Čaj v tehotenstve

Be Lenka logo Be Lenka
14.11.2018
Čaj v tehotenstve

S nástupom tehotenstva sa každá žena začne zaoberať tým, čo v tehotenstve môže bez obáv jesť a piť a čomu by sa mala, naopak, oblúkom vyhýbať. Sú totiž potraviny ale aj nápoje, ktoré nie sú počas tehotenstva vhodné, pretože by mohli nejakým negatívnym spôsobom vplývať na vyvíjajúce sa bábätko.

Obsah článku

Čaje v tehotenstve

Medzi často diskutované témy tehotných žien patrí aj čaj. Hoci sa zdá, že čaj je darom prírody, a tak by nemal mať nijaký negatívny vplyv, pravdou je, že obsahuje bylinky a s bylinkami treba v tehotenstve narábať naozaj veľmi opatrne. Rovnako je to aj v prípade určitých druhov ovocných čajov.

Nastávajúce mamičky dnes majú možnosť vybrať si v obchodoch z ponuky špeciálnych čajov určených pre tehotné. Nemusia sa tak obávať nežiaducich účinkov na ich bábätko. Čaje pre tehotné obsahujú zložky, ktoré sú vhodné a bezpečné v tehotenstve a vďaka svojim účinkom pomáhajú žene zvládať tehotenstvo. Čaj pre tehotné má upokojujúci účinok a zmierňuje ranné nevoľnosti. Dostupné sú aj čaje pre tehotné ženy, ktoré pomáhajú pri tráviacich ťažkostiach ako je napríklad nadúvanie, alebo čaje proti bolesti hlavy. Hoci nie všetky bylinky sa v tehotenstve môžu konzumovať, najbežnejšie sú bylinkové čaje pre tehotné, zostavené iba z vhodných a prospešných byliniek, prípadne kombinované bylinkovo - ovocné čaje.

Aký čaj piť v tehotenstve

Pre zdravie ľudského organizmu platí staré známe porekadlo: Všetkého s mierou, pretože všetkého veľa škodí. Platí to aj v prípade čajov, o to viac v období tehotenstva. Sú čaje, ktoré by tehotná žena nemala piť vôbec, ale sú aj také, ktoré sú prospešné pre mamičku aj plod, ako čaje pre tehotné, ktoré sme spomenuli vyššie. V tehotenstve sú vhodné bylinkové čaje z vybraných druhov byliniek a v primeranom množstve aj čaje s obsahom kofeínu (zelený čaj, čierny čaj). Toľko diskutovaný zázvorový čaj sa v tehotenstve môže piť tiež, ale naozaj iba veľmi opatrne a v odporúčanom množstve. Pozrime sa teda na jednotlivé druhy čajov a ich účinky v tehotenstve.

Mätový čaj v tehotenstve

Mäta je jednou z obľúbených byliniek, ktorá nás dokáže príjemne osviežiť. Avšak mätový čaj v tehotenstve nie je vhodné piť často alebo dlhodobo. Hoci mäta má príjemnú chuť a pomáha pri ťažkostiach s trávením, pri bolesti hlavy či pri ranných nevoľnostiach, tehotné ženy by si radšej mali vyberať iné bylinky a s mätou to určite nepreháňať. Pre istotu. Mäta v tehotenstve nie je vhodná vôbec, ak má žena diagnostikované riziko potratu, alebo ak už má za sebou jeden či viac spontánnych potratov. Zároveň sa mätový čaj neodporúča ani po pôrode v období dojčenia, pretože môže zhoršiť tvorbu materského mlieka.

Zelený čaj v tehotenstve

Čaj v tehotenstve

Zelený čaj je známy pre svoje liečivé účinky. Je to veľmi dobrý antioxidant. Avšak zelený čaj v tehotenstve treba piť opatrne a v primeranom množstve, pretože obsahuje kofeín. Ak tehotná žena obľubuje zelený čaj, nemusí sa ho vzdať úplne. Jednu šálku kvalitného zeleného čaju denne si môže dopriať každá nastávajúca mamička bez výčitiek svedomia. Nielen že vtedy neuškodí sebe ani plodu, ale zároveň zo zeleného čaju vyťaží len všetko to prospešné, čo obsahuje.

Čierny čaj v tehotenstve

Rovnako, ako v prípade zeleného čaju, by mala tehotná žena postupovať aj v otázke pitia čierneho čaju v tehotenstve. Aj čierny čaj obsahuje kofeín, preto je vhodné dať si za deň iba jednu šálku.

Upozornenie: Ak počas tehotenstva pijete kávu, zvážte v rovnaký deň aj pitie zeleného alebo čierneho čaju, aby ste sa vyhli priveľkým dávkam kofeínu, ktorý by mohol ohroziť vaše bábätko. Odporúčaná denná dávka kofeínu pre tehotnú ženu je 150 mg denne. Viac v článku Káva v tehotenstve.

Zázvorový čaj v tehotenstve

Zázvor poznáme ako prírodný prostriedok na zvýšenie obranyschopnosti organizmu, najmä v chladnom období, kedy na každom kroku zúri chrípka a prechladnutie. Ale zázvor je výborný aj na zmiernenie ranných nevoľností, pomáha pri nechutenstve a trávení, vhodné je jeho užívanie v prípade že sa objaví zvracanie počas tehotenstva v dôsledku nevoľností.

Zázvor je možné pridávať do jedál, ale najčastejšie sa používa vo forme zázvorového čaju. Mnoho nastávajúcich mamičiek nevie, či môže piť žena zázvorový čaj v tehotenstve. Odpoveďou je, že ak sa dodrží správne dávkovanie, zázvor bude bezpečný aj počas tehotenstva. Odporúčané dávkovanie zázvoru nie je veľké, vhodný je iba 1 gram sušeného zázvoru (v čajových vreckách) alebo 4 gramy čerstvého zázvoru denne. Viac nie. Priveľké dávky zázvoru v tehotenstve môžu ohroziť plod a dokonca viesť k potratu. Každá tehotná žena, ktorá chce konzumovať zázvor počas tehotenstva, či už v podobe zázvorového čaju, alebo ako súčasť jedál, by sa mala radšej poradiť so svojim gynekológom.

Bylinkové čaje v tehotenstve

S bylinkami by tehotná žena mala zaobchádzať ako s liekmi. Nie všetky sú totiž vhodné. Niektoré sú vhodné napríklad zo začiatku tehotenstva, iné sa v prvom trimestri absolútne neodporúčajú a užívajú sa až v posledných týždňoch pred pôrodom. Sama by si žena nemala určovať dávkovanie tej ktorej bylinky, obzvlášť, ak sa v tejto prírodnej oblasti veľmi nevyzná. Vždy je lepšie poradiť sa s lekárom alebo priamo v lekárni s lekárnikom. Ak máte čo i len malú neistotu, radšej siahnite po bylinke, kde ste si stopercentne istá.

Maliník

Čaj z malinového listu sa považuje za výborný doplnok v tehotenstve. Avšak nie v akomkoľvek štádiu tehotenstva. Maliník dokáže "rozhýbať" maternicu, preto sa odporúča iba v posledných týždňoch tehotenstva, kedy sa aj vďaka tejto bylinke telo lepšie pripraví na samotný pôrod. Maliník totiž veľmi priaznivo vplýva na hladké svalstvo čriev a maternice. Čaj z listu maliny podľa potreby maternicu uvoľní, alebo ju, naopak, stimuluje. Odporúča sa ženám od 34. týždňa tehotenstva, piť by sa mal raz denne.

Alchemilka

Alchemilku označujeme aj ako ženskú bylinku. Nejedna žena ňou lieči nepravidelný menštruačný cyklus, alebo menštruačné ťažkosti ako kŕče a bolesť. Alchemilkový čaj si však môže dopriať aj tehotná žena. Táto bylinka je pomocníkom pri obavách tehotnej ženy z úlohy matky, alebo ak má žena depresiu, ranné nevoľnosti či trpí nespavosťou. Alchemilka účinkuje tiež proti bolestiam hlavy. Odporúčané dávkovanie je jedna - dve šálky alchemilkového čaju denne po dobu dva týždne, po dvoch týždňoch urobíme prestávku niekoľko dní, kedy tento čaj nebudeme piť vôbec.

Ľan

Ľan je multifunkčným zázrakom našej matky prírody. :-) Je to veľmi dobrá funkčná materiálová prímes v oblasti nosenia detí, keď sa pre svoje termoregulačné schopnosti pridáva k bavlne na výrobu šatky na nosenie detí. Zároveň ide o bylinku s veľmi prospešnými účinkami. Na konzumáciu sa používajú ľanové semiačka. V tehotenstve sa ľan používa tiež, nakoľko uľahčuje pôrod. Je preto dobré zaradiť do jedálnička v pokročilom štádiu tehotenstva, teda v ôsmom mesiaci, aj ľanové semiačka. Denne by mala tehotná žena pred pôrodom skonzumovať jednu polievkovú lyžicu drvených alebo pomletých ľanových semiačok. Okrem priaznivého vplyvu na pôrodné cesty účinkuje ľan aj v črevách. Pomáha udržiavať správnu peristaltiku čriev a napomáha vyprázdňovaniu tým, že zmäkčuje obsah v hrubom čreve. Ľanové semiačka dostať kúpiť takmer v každých potravinách, stačí ich doma pomlieť na mlynčeku a skladovať v uzavretej dóze. Lyžicu semiačok môžeme pridať do jedál, alebo aj vmiešať do jogurtu.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu