Ako kúpať novorodenca

Be Lenka logo Be Lenka
25.04.2019
Ako kúpať novorodenca

Kúpanie novorodenca je vždy jednou z vecí, ktorá je opradená strachom a obavami, zvlášť v prípade čerstvých rodičov prvého bábätka. Ako kúpať novorodenca? Ako často kúpať novorodenca? Vo vaničke alebo skôr v umývadle? Všetky tieto a mnoho ďalších otázok si o kúpaní bábätka kladú mamičky a oteckovia. V tomto článku vám prinášame odpovede.

Obsah článku

Rodičia si z pôrodnice prinesú domov malé bábätko a od tej chvíle je úplne odkázané už len na nich. Materská dovolenka bude odteraz okrem prebaľovania a kŕmenia plná aj umývania a kúpania. Kúpanie je "nočnou morou" mnohých prvorodičiek, ktoré sa boja, aby náhodou nejakým spôsobom bábätku neublížili. Pozrime sa teda na to, ako kúpať novorodenca.

Kúpanie novorodenca

Mamičky sa často pýtajú, ako často kúpať novorodenca. Každý deň, alebo každý druhý? Odborníci hovoria, že najmenšie bábätká nie je potrebné umývať denne, ale že postačí kúpanie každý druhý deň. Samozrejme si tu treba uvedomiť, že hovoríme o celkovom kúpaní, teda o umývaní celého telíčka. Umyť bábätko je potrebné pri každom prebaľovaní. Po cikaní postačí umytie detským vlhčeným obrúskom, ale po kakaní je vhodné poumývať vodou aspoň zadoček (ak sa teda nezašpinilo celé telo, ako sa to často stáva :-) ) Stolica totiž dokáže poriadne podráždiť citlivú pokožku novorodenca a narobiť tak poriadnu šarapatu.

Ako kúpať bábätko

V pôrodnici väčšinou mamičke sestričky ukážu, ako správne kúpať bábätko. Môže to byť kúpanie novorodenca v umývadle. V domácom prostredí však mamičky najčastejšie používajú detskú vaničku. Na kúpanie novorodenca netreba nevyhnutne používať detskú kozmetiku, postačí čistá voda. Bábätku jemne pooplachujeme telíčko, zadoček, tváričku, nevynecháme záhyby tela. Novorodencov kúpeme iba pár minút. Staršie deti si môžu kúpeľ užívať dlhšie.

Na osušenie používame jemnú bavlnenú osušku. Aby bola pokožka dieťatka hydratovaná a po kúpeli sa nevysušila, natrieme bábätko po osušení detským krémom, alebo - ešte lepšie - detským telovým olejom. Prípadne môžeme aj do kúpeľa pridať aj lyžicu kvalitného lekárskeho olivového oleja.

Po kúpeli je dôležité dobre osušiť aj pupočník novorodenca. Ten je nevyhnutné zároveň ošetriť tak, ako to mamičke odporučil lekár. Keď pupočník novorodencovi odpadne (čo býva väčšinou do 6 - 10 dní od pôrodu), môže začať ranka jemne krvácať. Je to úplne normálne, netreba spanikáriť. Ranku jemne očistíme a krvácanie po chvíľke ustane. Bábätko NIKDY nenechávame vo vaničke samé, ani keby sa nám stopercentne zdalo, že na podložke vo vaničke je uložené tak, že neskĺzne. Všetko, čo budeme na kúpeľ potrebovať, si k vaničke pripravíme vopred tak, aby sme nemuseli nikam ani na sekundu odbiehať.

Ako pripraviť kúpeľ pre bábätko

Rovnako, ako je dôležitá správna teplota vody, je dôležitá aj teplota miestnosti, v ktorej bábätko kúpeme. Voda na kúpanie novorodenca by mala mať teplotu približne 37 °C, čo je prirodzená telesná teplota ľudského tela, ako aj teplota plodovej vody, v ktorej sa novorodenec do pôrodu nachádzal.

Na zabezpečenie optimálnej teploty vody môžeme používať teplomer, ktorým teplotu vo vaničke odmeriame ešte pred tým, než do nej vložíme bábätko. Teplota v izbe by mala byť 22 - 26 °C. Hĺbka vody vo vaničke (najmä pri prvom kúpeli) by nemala presahovať 5 cm, aby sme v prípade potreby mohli mať bábätko uložené na dne vaničky - samozrejme s poskladanou plienkovou osuškou pod hlavičkou. Prípadne používame na kúpanie vo vaničke podložku pod bábätko alebo dieťatko pridržiavame rukami, vtedy bude výška vody väčšia ( do cca 15 cm). Dôležité je tiež postarať sa o príjemnú atmosféru pri kúpaní, aby bolo spokojné nielen dieťatko, ale aj ten, kto ho kúpe.

Vanička pre novorodenca

Na kúpanie novorodenca sa najčastejšie používa detská vanička. Vo vaničke si dieťatko môže mamička položiť na vyvýšenú podložku, preto sa jej bude oveľa ľahšie a tiež bezpečnejšie umývať než napríklad v umývadle. Podložku používať nemusíme, svoje bábätko môžeme mať uložené na jednej ruke, zatiaľ čo druhou rukou ho jemne oplachujeme vodou. Vždy podopierame hlavičku, pretože novorodenec ju sám neudrží a držíme ju nad vodou.

Veľmi praktickým "vynálezom" je stojan na vaničku. Je skladný, ľahký a dobre sa prenáša z miestnosti do miestnosti. Mamička sa tak nemusí príliš skláňať, čo ocenia aj jej kríže :-) Na stojane je vanička uložená pevne a je zafixovaná, takže sa netreba obávať, či náhodou nespadne. Stojan pod vaničku je však dôležité vyberať podľa veľkosti vaničky (napríklad veľkosť 86, alebo veľkosť 102).

Podložka do vane pre bábätko

Podložka do vane pre bábätko je dnes dostupná vo viacerých variáciách tvarov, farieb a materiálov. Podložka na kúpanie môže byť mäkká penová, alebo môže mať podobu plastového či látkového lehátka. Podložka na kúpanie, ktorú pokladáme na dno vaničky (alebo vane) je vyrobená tak, že v jednej časti je vyvýšená. Na túto vyvýšenú časť ukladáme hlavičku dieťatka, zvyšok telíčka smeruje nadol. Podložky sú vo väčšine prípadov anatomicky vytvarované a prispôsobené na komfortné kúpanie bábätka.

Lehátko do vaničky

Ležadlo do vaničky pre bábätko je inou verziou podložky. Vzhľadom pripomína detskú šmýkačku. Lehátka do vaničky sú dostupné plastové alebo látkové. Väčšina lehátok má ergonomický tvar, preto bábätku lehátka ponúkajú správnu a pohodlnú oporu počas kúpania. Rodičom zase na druhej strane uľahčujú držanie dieťaťa. Aby lehátko vo vaničke pevne stálo a nehýbalo sa, je vybavené prísavkou, alebo má na spodku protišmykový povrch.

Látkové lehátka do vaničky taktiež zabezpečujú podporu telíčka dieťatka a ich výhodou je i to, že poťah je možné sňať a vyprať v práčke (táto možnosť je v závislosti od výrobcu). Sú to pohodlní mäkkí pomocníci, na ktorých sa dieťatko bude cítiť komfortne.

Vedierko na kúpanie

Namiesto detskej vaničky môžu rodičia na kúpanie bábätka používať kúpacie vedierko. Nemalo by to byť ale hocijaké vedro alebo lavór z obchodu, ale špeciálne vedierko na kúpanie detí. Obyčajné vedierko totiž môže obsahovať nebezpečné farby, nemá protišmykové a špeciálne zakrivené dno, navyše má rúčku, a tá bude iba zavadzať, alebo, v horšom prípade, môže spôsobiť úraz, ak by sa napríklad starší súrodenec zhostil úlohy preniesť bábätko vo vedierku na iné miesto. Špeciálne vedierko na kúpanie je teda nevyhnutnosť. Navyše je k nemu priložený aj návod na použitie, takže rodičia dostanú inštrukcie na kúpanie vo vedierku hneď pri pokladni :) V kúpacom vedierku je možné kúpať bábätko približne do veku šiestich mesiacov až jedného roka. 

Vedierka na kúpanie detí prinášajú viaceré výhody. Dieťa je vo vedierku ponorené v teplej vode až nad ramená, preto mu nebude zima. Voda navyše vo vedierku chladne pomalšie ako vo vaničke. Tým, že vedierko neposkytuje veľa voľného priestoru, bábätko sa ho dotýka svojim telíčkom, čo mu pripomína pobyt v mamičkinom brušku.

Kúpanie bábätka po očkovaní

Očkovaním sa do tela bábätka aplikuje očkovacia látka (vakcína) s obsahom oslabených alebo mŕtvych čiastočiek choroby, proti ktorej sa dieťa očkuje. Tento obsah priamo ochorenie nevyvolá, ale núti detský organizmus, aby si vytvoril protilátky. Tie potom v budúcnosti človeka pred danou chorobou ochránia (alebo mali by, každý má dnes na očkovanie vlastný názor, preto sa v tomto článku nestaviame na žiadnu stranu). Niektoré deti očkovanie znášajú bezproblémovo, u iných sa po očkovaní môže objaviť určitá telesná reakcia. Z tohto dôvodu sa kúpanie bábätka po očkovaní neodporúča. Ranka totiž môže bábätko bolieť a bolesť sa vodou ešte vystupňuje, môže sa dokonca pridružiť aj zápal. Mamička nič nepokazí tým, ak v deň očkovania bábätko neokúpe. Nebojte sa, ono to bez pobytu vo vaničke určite tento deň prežije :-) Bábätko celkom stačí v prípade potreby poutierať jemne navlhčeným uterákom.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu