Čo je to rebozo?

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Čo je to rebozo?

Možno ste sa už aj vy stretli s pojmom rebozo, počuli ste, ako sa o ňom rozprávajú ženy vedľa vás v autobuse alebo mamičky v parku na lavičke, natrafili ste naň na internete, v nejakej múdrej knihe alebo ste ho zachytili na podporke pri stretnutí nosiacich mamičiek. Slovo Rebozo sa u nás používa čoraz viac. O čo teda ide?

Obsah článku

Rebozo - nápad z Mexika

Rebozo je tradičná mexická šatka, ktorú už stáročia používajú ženy v Mexiku a Južnej Amerike. Rebozo má širokú škálu využitia. Pôvodne sa používalo ako šál okolo krku alebo ako šatka na hlavu, ale postupne žienky v tejto šatke našli pomocníka aj na nosenie detí, na podporu bruška počas tehotenstva, používali ju aj pri rozličných relaxačných technikách, pri cvičení, ale aj počas komplikovanejšieho pôrodu.

Dnes Rebozo veľmi často používajú pôrodné asistentky a duly nielen v Amerike, ale po celom svete. Práve vďaka širokospektrálnemu využitiu tejto šatky. Rebozo je obľúbené aj v tehotenstve, najmä ako pomôcka pri relaxácii a pri vhodnom tehotenskom cvičení.

Ako vyzerá Rebozo

Rebozo je ručne tkaný šál alebo šatka. Na tkanie sa ako materiál používa buď 100% bavlna, alebo aj prímesi. Rebozo je dnes dostupné v rozličných farebných prevedeniach. Poväčšine ide o jedno - dvojfarebné šatky so vzorom, ktorý je umiestnený buď iba na koncoch šatky, alebo aj po celej ploche. Vzor je typický mexický (indiánsky).

Rebozo na nosenie detí

Vo väčšine prípadov je Rebozo široké okolo 65 cm, dĺžky sú rôzne: 1,8m až po 2,7m. Keďže ide o krátku šatku, na nosenie detí sa používa pri úväzoch s krátkou šatkou, ako je Rebozo na chrbát, Rebozo na bok s posuvným uzlom, Double Rebozo.

Rebozo v tehotenstve

Hoci šatka na nosenie detí, ako už z jej názvu vyplýva, sa používa hlavne na nosenie detí, s obľubou ju používajú aj tehotné ženy, najmä tak, že si ňou previažu a spevnia svoje ťažké bruško. Rebozo sa používa veľmi často aj pri cvičení. Na začiatok chceme zdôrazniť, že cvičenie s Rebozom v tehotenstve je úplne bezpečné, a to tak na začiatku tehotenstva, ako aj v jeho pokročilom štádiu.

Vďaka technike cvičenia s Rebozom sa dieťatku v brušku pomáha nájsť správna poloha - optimálna počas pôrodu. Cvičenie prináša aj úľavu od bolesti, najmä v panvovej a bedrovej oblasti. Ideálne je cvičiť s Rebozom počas tehotenstva raz týždenne. V období pred pôrodom môže nastávajúca mamička zvýšiť frekvenciu cvičenia a vykonávať ho aj denne, samozrejme, podľa vlastných pocitov a potrieb.

Ako Rebozo "funguje"

Rebozo cvičenie alebo Rebozo masáž sa zakladá na jemných pohyboch, kolísaní a na strečingu. Ide o techniku používanú počas celého obdobia tehotenstva, ale aj po pôrode. Vďaka jemným hojdavým pohybom Reboza sa veľmi efektívne uvoľňuje napätie v tele, žena pociťuje pocit príjemnej ľahkosti vo svojom tele, vyplavujú sa hormóny šťastia. Mierne pohupovanie veľmi priaznivo ovplyvňuje aj bábätko v brušku. Technikou Rebozo sa žena energeticky otvára, povzbudzuje sa krvný obeh a celé telo sa dostáva do harmónie. Odstraňuje sa bolesť hlavy, pocit ťažkých nôh, opuchy.

Rebozo - postup

Na cvičení sa vždy zúčastňuje tehotná žena (cvičiaca) a niekto, kto jej asistuje. Asistujúcou osobou by mal byť odborník, ktorý techniky Rebozo ovláda. Predstavíme si jedno z relaxačných a polohovacích cvičení so šatkou Rebozo.

  1. Rebozo rozprestrite na zem. Dlhšie kraje šatky zahnite (trošku).
  2. Žena si kľakne na kolená a stredovú časť šatky si rozprestrie na celé bruško.
  3. Asistent stojí za ženou a drží koncové časti šatky.
  4. Žena položí dlane na zem, takže je na všetkých štyroch.
  5. Asistent veľmi jemnými krátkymi pohybmi šatky kolíše bruško. Telo ženy sa nesmie hýbať, iba jej bruško sa má mierne kolísať.

Prečo je Rebozo v tehotenstve také obľúbené?

Dôvodov je viacero:

  • Vďaka šatke si môže žena spevňovať bruško, akonáhle "vykukne" a tým predchádzať bolestiam chrbta.
  • Správnou technikou použitia šatky je možné ovplyvniť polohu dieťaťa v brušku a natočiť ho tak, aby bolo v najideálnejšej polohe potrebnej na pôrod.
  • Cvičenie s Rebozom pomáha pri bolestiach v oblasti pod bruškom, v bedrovej a panvovej oblasti počas celej doby tehotenstva.
  • Používa sa na relaxáciu a uvoľnenie celého tela.

Prečítajte si viac o technikách so šatkou Rebozo.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu