Vyberáme šatku na nosenie detí

Be Lenka logo Be Lenka
26.02.2018
Vyberáme šatku na nosenie detí

Šatky na nosenie detí sa tešia čoraz väčšej obľube. Šatka je ako materiál veľmi príjemná, pohodlná a prispôsobivá. Výborne kopíruje telo noseného dieťatka, preto je najvhodnejšia najmä na nosenie novorodencov, predčasne narodených a malých detičiek. Samozrejme, nosiť v šatke môžete aj väčšie dieťa, pokojne až dovtedy, kým sa chce nosiť. Na výber máte šatky s nižšou, strednou a vyššou gramážou, celobavlnené i s rozličnými prímesovými materiálmi, ako aj rôzne dĺžky. Ako si teda vybrať správnu šatku na nosenie dieťaťa? Čím sa pri výbere riadiť? Poradíme vám.

Obsah článku

Gramáž

Jedným zo základných parametrov šatky je gramáž. Je to číslo, ktoré udáva hmotnosť šatky na m2. Vzorec na jej výpočet je nasledovný: hmotnosť šatky v gramoch / plocha šatky v metroch štvorcových (plocha = dĺžka x šírka šatky). Na čo je však dobré poznať výsledné číslo? Gramáž šatky vyjadruje hrúbku šatky a v konečnom dôsledku teda jej nosnosť. Napríklad šatka s gramážou 200 g/m2 bude podstatne tenšia ako šatka s gramážou 300 g/m2. Gramáž je teda smerodajným údajom, pomocou ktorého sa riadime pri výbere vhodnej šatky pre naše dieťatko a zároveň aj pre nás, aby bolo nosenie pohodlné pre dieťa i nosiaceho rodiča.

Je potrebné uvedomiť si, že každá pevná šatka unesie aj dospelého človeka (napríklad ako hojdacia sieť), všetky šatky – aj tie s nízkou gramážou – teda majú vysokú nosnosť. Rozdiel je v tom, že s pribúdajúcou hmotnosťou dieťatka sa znižuje komfort pri nosení, a tak ak nosíte ťažšie dieťa v tenkej šatke, môže sa pod váhou dieťatka šatka zarezávať do ramien, čím sa znižuje pohodlnosť. Ak teda chcete nosiť dieťa dlhodobo a hľadáte šatku, ktorá vystačí na celé nosiace obdobie, je dobré siahnuť po šatke s vyššou gramážou (nad 270 g/m2). Pri gramáži platí pravidlo, čím vyššia gramáž, tým je šatka hrubšia. Ale pozor, rozhodujúcim a ovplyvňujúcim faktorom je spôsob tkania. Práve ten dokáže spôsobiť napríklad to, že aj šatka s vyššou gramážou je jemná a tenká. Práve také sú šatky Lenka – jemné na dotyk, príjemné a pohodlné, s gramážou okolo 295 g/m2 po praní, vďaka čomu sú vhodné pre novorodencov aj ťažké deti. Samozrejme, k dispozícii sú aj šatky Lenka s nižšou gramážou, pri nich sa toto číslo pohybuje na hodnote 260 g/m2.

Dĺžka šatky

Je dôležité vybrať si správnu veľkosť šatky, aby sa vám dobre viazalo a aby sa nestalo, že šatka bude zbytočne krátka, alebo príliš dlhá. Ideálne je zaobstarať si univerzálnu veľkosť, to znamená šatku, ktorá vám vystačí na všetky základné úväzy. Veľkosť šatky sa vyjadruje v číslach (veľkosť 2, veľkosť 3...), alebo ako dĺžka v metroch. Dĺžku šatky si vyberajte podľa svojej konfekčnej veľkosti. Ak nosíte veľkosť oblečenia 34-36, je pre vás vhodná veľkosť šatky 5 (4,2 m). Pre veľkosť 38-42 je vhodná šatka s dĺžkou 4,6 m. Ak je vaša konfekčná veľkosť 44 a viac, vyberte si šatku s dĺžkou 5,2 m. Toto je základným princípom výberu šatky na nosenie dieťaťa. Samozrejme, siahnuť môžete aj po kratšej šatke, ktorú využijete ako jednoduchého praktického pomocníka na rýchle uviazanie vášho bábätka pri krátkom presune a podobne. Poďme sa na jednotlivé veľkosti pozrieť bližšie.

Šatka s dĺžkou 3,2 m

Inak povedané, veľkosť 3. Keďže táto šatka je pomerne krátka, používa sa na rýchle bočné alebo chrbtové úväzy ako jednoduchý batoh, kríž s kapsou vo vnútri s uzlom pod zadočkom či coolest hip cross carry.

Šatka s dĺžkou 3,6 m

Ide o veľkosť 4, ktorá je vhodná pre mamičky s konfekčnou veľkosťou XXS. Tým poslúži ako základná šatka na úväz kríž s kapsou vo vnútri. Túto šatku využijete skôr na bočné a chrbtové úväzy, úväz dvojitý kríž, klokan, chrbtový úväz Double Hammock bez uzla. Dĺžka 3,6 m je praktickou veľkosťou na nosenie vonku, pretože jej cípy nie sú príliš dlhé.

Šatka s dĺžkou 4,2 m

Veľkosť 5, teda šatka dlhá 4,2 m, je vhodná pre štíhlejšie postavy s konfekčnou veľkosťou 34-36. Je to šatka vhodná na nosenie dieťaťa v základných, aj náročnejších úväzoch.

Šatka s dĺžkou 4,6 m

Táto šatka je univerzálnou veľkosťou pre ženy s konfekčnou veľkosťou 38-42 a pre mužov s konfekčnou veľkosťou do 50. Zároveň je univerzálnou aj v prípade, že sa partneri pri nosení bábätka striedajú. S touto šatkou pohodlne naviažete všetky typy úväzov.

Šatka s dĺžkou 5,2 m

Ide o veľkosť 7. Je vhodná pre ženy, ktoré nosia oblečenie s veľkosťou 44 a viac a pre mužov s konfekčnou veľkosťou 52 a viac. Táto šatka poslúži plnohodnotne na všetky úväzy.

Šatka Be Lenka
Jednofarebná - Zelená

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti

Šatka Be Lenka
Jednofarebná - Hnedá

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti

Šatka Be Lenka
Jednofarebná - Sivá

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti

Šatka Be Lenka
Bloom - Sivá

skladom všetky veľkosti
119 €
1 veľkosť

Šatka Be Lenka
Giraffe - Latte

skladom všetky veľkosti
119 €
1 veľkosť

Šatka Be Lenka
Giraffe - Grey

skladom všetky veľkosti
119 €
1 veľkosť

Šatka Be Lenka
Zebra - Black & White

skladom všetky veľkosti
od 99 €
2 veľkosti

Šatka
Bloom - Modrá

skladom všetky veľkosti
od 75 €
3 veľkosti

Šatka
Shri Yantra - Violet

skladom všetky veľkosti
75 €
1 veľkosť

Šatka
Shri Yantra - Lila

skladom všetky veľkosti
75 €
1 veľkosť

Šatka
Mandala - kráľovská modrá

skladom všetky veľkosti
75 €
1 veľkosť

Šatka
Pavučinka - Galaxy

skladom všetky veľkosti
od 75 €
2 veľkosti
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Všestranná bavlna


Základným materiálom pri výrobe šatiek na nosenie detí je kvalitná organická bavlna. Ide o materiál, ktorý je veľmi obľúbený. Môže za to jeho pohodlnosť a univerzálnosť a zároveň aj fakt, že kvalitná bavlna je veľmi šetrná k jemnej detskej pokožke noseného bábätka. Bavlna je taktiež nenáročná na starostlivosť, nevyžaduje špeciálne zaobchádzanie. Bavlnené šatky môžete prať pri teplote 30-40 °C (odporúčame tekutý prací prostriedok bez rozjasňovačov, prať bez aviváže). Práve bavlna je materiálom používaným na výrobu šatiek Lenka, ktoré sú celobavlnené. Ich výhodou je aj to, že ich netreba vôbec zanášať. Sú teda ihneď pripravené na nosenie.

A to nie je ani zďaleka všetko. Šatky Lenka sú vďaka kvalite použitého materiálu, ako aj vďaka svojej gramáži ideálne nielen na naviazanie dieťatka, ale tiež na šitie detského nosiča. Lenka šatky a nosiče sú vyrobené na Slovensku.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu