Ako uviazať dieťa na chrbát

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Ako uviazať dieťa na chrbát

Nosenie detí na chrbte je celosvetovo veľmi obľúbené a úplne bežné. Pozrite sa na krajiny v Afrike a v iných menej rozvinutých oblastiach.

Obsah článku

Nosenie detí na chrbte je celosvetovo veľmi obľúbené a úplne bežné. Pozrite sa na krajiny v Afrike a v iných menej rozvinutých oblastiach. Tamojšie ženy svoje deti nosia prevažne na chrbte, aby sa mohli venovať mnohým iným činnostiam. Aj naše slovenské ženy v minulosti s obľubou nosili deti na chrbte, najmä vtedy, keď potrebovali pracovať na poliach. Nosenie detí na chrbte má teda tiež svoju tradíciu a históriu.

Viazane dieťaťa na chrbte je veľmi praktické. Zvlášť vtedy, keď je už dieťatko väčšie. Pre mamičku je komfortnejšie nosenie dieťaťa na chrbte, pretože váha je veľmi dobre rozložená. Avšak nielen väčšie deti je vhodné nosiť na chrbte. Chrbtové úväzy sú vhodné aj na nosenie maličkých detí (aj keď tie drvivá väčšina rodičov nosí vpredu kvôli tomu, aby na ne neustále videli a mohli ich kontrolovať, ale aj z praktického hľadiska kvôli kojeniu atď.)

Nosenie na chrbte

V podstate neplatí žiadne pravidlo, odkedy nosiť dieťa v šatke na chrbte. Zdôrazňujeme - v šatke. Inak je to v prípade nosiča. Pri nosiči platí pravidlo, že dieťa je možné nosiť na chrbte až vtedy, keď už sedí samé a udrží svoju hlavičku. Čo sa týka šatky, tu je to iné, keďže šatku doťahujeme presne na telo. Ak si mamička trúfa, môže v šatke na chrbte nosiť aj povedzme mesačné bábätko. Samozrejme, pod podmienkou, že dieťa bude na chrbte v správnej ergonomickej polohe s nožičkami naširoko, s kolienkami nad úrovňou zadočka, so zaguľateným chrbátikom a s podopretou hlavičkou. Toto sú základné zásady nosenia detí, na ktoré treba myslieť vždy, či už je dieťa nosené vpredu, alebo vzadu na chrbte.

Výhody nosenia detí na chrbte


Každý rodič, ktorý sa rozhodne pre nosenie na chrbte, veľmi rýchlo spozná výhody, ktoré tento typ nosenia prináša. Ide hlavne o rozloženie váhy dieťaťa. Zaťažovanie chrbtovej oblasti je pohodlnejšie ako dlhodobé zaťažovanie prednej časti tela. Veď iste aj sami viete, že keď nosíte dlho dieťa (alebo aj hocijakú inú záťaž) vpredu, často sa pristihnete, ako sa pod váhou noseného hrbíte. Naproti tomu nosenie na chrbte nás doslova núti byť vystretí, keďže záťaž ťahá náš chrbát do vzpriamenej polohy. Zvlášť v prípade nosenia väčších detí, ktoré sú ťažšie, je úväz na chrbát vhodnou voľbou. Držanie tela je veľmi dôležité a podporuje ho okrem iného aj správna obuv. Napríklad ak budete používať barefoot topánky počas nosenia vašich detí, máte vyhraté :). 

Nebolí chrbát počas nosenia?

Čo sa týka zaťažovania chrbta počas nosenia, je potrebné spomenúť, že nosiace pomôcky vždy podopierajú aj chrbát nosiaceho rodiča. Keď si mamička či otecko viaže šatku na nosenie detí, vždy popruhy vedie aj cez svoj chrbát no a ich dotiahnutím dosiahne, že má šatku natesno aj na takmer celej ploche chrbta, v dôsledku čoho je chrbát spevnený. Ergonomické nosiče Lenka sú zase vyrobené tak, aby zaručovali komfort počas nosenia nielen deťom, ale aj rodičom. Ramenné popruhy nosičov Lenka 4ever sú dvojaké: buď široké šatkové mierne polstrované alebo klasické ergonomicky tvarované. Široké popruhy sa nosia primárne tak, že sú prekrížené na chrbte, vďaka čomu veľmi dobre spevňujú chrbát a rozkladajú váhu noseného dieťaťa. Klasické popruhy sú ergonomicky tvarované, čiže sa veľmi dobre prispôsobujú chrbtu mamičky/otecka.

Nosenie detí v tehotenstve


Keď mamička čaká ďalšie dieťatko a doma má už jedného alebo aj viacerých drobcov, ktorí sa ešte radi ponosia, práve nosenie na chrbte je to pravé orechové, čo tehotná žena využije. Pri chrbtových úväzoch nedochádza k žiadnemu tlačeniu na bruško, takže nosenie detí v tehotenstve je tiež možné a vhodné.


Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Sivý Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Sivý
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Jednofarebný - Sivý

skladom všetky varianty
169 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Hnedý Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Hnedý
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Jednofarebný - Hnedý

skladom všetky varianty
169 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Zelený Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Zelený
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Jednofarebný - Zelený

skladom všetky varianty
169 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Mandala - Night Nosič Be Lenka Mini - Mandala - Night
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Mandala - Night

skladom všetky varianty
179 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Triangel - Zafír Nosič Be Lenka Mini - Triangel - Zafír
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Triangel - Zafír

skladom všetky varianty
179 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Folk - Sivý Nosič Be Lenka Mini - Folk - Sivý
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Folk - Sivý

skladom všetky varianty
179 €
1 variant
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Chrbtový úväz

Existuje viacero typov chrbtových úväzov, ako môžete naviazať dieťa v šatke na chrbát. Najviac používanými sú Batoh a Dvojitý Hammock. Spočiatku sa iste každá mamička obáva viazať svoje dieťatko na chrbte, aby sa náhodou nestalo, že dieťa spadne. Nemusíte mať preto obavy a požiadajte o pomoc s viazaním manžela. Iste vám rád pomôže. Pri chrbtových úväzoch platí, že ich robíme vždy v predklone, až kým nie je dieťatko na našom chrbte dostatočne napevno tak, že keď sa vzpriamime, dieťa nám bude na chrbte bezpečne "držať". V tomto článku si priblížime, ako uviazať Dvojitý Hammock.

Dvojitý Hammock

Chrbtový úväz Dvojitý Hammock, alebo inak povedané aj Double Hammock, je veľmi obľúbeným šatkovým úväzom na chrbát. Hoci spočiatku sa môže zdať viazanie na chrbte komplikovanejšie, verte, že sa aj do tohto spôsobu šatkovania dostanete. Na všetko treba prax, uvidíte, že po pár naviazaniach to budete zvládať, ako sa hovorí, ľavou zadnou ;-) .

Double Hammock návod

Poďme si teraz povedať, ako uviazať Double Hammock krok za krokom.

  1. Nájdeme stred šatky a priložíme ho dieťatku na chrbát.
  2. Predkloníme sa a dieťatko so šatkou si usadíme na chrbát.
  3. Popruhy šatky si dáme cez ramená dopredu.
  4. Jednou rukou istíme dieťa pod zadočkom a druhou rukou chytíme obidva popruhy a potiahneme ich nadol.
  5. Stále sme v predklone. Obidvoma rukami vsunieme šatku pod zadoček dieťaťa, aby sa do nej usadilo. Šatku vsunieme od kolienka k druhému kolienku.
  6. Opäť dieťa pridŕžame a zároveň ťaháme popruhy šatky, aby sme si dali dieťatko pekne natesno.
  7. Jeden popruh si dáme medzi kolená a tak ho prichytíme.
  8. Vezmeme zvyšný popruh a rozprestrieme ho. Spodný lem priložíme z vnútornej strany k hornému lemu, čím sa nám popruh zúži a lepšie doťahuje. Poriadne ho dotiahneme a keď už na tejto strane cítime, že dieťa je natesno, prichytíme si opäť popruh medzi kolená, ktorými ho budeme držať, kým budeme doťahovať druhú stranu.
  9. To isté urobíme aj s druhým popruhom, ktorý sme doteraz držali medzi kolenami. Rozprestrieme ho, spodný lem vnútornou stranou priložíme k hornému lemu a zatiahneme.
  10. Tento popruh nedáme na rameno, ale vedieme popod pazuchu k našej hrudi, kde ho rozprestrieme.
  11. Popruh ďalej vedieme popod druhý popruh, a cez zadoček a chrbát dieťatka, opäť šatku dávame od kolienka ku kolienku.
  12. Popruh si dávame na rameno a súčasne ho ťaháme dopredu, aby sme dotiahli dieťatko v úväze.
  13. Obidva popruhy vedieme popod ruky za chrbát (pravý popruh popod pravou rukou a opačne), pod zadočkom dieťatka popruhy prekrížime a vedieme popod nožičky naspäť dopredu, kde ich zaviažeme na uzol.

Pozrite si videonávod, ako nosiť dieťa na chrbte v nosiči.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu