Tehotenský test

Be Lenka logo Be Lenka
19.11.2018
Tehotenský test

Každá žena, ktorá sa snaží o bábätko, túži po tom, aby sa na tehotenskom teste konečne objavila aj druhá čiarka. Niektorým ženám sa podarí prostredníctvom tehotenského testu veľmi skoro zistiť, že čakajú nového člena rodiny. Na druhej strane, iným ženám zasvieti druhá čiarka až o mesiac- dva. Kedy je najlepší čas urobiť si tehotenský test a ako tehotenský test vlastne funguje?

Obsah článku

Tehotenský test je testom, ktorým sa zisťuje, či je žena tehotná, alebo nie. Mnoho žien si robí tehotenský test preto, aby zistili, či sa vytúžené bábätko "podarilo". Ale nie vždy je toto dôvodom. Opakom sú situácie, kedy žena ešte nechce byť tehotná, nuž a kvôli pochybnostiam sa rozhodne ešte pred samotnou návštevou gynekológa siahnuť po tehotenskom teste. Na trhu je dnes viacero druhov tehotenských testov, ktoré sú bežne dostupné v lekárni, niektoré z nich aj v drogériách, či dokonca v supermarketoch.

Najspoľahlivejší tehotenský test

Tým úplne najspoľahlivejším spôsobom, ako odhaliť prípadné tehotenstvo, je odber krvi v ambulancii gynekológa, z ktorej sa dnes už dá zistiť asi všetko. Avšak ešte kým žena navštívi svojho lekára, určite sa chce čím skôr sama dozvedieť tú dobrú správu. Snažiace sa ženy sú veľmi nedočkavé, túžba po bábätku ich ženie vpred a najradšej by už nasledujúci deň po pohlavnom styku chceli poznať odpoveď :-) Vybrať si tehotenský test nie je náročné, ale ktorý je ten najlepší tehotenský test, ktorému sa dá stopercentne dôverovať? Dostupné sú dnes tehotenské testy prúžkové, digitálne, kazetové, extra citlivé, ktoré odhalia tehotenstvo vo veľmi skorom štádiu, ale aj také, ktoré vedia zistiť tehotenstvo až po tom, ako začne meškať menštruačné krvácanie. Hoci názory odborníkov na tehotenské testy sa rôznia, dalo by sa povedať, že každý tehotenský test je spoľahlivý v prípade, že sa žena testuje v dostatočnom časovom odstupe od ovulácie, teda až po prípadnom uhniezdení vajíčka v maternici.

Kedy si spraviť tehotenský test

Snažilky často vypisujú do internetových vyhľadávačov slovíčka typu: Tehotenský test kedy? Kedy je teda tá správna doba na to, aby použitie tehotenského testu nebolo veľmi včasné, a tým pádom aj zbytočné? Kedy si urobiť tehotenský test? Ako sme naznačili vyššie, tehotenský test dokáže spoľahlivo ukázať výsledok až vtedy, keď už je vajíčko uhniezdené v maternici. Nemôže vyjsť pozitívny výsledok tehotenského testu, kým vajíčko z vaječníka ešte iba do maternice putuje, pretože vtedy sa v tele ženy ešte žiadne zvláštne zmeny nedejú. Až po tom, ako sa vajíčko uhniezdi, začína produkovať hormón zvaný ľudský choriový gonadotropín (HCG). Tento hormón sa tvorí a produkuje iba počas tehotenstva a práve jeho prítomnosť je znakom, že je žena tehotná. Spoľahlivo sa prítomnosť a hladina HCG zisťuje z krvi, keďže lekár na ultrazvuku v ranom štádiu tehotenstva ešte nemusí na obrazovke nič vidieť. Keď je hladina HCG dostatočne vysoká, zaznamená ju aj tehotenský test a výsledok sa prejaví v podobe druhej čiarky.

Šatka Be Lenka
Jednofarebná - Zelená

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti

Šatka Be Lenka
Jednofarebná - Hnedá

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti

Šatka Be Lenka
Jednofarebná - Sivá

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti

Šatka Be Lenka
Bloom - Sivá

skladom všetky veľkosti
119 €
1 veľkosť

Šatka Be Lenka
Giraffe - Grey

skladom všetky veľkosti
119 €
1 veľkosť

Šatka Be Lenka
Zebra - Black & White

skladom všetky veľkosti
od 99 €
2 veľkosti

Šatka
Bloom - Modrá

skladom všetky veľkosti
od 75 €
3 veľkosti

Šatka
Shri Yantra - Violet

skladom všetky veľkosti
75 €
1 veľkosť

Šatka
Shri Yantra - Lila

skladom všetky veľkosti
75 €
1 veľkosť

Šatka
Pavučinka - Galaxy

skladom všetky veľkosti
od 75 €
2 veľkosti

Šatka
Folk - Sivý

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti

Šatka
Pavučinka - východ slnka

skladom všetky veľkosti
od 75 €
2 veľkosti
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Ako sa robí tehotenský test

Tehotenský test zisťuje prítomnosť tehotenského hormónu HCG. Ak test zaznamená, že HCG je prítomný, objaví sa druhá čiarka a je tu dôvod na radosť :-) Ak sa prítomnosť HCG nezistí, druhá čiarka sa nezobrazí. Môže sa stať, že žena otehotnela, ale keďže si urobila tehotenský test veľmi skoro, hladina HCG ešte nestihla vystúpiť na minimálnu hodnotu 10 IU/ml (u väčšiny tehotenských testov je toto minimálna hranica, pri ktorej test ukáže pozitívny výsledok), a tým pádom si žena na základe negatívneho výsledku myslí, že tehotná nie je. Je vhodné urobiť si s odstupom pár dní ďalší test, ktorý už môže tehotenstvo potvrdiť, keďže hladina HCG na začiatku tehotenstva veľmi rýchlo rastie.

Postup testovania

Jednotlivé postupy sa môžu líšiť v závislosti od typu tehotenského testu. Najčastejšie sa používa prúžkový (tyčinkový) tehotenský test. Postup pri testovaní je nasledovný:

  1. Do čistej nádobky odoberte vzorku prvého ranného moču
  2. Vyberte z obalu prúžok tehotenského testu a obal zahoďte
  3. Tehotenský test držte za vyznačenú časť (opačný koniec, než je ryska MAX)
  4. Ponorte tehotenský test do moču iba po rysku MAX, nie hlbšie
  5. Držte test ponorený toľko sekúnd, koľko uvádza výrobca v príslušnom letáčiku. Väčšinou ide o 5 - 10 sekúnd. Hneď po ponorení zbadáte, ako sa testovacia plocha sfarbuje a objaví sa kontrolná čiarka
  6. Tehotenský test po uplynutí potrebného času vyberte a položte na nesavý povrch
  7. Pozrite si v letáčiku, po koľkých minútach je možné zistiť výsledok a stopnite si čas. Keď potrebná doba uplynie, skontrolujte tehotenský test
  8. Dve čiarky znamenajú tehotenstvo. Jedna čiarka znamená, že tehotenský test je negatívny

Digitálny tehotenský test

Všetky tehotenské testy sú určené na jednorazové použitie. V dnešnej modernej dobe napreduje aj vývoj nových možností v oblasti tehotenstva a všetkého, čo s ním súvisí, tehotenské testy nevynímajúc. V súčasnosti sa najčastejšie používa prúžkový tehotenský test a digitálny tehotenský test. Digitálny tehotenský test obsahuje na rozdiel od prúžkového displej. V závislosti od výrobcu testu sa na displeji môže spolu s pozitívnym výsledkom testovania zobraziť aj termín počatia a termín pôrodu, alebo aktuálny deň tehotenstva. Digitálny tehotenský test sa robí buď ponorením absorbujúceho konca prúžku do prúdu moču, alebo ponorením absorbujúceho konca prúžku do nádobky s močom. Výsledok sa odčíta podľa vytvorených farebných línií.

Pozitívny tehotenský test

Pozitívny tehotenský test

Tehotenský test je pozitívny vtedy, ak sa okrem kontrolnej čiarky objaví aj druhá (testovacia) čiarka. V článku Ovulačný test sme opisovali, kedy je pozitívny ovulačný test, čo sa od pozitívneho výsledku tehotenského testu líši. Kým ovulačný test je pozitívny vtedy, keď je testovacia čiarka silnejšia, teda má sýtejšiu farbu, ako kontrolná čiarka, tehotenský test funguje opačne. Pri tehotenskom teste stačí, aby sa druhá čiarka objavila čo i len trošičku, a už môžeme hovoriť o pozitívnom výsledku. Aj veľmi tenká a slabo viditeľná druhá čiarka je teda signálom, že žena je s najväčšou pravdepodobnosťou tehotná a jej ďalšie kroky by mali smerovať do ambulancie gynekológa pre potvrdenie tehotenstva. V niektorých prípadoch sa môže stať, že test ukáže pozitívny výsledok, aj keď žena tehotná nie je. Nestáva sa to často, ale dôvod, prečo k tomu môže dôjsť, je veľmi ťažko zistiteľný, necháme ho teda na odborníkov :-)

Negatívny tehotenský test

O negatívnom výsledku tehotenského testu hovoríme vtedy, keď sa okrem kontrolnej čiarky žiadna ďalšia čiarka neobjaví. Na negatívnom tehotenskom teste teda bude iba jedna čiarka. Negatívny tehotenský test môže vyjsť vtedy, ak k oplodneniu nedošlo a vajíčko sa v maternici teda nemohlo uhniezdiť. Žena môže očakávať nástup menštruácie. Negatívny výsledok však môže vyjsť aj pri veľmi skorom testovaní, keď ešte hladina HCG nie je taká vysoká, aby ju tehotenský test zaznamenal. Spravidla sa po takomto teste menštruácia nedostaví, čo je signálom, že je vhodné urobiť si druhý tehotenský test, ktorý už hladinu HCG môže zaznamenať. Ak by aj tento test vyšiel negatívny, no menštruačné krvácanie neprichádza, mala by žena navštíviť svojho gynekológa.

Neplatný tehotenský test

Sú prípady, keď sa na tehotenskom teste neobjaví žiadna čiarka. Vtedy zrejme došlo k chybe a tehotenský test je neplatný. Test môže byť aj chybne vyrobený, v dôsledku čoho sa nezobrazí ani kontrolná čiarka. Ale napríklad ak by žena nechala prúžok testu príliš dlho v moči, môže jej ukázať aj v dôsledku nesprávneho postupu testovania nepravdivý výsledok.

Koľko stojí tehotenský test

Tehotenské testy sú dostupné bez lekárskeho predpisu a ženy si ich môžu zakúpiť v lekárni, v drogérii, ale sú k dispozícii aj vo vybraných sieťach supermarketov. Tehotenské testy sú cenovo výhodné. Cena za tehotenský test sa pohybuje od približne 1,40 € do približne 10 - 12 €.

Ako zistiť tehotenstvo bez testu

Tehotenský test nie je jediným spôsobom, ako žena môže zistiť, že je tehotná. Tehotenstvo už od začiatku sprevádza množstvo tehotenských príznakov. Niektorá žena sa cíti akosi lepšie a krajšie než zvyčajne, iná úplne normálne a ďalšia sa cíti úplne nanič. Prvé dni tehotenstva, kedy žena možno ani len netuší, že sa v nej zrodil nový život, sa od ženy k žene naozaj veľmi líšia. Každá žena je individuálna osobnosť s úplne rozdielnymi predispozíciami a reakciami vlastného tela. Niekto pociťuje iba zopár príznakov, iná žena je tou menej šťastnou, na ktorú sa valia všetky možné aj nemožné príznaky tehotenstva :) Je preto dôležité načúvať svojmu telu a pozorovať ho.


Tehotenské príznaky sa môžu objaviť všetky, alebo iba pár z nich, prípadne má žena bezproblémové tehotenstvo bez komplikácií. Medzi tehotenské príznaky patria: nevoľnosť, zvracanie, závraty, únava, častejšie močenie, naliate a bolestivé prsia, väčšia emotívnosť, zvýšená chuť do jedla alebo, naopak, nechutenstvo. Prečítajte si viac v článku Príznaky tehotenstva.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu