Šatka na nosenie novorodenca

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Šatka na nosenie novorodenca

Nosiť dieťatko od narodenia je ten najväčší dar, aký môže mamička svojmu bábätku dať po jeho príchode na tento svet. Veď dieťa bolo nosené deväť mesiacov pod srdcom svojej matky a po narodení blízkosť a nosenie očakáva.

Obsah článku

Nosiť dieťatko od narodenia je ten najväčší dar, aký môže mamička svojmu bábätku dať po jeho príchode na tento svet. Veď dieťa bolo nosené deväť mesiacov pod srdcom svojej matky a po narodení blízkosť a nosenie očakáva.

Výhody nosenia novorodenca

Nosením v prvých dňoch, týždňoch a mesiacoch mamička odovzdáva dieťaťu všetko, čo pre život potrebuje. Nielen svoju blízkosť, lásku a materské mlieko, ale celkovo nasmeruje vývoj bábätka tým správnym smerom. V prvých dňoch sa dieťa totiž učí všetko, napríklad aj to, ako sa má správne dýchať. Tým, že je nosené a je v bezprostrednej blízkosti svojej matky v kontakte koža na kožu, dieťa vníma tlkot matkinho srdca a stabilizuje sa aj jeho srdcová frekvencia. Vníma, ako mama dýcha a učí sa od nej túto nevyhnutnú pravidelnosť nádychu a výdychu. Dokonca sa nosením bábätku stabilizuje aj telesná teplota. A to nie je všetko, pozrime sa teda na najväčšie výhody, aké nosenie novorodenca v šatke prináša

  1. Ustálenie srdcovej frekvencie.
  2. Stabilizácia telesnej teploty.
  3. Pocit bezpečia a istoty.
  4. Menej plaču.
  5. Novorodenec cíti blízkosť materského mlieka, preto je spokojnejší.
  6. Matke sa vďaka prítomnosti dieťaťa tvorí viac mlieka.
  7. Bedrové kĺby novorodenca sa v šatke správne vyvíjajú.
  8. Ergonomická poloha v šatke je skvelou prevenciou bolestí bruška, koliky a refluxu.
  9. Budovanie hlbokého a krásneho vzťahu rodiča a dieťaťa, budovanie citovej väzby.
  10. Nosené dieťa má lepší spánok.
  11. Nosené dieťa sa rýchlejšie dokáže socializovať.

Toto sú najväčšie benefity nosenia detí už od ich narodenia. Nosenie je navyše veľmi praktické. Mamička má pri sebe svoje malé dieťatko a zároveň má voľné ruky, takže môže popri nosení robiť aj množstvo iných vecí. Treba spomenúť aj to, že ruky sú odľahčené, nie je na ne vyvíjaná žiadna záťaž. Svaly na rukách sa totiž rýchlo unavia, preto nevydržíme dlho nosiť dieťa alebo aj čokoľvek ťažšie na rukách. Naproti tomu počas nosenia detí v šatke alebo v ergonomickom nosiči zapájame do činnosti svaly chrbta a trupu, ktoré sú zaťažované rovnomerne a ich výdrž je neporovnateľne vyššia, než pri nosení dieťaťa na rukách. Aj preto je teda nosenie omnoho praktickejšie a jednoduchšie.

Zastávame názor, že na nosenie novorodencov je najideálnejšia šatka na nosenie detí. Šatku si rodič doťahuje presne tak, ako to potrebuje jeho telo a tiež telíčko novorodenca, teda presne na mieru obidvoch. Šatku na nosenie detí mamička a otecko dokážu naviazať a podoťahovať na milimeter presne. Šatka najlepšie kopíruje telo dieťaťa a práve túto vlastnosť nedokážu nosiče stopercentne nahradiť. Z tohto dôvodu sa mnoho mamičiek rozhodne nosiť svoje dieťa po narodení v šatke a neskôr, približne od troch mesiacov prejsť na detský nosič. Je to veľmi dobré rozhodnutie, najmä vtedy, ak po období viazania šatky rodičia siahnu po šatkovom nosiči. Je to ten najplynulejší prechod k používaniu iného typu nosiacej pomôcky.

Výhodou toho, keď po šatke mamička začne dieťa nosiť v šatkovom nosiči je aj to, že si môže užívať pohodlie a originalitu šatkoviny ako materiálu aj v ergo nosiči:) Samozrejme, nie je podmienkou, že po troch mesiacoch viazania šatky je vždy nutné začať používať detský nosič. Ak mamičke viac vyhovuje šatka, môže ju pokojne používať aj naďalej. Sú mamičky, ktoré svoje deti nosia iba v šatkách. Takže sa vždy riaďte svojimi preferenciami a tým, čo vám hovorí vaše srdce:)

Akú šatku vybrať na nosenie novorodenca

Pri výbere šatky pre novorodenca sa treba riadiť viacerými vecami. Prvou z nich sú skúsenosti s viazaním šatky. Už som viazala šatku na nosenie detí, alebo som úplný začiatočník? Skúsené mamičky majú už s viazaním šatky veľkú prax, preto im nebude robiť problém uviazať novorodenca prakticky do akejkoľvek babyšatky. Skúsené mamičky si na nosenie novorodenca môžu vybrať aj hrubé šatky a tiež šatky s prímesou. Pre úplných začiatočníkov však odporúčame čisto bavlnené šatky bez obsahu iného materiálu, ktoré nie sú hrubé, teda mali by mať gramáž do približne 250 g/m2. Lenka šatky majú gramáž vyššiu, avšak spôsob ich tkania zabezpečil, že napriek vyššej gramáži nie sú vôbec hrubé, takže sú tiež veľmi vhodné pre novorodencov a pre začiatočníkov.

Ako vybrať dĺžku šatky na nosenie novorodenca

Druhou vecou pri výbere šatky na nosenie detí je jej dĺžka. Keď sa mamička rozhoduje, ktorá veľkosť šatky bude pre ňu tá pravá, musí sa riadiť svojou konfekčnou veľkosťou oblečenia, pretože tá je pri výbere dĺžky šatky smerodajná. Existuje viacero dĺžok šatiek na nosenie detí, pozrime sa však na tri základné:

  • Dĺžka šatky 4,2m (veľkosť 5) je vhodná pre ženy s konfekčnou veľkosťou 34 - 36
  • Dĺžka šatky 4,6m (veľkosť 6) je vhodná pre ženy s konfekčnou veľkosťou 38 - 42
  • Dĺžka šatky 5,2m (veľkosť 7) je vhodná pre ženy s konfekčnou veľkosťou 44 - 46

Veľkosť šatky sa okrem konfekčnej veľkosti mamičky vyberá tiež podľa typov úväzov, ktoré bude mamička najčastejšie viazať. Pri základnom úväze kríž s kapsou sa stačí riadiť vyššie uvedenými parametrami. Sú však aj napríklad jednoduché úväzy s krátkou šatkou, kedy mamičke na rýchle naviazanie dieťatka poslúži aj šatka dlhá 3,6m, prípadne ako nešitý ring sling aj šatka 2,6m.

Be Lenka šatky (nielen) na nosenie novorodenca

Mamičky často hľadajú šatku na nosenie detí, ktorá by poslúžila na nosenie novorodenca, ale ktorá by bola dostatočne nosná aj pre väčšie dieťatko. „Keď už idem kupovať šatku, chcem, aby vydržala čo najdlhšie," počujeme od mamičiek často, keď prichádzajú do našej predajne poradiť sa, popýtať sa alebo naučiť sa, ako uviazať novorodenca do šatky na nosenie detí.

Lenka šatky sú všetky vhodné na celé obdobie nosenia a taktiež sú vhodné aj pre začiatočníkov, ktorí nebudú mať problém ani iné komplikácie s ich viazaním. Lenka šatky sú utkané z kvalitnej 100% bavlny, ich gramáž je vyššia a napriek tomu vôbec nie sú hrubé.

S Lenka šatkou sa veľmi dobre, jednoducho a pohodlne viaže a manipuluje. Navyše majú Lenka šatky na nosenie detí skosené konce, takže keď úväz dokončíte a zaviažete, nevznikne vám zbytočne veľký uzol. Uzol dobre drží, nepovoľuje, šatka je poddajná, krásne kopíruje telo dieťatka a poskytuje mu dokonalú oporu. V neposlednom rade treba spomenúť, že Lenka šatky majú nádherný moderný dizajn, preto budú krásnou ozdobou každej nosiacej mamičky :-).

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu