Starostlivosť o šatku s prímesou konope

Be Lenka logo Be Lenka
25.04.2019
Starostlivosť o šatku s prímesou konope

 Starostlivosť o šatku s prímesou konope

Vo svete nosenia sa mamičky stretávajú s rôznymi materiálmi, z ktorých sú utkané šatky na nosenie detí. Základným materiálom na výrobu šatiek a nosičov je organická bavlna. Bavlna je vhodná pre všetky vekové kategórie detičiek, je to materiál, ktorý je veľmi šetrný k jemnej detskej pokožke, ale aj k citlivej pokožke dospelých ľudí. K bavlne sa pri výrobe šatiek pridávajú rozličné ďalšie prírodné materiály, ale aj umelo vyrobené materiály. Každý z nich dodáva šatke na nosenie detí iné funkčné vlastnosti. V predošlom článku sme sa detailne pozreli na starostlivosť o šatky s prímesou ľan, v tomto článku si priblížime starostlivosť o šatku s prímesou konope, čo je ďalší z veľmi obľúbených prímesových materiálov.

Konope je prírodný materiál, ktorý pochádza pravdepodobne zo strednej alebo východnej Ázie. Najstaršie konopné textílie boli nájdené v Číne a v Japonsku. V japonskom meste Torihama boli objavené zvyšky povrazov a textílií z konope starých približne 9 000 rokov. Aj najstarší známy papier, ktorý pochádza z 1. storočia pred našim letopočtom, bol z konopného vlákna. Obrovský rozkvet nastal v 17. storočí, kedy sa napríklad na plachty a laná jednej lodi spotrebovalo až 100 ton konope. Odvtedy používanie konope na výrobu textílií upadalo vplyvom rozličných faktorov, ako napríklad používanie bavlny a juty ako lacnejšej náhrady, či zákaz pestovania konope. Dnes je však využívanie konopných vlákien opäť v plnom prúde, a tak sú k dispozícii aj šatky na nosenie detí s prímesou konope. Konope má zo všetkých prírodných vlákien najlepšiu odolnosť proti vplyvom poveternosti, preto sú vďaka tejto prímesi šatky obohatené o veľmi dobré funkčné vlastnosti.


Vlastnosti konopnej šatky

Prímes konope má podobne ako ľan, termoregulačné vlastnosti. Tie sa starajú o to, že šatka s prímesou konope je odolná voči chladu počas mrazivej zimy, ale platí to aj opačne – konopná šatka na nosenie detí je odolná aj voči vysokým teplotám počas leta. Konope sa prispôsobuje podmienkam aktuálneho ročného obdobia. V zime mamičku s bábätkom zohreje a v lete zase príjemne chladí. Šatka s prímesou konope je na dotyk veľmi príjemná a jemná.

Ako prať šatku s konope

Aj keď konope považujeme za odolný materiál, je veľmi dôležité dávať si pozor na spôsob prania. Ak by sme totiž konopnú šatku na nosenie detí prali nesprávne, mohla by sa nám poškodiť, čo by sme určite nechceli. Šatky s prímesou konope musia pri praní vždy mať dostatok vody, musia plávať. Čo sa týka teploty, pri akej je dobré šatku s konope prať, odporúčame zvoliť 40–60 °C. Ako všeobecne platí pri praní šatiek na nosenie detí, ani v prípade konope nepoužívajte aviváž, odporúčame siahnuť po tekutom pracom prostriedku určenému na detské veci, je vhodnejší ako práškový prostriedok. Po opratí šatku rozprestrite a nechajte ju voľne vyschnúť.

Ako žehliť šatku na nosenie detí s prímesou konope

Materiály konope a ľan sú vlastnosťami veľmi podobné – a preto je aj starostlivosť o ne podobná. Ako aj šatku s prímesou ľan, aj konopnú šatku je potrebné častejšie žehliť. Pre mamičky však môže byť potešujúce, že konopnú šatku predsa len nie je potrebné prať až tak často ako šatku s ľanom. Odporúčame nastaviť žehličku na program určený na žehlenie bavlny, žehlite aj s naparovaním. Ak budete šatku s konope nosiť pravidelne, vyžaduje žehlenie približne raz do týždňa, všetko však záleží od krčivosti konkrétnej šatky. Po každom naviazaní odporúčame šatku pekne rukami uhladiť a poskladať.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu