Tehotenská kalkulačka: ako vyrátať termín pôrodu

Be Lenka logo Be Lenka
26.09.2018
Tehotenská kalkulačka: ako vyrátať termín pôrodu

Kým žena navštívi svojho gynekológa, ktorý jej dokáže termín pôrodu stanoviť, môže sa o to pokúsiť aj sama. Dnes je už možné vyrátať termín pôrodu online na internete prostredníctvom tehotenskej kalkulačky, ale k dispozícii sú aj mobilné aplikácie pre tehotné ženy, ktoré okrem určenia termínu fungujú ako sprievodcovia tehotenstvom.

Ako presne vyrátať termín pôrodu

Všetci vieme, že žena je tehotná 9 mesiacov, ale čo presne to znamená? Vo všeobecnosti platí, že tehotenstvo trvá 280 dní (+/- 14 dní). Odborníci sa riadia lunárnym kalendárom, teda tým, že mesiac má 28 dní a nie 30 či 31. Z toho vyplýva, že tehotenstvo môže trvať 40 - 42 týždňov.

Ak sa bábätko vypýta na svet pred ukončením 37. týždňa tehotenstva, ide o predčasný pôrod. Naopak, ak sa ešte stále nepýta ani po ukončenom 42. týždni tehotenstva, hovoríme o predĺženom pôrode - alebo ľudovo povedané, žena prenáša.

Termín, kedy žena privedie na svet svoje dieťatko, sa určuje na základe poslednej menštruácie. Konkrétne ide o prvý deň cyklu, teda o deň, kedy žena začala krvácať. K dátumu poslednej menštruácie sa priráta 7 dní. Následne sa odrátajú tri mesiace.

Dátum začiatku poslednej menštruácie + 7 dní - 3 mesiace

Napríklad:

Žene začala posledná menštruácia 1. 9. 2018. Pripočíta k tomu 7 dní, výsledok je dátum 8 .9. 2018. Z toho sa odrátajú tri mesiace, teda september mínus tri mesiace = jún. Termín pôrodu teda bude 8. 6. 2019

Aby bol tento výpočet ako-tak presný, je potrebné, aby žena mala pravidelný cyklus. Nemusí byť pravidelný úplne na deň presne, ale cyklus by nemal trvať menej ako 24 dní a viac ako 35 dní. Ak sa teda váš cyklus mesačne pohybuje v rozmedzí trvania 25–34 dní, môžete na výpočet predpokladaného termínu pôrodu použiť uvedený vzorec.

Tehotenská kalkulačka týždeň po týždni

Niekedy môžu nastať drobné odchýlky od toho, ako ste si vy sama, alebo za pomoci vášho gynekológa, stanovili termín pôrodu. Termín pôrodu totiž vo väčšine prípadov nie je stopercentne presný, pretože sa určuje na samom začiatku tehotenstva a až vývoj bábätka ukáže, či sa na svet vypýta o týždeň - dva skôr, alebo neskôr. Zároveň môže dôjsť na začiatku tehotenstva aj k miernym posunom. Termín pôrodu sa ráta spôsobom, ako sme si povedali vyššie. Avšak iba za predpokladu, že má žena pravidelný 28-dňový menštruačný cyklus. Ovulácia pri takomto cykle nastáva zväčša na 14. deň cyklu. Môže sa však stať, že aj pri pravidelnom cykle nastane ovulácia skôr, alebo, naopak, o pár dní neskôr. Napríklad by k ovulácii došlo až na dvadsiaty deň cyklu. Toto, samozrejme, nezistí gynekológ hneď na začiatku, ale napríklad v 10. týždni tehotenstva, kedy podľa aktuálnej veľkosti bábätka zistí, že spadá skôr do 9. týždňa tehotenstva ako do desiateho, a tým pádom o pár dní neskôr upraví aj termín pôrodu.

Určenie termínu pôrodu ultrazvukom

Presnejšie než pomocou vzorca vie lekár určiť termín pôrodu prostredníctvom ultrazvukového vyšetrenia. Na ultrazvuk bude žena objednaná približne v 10. až 12. týždni tehotenstva. Dnes už má väčšina odborníkov ultrazvukové zariadenia priamo u seba v ambulancii, takže nebude potrebná návšteva iného zdravotníckeho zariadenia.

Ultrazvukom lekár zistí veľkosť plodu, ktorú zaznačí do tehotenskej knižky. Na základe merania plodu môže lekár určiť termín pôrodu.

Výpočet tehotenstva

Ktorá žena by nechcela od začiatku, keď sa jej na tehotenskom teste zjavila aj druhá čiarka, vedieť o svojom termíne pôrodu? Magický dátum, v ktorý sa narodí vytúžené bábätko. Určiť termín pôrodu je možné aj na základe ovulácie, ako sme už naznačili.

Určenie termínu pôrodu na základe ovulácie

Aby si žena vedela stanoviť približný termín pôrodu, musí poznať svoj cyklus a vedieť, kedy u nej dochádza k ovulácii. Ovulácia je uvoľnenie vajíčka, ktoré je následne po dobu 24 hodín schopné oplodnenia. Ak k oplodneniu spermiou dôjde, vajíčko sa uhniezdi v maternici, ak nie, vyplaví sa z tela von spolu s výstelkou maternice.

Ak má žena pravidelný cyklus, ktorý trvá 28 dní, k ovulácii dochádza v strede cyklu, teda približne na 14. deň od začiatku menštruačného krvácania. Deň ovulácie je najplodnejší, vtedy má žena najväčšiu pravdepodobnosť počatia. Najmä tie ženy, ktoré sa s manželom snažia otehotnieť, sledujú svoje telesné príznaky s cieľom vystihnúť čo najpresnejšie ovuláciu a počať bábätko. Ako si teda vyrátať termín pôrodu podľa dátumu ovulácie? K dátumu ovulácie sa pripočíta 266 dní (38 týždňov), vyjde nám predpokladaný termín pôrodu.

Dátum ovulácie + 266 dní = Termín pôrodu

Keď má žena podozrenie, že je tehotná, mala by okamžite prestať užívať alkoholické nápoje, prestať fajčiť a užívať lieky, aj v prípade, že si nie je tehotenstvom istá. Čo najskôr by mala navštíviť lekára. Ak žene vynechala menštruácia, v období maximálne do dvoch týždňov by mala podstúpiť gynekologické vyšetrenie.

Prvý trimester je totiž obdobím najrizikovejším, kedy sa dieťatku vyvíjajú všetky orgány, preto je nevyhnutné zabezpečiť mu zdravý vývoj a eliminovať všetky riziká, ktoré mu môžu nesprávnou životosprávou a konzumáciou škodlivín ublížiť.

Tehu kalkulačka

Aj pod týmto skráteným názvom sa skrýva tehotenská kalkulačka. Budúce mamičky takto označujú výpočet termínu pôrodu na rôznych fórach a v skupinách na sociálnych sieťach, kde si navzájom radia a povzbudzujú sa v "snažilkovaní" :-) Takže ak by ste sa stretli s pojmom tehu, už viete, čo označuje. Okrem tehotenskej kalkulačky pojem tehu zoskupuje všetky možné témy týkajúce sa tehotenstva. Napríklad aj toľko hľadané tehotenské príznaky - tehu príznaky :-)

Prečítajte si o prvých príznakoch tehotenstva.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu