Ako uviazať dieťa do šatky na nosenie

Be Lenka logo Be Lenka
09.03.2018
Ako uviazať dieťa do šatky na nosenie

Pre niektoré mamičky a ockov je už len pohľad na viazanie šatky strašiakom. Dobrou správou však je, že sa toho vôbec nemusíte báť. Spočiatku sa vám viazanie môže zdať komplikované, ale raz-dva sa do toho dostanete a sami uvidíte, že postupne si osvojíte nielen jeden, ale množstvo rozličných typov úväzov

Keď sa rodičia rozhodnú, že svoje dieťa budú nosiť v šatke, po výbere z bohatej ponuky nádherných šatiek s rôznymi vzormi, motívmi a farbami, prichádza na rad praktická časť a to je ako uviazať svoje dieťatko.

Začiatočníkom sa určite derie na povrch otázka, ako uviazať dieťatko do šatky, aby sme mu neublížili a aby bolo 100% bezpečné. Pravidlá bezpečného nosenia detí sme pre vás spísali TU. Keďže v dnešnej dobe sa drvivá väčšina bábätiek „nosí“ v kočíkoch a v perinkách, niet sa čo čudovať, že mamičkám sa zdajú bezpečnejšie práve tieto spôsoby. Viazanie dieťatka do šatky je pritom nielen praktické, ale najmä z hľadiska fyzického i psychického vývoja bábätka veľmi prospešné. Dôvodov, prečo nosiť deti, je mnoho.

Našťastie, v poslednom období sa nosenie detí stáva stále viac a viac vyhľadávaným spôsobom starostlivosti o dieťa. Ak sa teda aj vy radíte k zástupu nosiacich mamičiek a oteckov, alebo sa k nemu ešte iba chcete pridať, je na čase urobiť prvý krok - naučiť sa, ako sa viaže šatka na nosenie detí.

Viazanie šatky na nosenie detí

V prvom rade je dôležité uvedomiť si, že prvé viazanie nemusí vôbec vyzerať bezchybne a perfektne. Možno sa stane, že šatku nebudete mať úplne úhľadne dotiahnutú, ale majte na pamäti, že to naozaj nevadí. Je úžasné, že ste sa rozhodli svoje dieťatko nosiť. Takže nech vás zopár neúspechov neodradí :-)

Na začiatok odporúčame naučiť sa základný úväz: Kríž s kapsou vo vnútri. Je vhodný na nosenie novorodencov, ale aj starších detičiek.

  1. Nájdite stred šatky (je označený) a dajte si ho vodorovne cez brucho.
  2. Popruhy za chrbtom prekrížte a cez ramená ich vráťte dopredu. ( Dbajte na to, aby sa šatka nepretáčala, pri držaní popruhov pridržiavajte ich okraje.)
  3. Vložte dieťatko do pásu šatky na bruchu.
  4. Popruhy visiace na ramenách veďte popod zadoček a nožičky dieťatka a potom poza svoj chrbát, kde ich zaviažete na dvojitý uzol.
  5. Popruhy na dieťatku môžete nechať po bokoch, alebo ich rozprestrite.
  6. Je veľmi dôležité, aby bolo dieťatko v šatke v správnej tzv. "M" polohe – kolienka musia byť vyššie ako zadoček. Dieťatko je tak správne podsadené.
  7. Malo by byť naviazané v takej výške, aby ste mu bez problémov mohli pobozkať hlavičku.
  8. Dieťatko dotiahnite v šatke napevno, nie však príliš, sledujte svoje vlastné pocity. Nemajte obavy, určite to budete vedieť správne odhadnúť

Viazať dieťatko do šatky sa môžete naučiť buď pomocou videonávodov alebo môžete vyhľadať vo svojom okolí tzv. poradkyňu nosenia. Tá vás naučí viazať do šatky osobne. Je to veľká výhoda, pretože vás upozorní na prípadné chyby pri uväzovaní alebo vám poskytne rôzne tipy a triky ;) Poradkyne prešli školeniami či kurzami, takže sú schopné a kompetentné odovzdávať svoje vedomosti a zručnosti ďalej.

Pozrite si videonávod, v ktorom Lenka ukazuje, ako uviazať novorodenca do šatky na nosenie detí.

Opora hlavičky

Je veľmi dôležité poskytnúť dieťatku v šatke oporu hlavičky, najmä vtedy, ak ju ešte dieťatko samo neudrží. Poslúži vám na to vrchná časť šatky, ktorú má dieťatko pri hlavičke. Môžete do nej zrolovať menší uteráčik alebo látkovú plienočku, čím vytvoríte „vankúšik“, ktorý hlavičku dieťatka bude efektívne fixovať.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu