Recepty pre deti od 8 mesiacov

Be Lenka logo Be Lenka
25.04.2019
Recepty pre deti od 8 mesiacov

Rozmýšľate, čo pripraviť svojmu bábätku? Pripravili sme pre vás viacero inšpirácií na recepty, ktoré vášmu drobčekovi zachutia a zároveň mu dodajú zdravé látky, živiny a potrebné vitamíny.

Obsah článku

Deti sú od narodenia kojené materským mliekom, alebo sú na umelej náhrade mliečka. Približne vo veku ukončených šiestich mesiacov začíname s príkrmami. Dieťa je naďalej dojčené, ale poludňajšie kojenie už postupne nahrádzame nemliečnym príkrmom (Deti na umelej výžive, teda nedojčené deti, môžeme prikrmovať už od ukončeného štvrtého mesiaca). Začíname zeleninovým príkrmom z jedného druhu zeleniny, postupne pridávame ďalší druh zeleniny, neskôr tretí druh zeleniny alebo mäsko - všetko o príkrmoch sa dočítate v našom článku Príkrmy pre deti.

V tomto článku vám prinášame zopár tipov na recepty pre deti od 8 mesiacov.

Recepty pre 8 mesačné dieťa

Základom stravy 8 mesačného dieťaťa by mala byť zelenina, z ktorej mu mamička pripravuje zdravé príkrmy. Samozrejme, okrem materského mlieka, ktoré je v tomto veku stále veľmi dôležité pre celkové prospievanie bábätka. Fantázii sa ani pri príprave detských jedál medze nekladú. Jedlá pre 8 mesačné dieťa už nemusíme všetky mixovať úplne dohladka, ale postačí popučenie vidličkou, alebo nakrájame na drobné kúsočky.

Na konci 7. a na začiatku 8. mesiaca môžeme do stravy dieťaťa pridať nesladené biele jogurty so živou mikroflórou. Vyhýbať sa však treba smotanovým jogurtom, krémom a termixom, pretože môžu obsahovať dochucovadlá a stabilizátory. Veľmi vhodné sú v tomto veku obilninové kaše, ktoré je dobré dávať dieťaťu večer, avšak nie tesne pred spaním (1 - 1,5 hodiny pred spaním). Najobľúbenejšie sú ryžová kaša, ovsená kaša, pohánková kaša, kukuričná kaša a podobne. Kaše hladné bruško dobre zasýtia aj na dlhší čas, pozor však, aby sa dieťa neprejedlo, lebo by ho bolelo bruško a nemohlo by pokojne zaspať.

Recepty z kuracieho mäsa

8-mesačné dieťa môže jesť aj mäso. Samozrejme, ešte by ho dieťa samé nepohrýzlo, preto mäso v pokrmoch vždy rozmixujeme. Najlepšie je začať podávať chudé mäso, ktoré nezaťaží žalúdok a trávenie, ako iné druhy mäsa. Kuracie a morčacie sú na začiatok ideálne.

Polievka s kuracím mäsom

Suroviny
  • kúsok kuracieho mäsa (prsia alebo stehno)
  • 1 ružička karfiolu
  • 1 mrkva
  • 1 zemiak
  • kúsok póru
  • cca 0,5l vody

Postup: Mäso dáme variť do neosolenej vody. Pridáme mrkvu a pór. Varíme v hrnci po dobu približne 45 minút, následne vývar scedíme a mäso rozkúskujeme. Zemiak a karfiol si nakrájame nadrobno. Vývar prelejeme do kastrólika a krátko v ňom povaríme zemiak a karfiol (asi 4 - 5 minút). Pridáme kúsok mäsa, mrkvu a rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Ak by bolo pyré príliš husté, môžeme ho zriediť trochou prevarenej vody.

Kuracie mäso so špenátom

Suroviny
  • 1 mrkvu
  • špenát (listy alebo mrazený špenátový pretlak)
  • 150g dojčenskej vody
  • 50g uvareného kuracieho mäsa
  • 2 - 3 lyžičky nemliečnej kaše

Postup: Mrkvu umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Na miernom ohni uvaríme mrkvu so špenátom domäkka na kašu. Kuracie mäso uvaríme a pomelieme na mlynčeku na mäso, alebo ho rozmixujeme mixérom. Mäso zmiešame so zeleninou, k zmesi pridáme 2 - 3 lyžičky nemliečnej kaše a dobre premiešame.

Olovrant pre 8 mesačné dieťa

Na olovrant sa pre 8 mesačné dieťa hodia detské výživy, ovocné pyré, zeleninové pyré, alebo kašička.

Ovocné pyré

Suroviny
  • 100 g ovocia podľa nášho výberu (v ideálnom prípade čerstvé sezónne ovocie)
  • 1 lyžica zahustenej jablkovej alebo hruškovej šťavy
  • 3 lyžice nemliečnej kaše alebo detskej krupice (môžete si kašu pripraviť sami, alebo zakúpiť práškovú kašu pre deti v obchode).

Postup: Očistené ovocie pokrájame na drobné kúsky, preložíme do hrnca, podlejeme vodou a dusíme do zmäknutia až na konzistenciu pyré. Opatrne vmiešame kašu tak, aby nám nevznikli hrudky. Na koniec pridáme šťavu a premiešame.

Zeleninová kaša

Chutná zeleninová kaša je zároveň zdravá a sýta.

Suroviny
  • 1 stredne veľkú mrkvu
  • 1 lyžičku olivového oleja
  • 120 ml dojčenskej vody
  • 1 a pol polievkovej lyžice detskej krupice

Postup: Mrkvu očistíme a najemno postrúhame. Preložíme ju do hrnca, podlejeme troškou vody a rozvaríme na kašu. Pridáme krupicu, olivový olej, dôkladne premiešame a podávame.

Namiesto mrkvy môžeme použiť aj inú zeleninu, takže nápadov na tento príkrm bude množstvo. Vhodná je napríklad cuketa alebo tekvica.

Jablkové koláče

Jablká sú obľúbeným ovocím, ktoré mamičky podávajú svojim deťom. Spočiatku ich podávame najmä vo forme pyré a detskej výživy, postupne môžeme recepty obohatiť aj o nové spôsoby prípravy.

Jablkové guľky

Tento recept je jednoduchý a pokrm veľmi chutný. Guľky z jabĺčok sú vodné pre deti od 8 mesiacov.

Suroviny
  • 500 g jabĺk
  • 130 g detskej krupice

Jablká ošúpeme a zbavíme jadrovníkov. Postrúhame ich na stredne veľkom strúhadle a následne zmiešame s krupicou. Zmes prikryjeme a na približne 3 hodiny odložíme do chladničky. PO uplynutí tohto času vytvarujeme z cesta guľky s priemerom asi 3 centimetre a varíme ich v sladkej vode. Keď guľky vyplávajú na hladinu, sú hotové, scedíme. Podávame posypané škoricovým alebo vanilkovým cukrom (vanilkový cukor je pre 8 mesačné dieťa vhodnejší).

Jablkovo - ryžová kaša

Táto kašička je veľmi vhodná ako večerný príkrm. Je sladučká, chutná a navyše zdravá a sýta.

Suroviny
  • 20 g ryžových vločiek
  • 100 ml vody
  • 1 čajová lyžička masla
  • jablká

Ryžové vločky zalejeme prevarenou vodou a necháme krátko napučať. Pridáme maslo, premiešame. Jablká nakrájame na menšie kúsky, vmiešame do kaše a všetko spolu rozmixujeme dohladka.

Cestoviny pre 8-mesačné dieťa

Cestoviny pre 8 mesačné dieťa

Pre 8 mesačné dieťa sú vhodné bezvaječné cestoviny, najlepšie jemné rezance. Môžeme ich podávať s mäsom, alebo so zeleninou. Nemali by sme používať soľ. Detičky určite zaujmú aj cestoviny v tvare zvieratiek alebo písmeniek.

Cestoviny s mäsom

Cestoviny uvaríme v neosolenej vode, po uvarení scedíme a pokvapkáme troškou olivového oleja, alebo troškou roztopeného masla. Dieťatku podávame cestoviny s nadrobno nakrájaným jemným mäsom a dusenou zeleninou.

Cestoviny so zeleninou

Cestoviny uvaríme vo vode spolu s vybranou zeleninou nakrájanou nadrobno. Scedíme, pokvapkáme troškou oleja a podávame. Môžeme ešte navrch pridať aj trošku postrúhaného syra.

Zaujímajú vás recepty na bezmäsité pokrmy? Čítajte viac v našom článku Vegetariánske jedlá pre deti

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu