Detská výživa

Be Lenka logo Be Lenka
25.04.2019
Detská výživa

Detská výživa je jedným z najčastejšie používaných pokrmov pre bábätko. Pre jej výbornú chuť si ju však neraz veľmi radi doprajú aj dospelí. V obchodoch dnes zoženiete detské výživy s príchuťami od výmyslu sveta. Ale čo tak urobiť si vlastnú, ktorá vám zaručí skutočne nulový obsah vedľajších látok? Stačí pár surovín, štipka času, štipka lásky, ergo nosič na odloženie bábätka pri varení a čochvíľa si spolu s vašim drobčekom môžete pochutiť na domácej detskej výžive, ktorej sa žiadna kupovaná ani zďaleka nevyrovná :-)

Recept

Pripraviť si podomácky detskú výživu nie je vôbec náročné. Vyskúšať môžete aj tieto naše recepty.

1. Detská výživa z jabĺk

Najčastejšou surovinou na výrobu domácej detskej výživy sú jablká. Budete ich potrebovať toľko, koľko detskej výživy plánujete urobiť:) Vo väčšine prípadov sa pracuje s 1,5–2 kg jabĺčok.

Na prípravu jablkovej detskej výživy budeme potrebovať:

  • 1,5 až 2 kg jabĺk (najlepšie domácich)
  • 1x škoricový cukor
  • 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 1x Zlatý klas
  • ponorný mixér
  • zaváraninové poháre
Postup

Jablká očistíme (zbavíme šupky a jadrovníka). Nakrájame ich na menšie kúsky.
Nakrájané jablká vložíme do hrnca, podlejeme troškou vody, aby neprihoreli. Na miernom ohni podusíme. Jabĺčka nám krásne pustia šťavu. Po zmäknutí jablká rozmixujeme ponorným mixérom.
Zlatý klas rozmiešame v približne 100 ml vody. K jablkám pridáme cukor, škoricový cukor a vo vode rozmiešaný zlatý klas. Zmes necháme prevrieť ešte asi tri minúty a môžeme plniť do sklenených pohárov. Ak vieme, že detskú výživu neskonzumujeme skoro, pre istotu poháre ešte sterilizujeme (zavaríme).

Postup zavárania

Naplnené a uzatvorené zaváraninové poháre s detskou výživou vložíme do zaváracieho hrnca, alebo ak taký nemáme, aj do bežného väčšieho hrnca, ktorý naplníme vodou. Pozor, poháre sa nesmú dotýkať, inak môžu prasknúť. Na miernom plameni zahrievame približne 20 - 30 minút, následne poháre vyberieme a položíme na vhodný povrch hore dnom, aby zaváranie "došlo". Po miernom vychladnutí poháre označíme názvom obsahu a dátumom zavárania a odložíme do špajze/skrine.

2. Detská výživa s jablkom a mrkvou

Veľmi chutnou kombináciou je jablko a karotka. Na prípravu jablkovo-mrkvovej detskej výživy budeme potrebovať:

  • 1,5 kg mrkvy
  • 3 kg jabĺk
  • 2x vanilkový cukor
  • 500 – 750g kryštálového cukru
Postup

Mrkvičku a jablká očistíme, jablká zbavíme aj jadrovníkov. Všetko nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do väčšieho hrnca, podlejeme troškou vody a varíme až do úplného rozvarenia. Pridáme vanilkový cukor, kryštálový cukor a necháme vrieť až do úplného rozpustenia cukru. Zaváraninové poháre umyjeme a naplníme ich pripravenou detskou výživou. Dôkladne uzavrieme a sterilizujeme približne dvadsať minút. Následne vyberieme a necháme vychladnúť otočené hore dnom. Odložíme do špajze.

Poznámka

Kto nechce použiť cukor, nemusí. Detská výživa v takom prípade nebude až taká sladká. Je ju však možné podľa potreby po otvorení dosladiť napríklad medom.

Detskú výživu si môžete pripraviť v podstate z akéhokoľvek ovocia, prípadne v kombinácii s vhodnou zeleninou. Recept je v podstate rovnaký, alebo veľmi podobný. V každom prípade je potrebné ovocie a zeleninu umyť, očistiť, zbaviť jadrovníka alebo kôstky a variť do zmäknutia s trochou vody a cukru. Následne rozmixovať ponorným mixérom, naplniť poháre a sterilizovať. Kto má záujem, môže k zmesi v hrnci pridať aj puding alebo zlatý klas rozmiešaný v troške vody. Cukor sa môže, ale nemusí pridať. Veľa mamičiek cukor do detskej výživy nepridáva vôbec a podľa potreby ju dosladia až po otvorení pri podávaní bábätku. Detská výživa bez cukru je teda tiež vhodná na prípravu pre vaše bábätko.

Tip na záver

Veľmi užitočným pomocníkom (nielen) pri príprave detskej výživy sú šatky na nosenie detí alebo ergonomické nosiče.

Nosiace pomôcky umožňujú mamičke mať bábätko pri sebe a zároveň preň chystať detskú výživu. Mamička tak nemusí sústavne odbiehať od sporáka, aby svoje dieťatko skontrolovala, či je všetko v poriadku.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 5% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu