastlinné bielkoviny.

Suroviny
  • 1 pohár šošovice
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 1 menšia cibuľka
  • olivový olej
  • bylinky

Postup: Šošovicu namočíme na noc do vody, aby zmäkla. Zmäknutú šošovicu uvaríme a necháme vychladnúť. Následne ju ponorným mixérom rozmixujeme dohladka na hustý krém, do ktorého pridáme najemno nakrájanú cibuľku a bylinky. Nátierka je vhodná na celozrnný chlieb ale výborne chutí aj s opečenými hriankami.

Kedy môže dieťa začať jesť vajíčka

Jednou z takýchto nových potravín je aj vajce. Kým do veku 1 roka bol pre dieťa vhodný iba žĺtok (ten môže byť súčasťou už prvých príkrmov), pre deti od 1 roka je už vhodný aj bielok. Ten sa skôr nemá dávať kvôli tomu, že je to alergén a mohol by viesť k vzniku alergie u dieťaťa. Vajce je veľmi bohaté na bielkoviny a zdravé nasýtené, mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny. Vaječné bielkoviny sú navyše pre človeka najľahšie stráviteľnými bielkovinami živočíšneho pôvodu a energia z týchto bielkovín sa ľahšie, no zároveň dlhšie vstrebáva. Vďaka látkam obsiahnutým vo vaječnom žĺtku dochádza k stimulácii vývoja mozgu, lepšej koncentrácii, pozornosti a k lepšiemu sústredeniu. Vajcia sú zároveň bohaté na vitamíny rozpustné v tukoch A, E, D, K, vitamín B12, obsahujú aj stopové minerálne prvky.

Materské mlieko je aj pre ročné dieťa stále veľmi dôležité. Viete, čo nejesť pri kojení? Čítajte viac v našom článku.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu