Čo robiť, keď má dieťa zápchu

Be Lenka logo Be Lenka
17.12.2018
Čo robiť, keď má dieťa zápchu

Zápcha vie poriadne potrápiť nielen dospelých, ale aj deti, batoľatá nevynímajúc. O zápche je reč vtedy, ak sa stolica nedostaví ani po troch dňoch. Vtedy už naozaj netreba návštevu detského lekára odkladať.

Obsah článku

Krátkodobá zápcha sa sem - tam vyskytne takmer u každého, môže byť prejavom určitej zmeny v stravovaní, prípadne ako následok nedostatočného príjmu tekutín. Prejavuje sa bolesťou bruška, ktorá vzniká v dôsledku hromadenia stravy a plynov v črevách, pričom nedochádza k pravidelnému vyprázdneniu. Z nejakého dôvodu sa črevo „zablokuje", jeho funkcia sa naruší a trávenie sa stáva nočnou morou. AJ proti zápche u detí sa však dá bojovať.

Príznaky zápchy

Trávenie je veľmi individuálnou záležitosťou každého jedného človeka, dospelého aj dieťaťa. Kým niektoré deti sa vyprázdňujú dvakrát denne, iné deti majú stolicu len raz za dva – tri dni. Rodičia sa nemusia znepokojovať až do chvíle, keď sa tento pravidelný model vyprázdňovania ich dieťaťa naruší. Pri zápche má dieťa stolicu omnoho zriedkavejšie než inokedy, pričom stolica je aj podstatne tvrdšia.

belenka-blog-co-robit-ked-ma-dieta-zapchu

Foto: mainan.com

Čo robiť, keď má dieťa zápchu

  • Keď sa u dieťaťa objaví zápcha, je potrebné podávať mu veľa tekutín, pretože tak sa stolica zmäkčí a jej vyprázdnenie bude jednoduchšie, nebude taká tvrdá.
  • K zápche môže dochádzať aj vtedy, ak dieťa neprijíma dostatok vlákniny v strave. Vláknina je pre zdravé trávenie veľmi dôležitá, zväčšuje objem stolice, napomáha posunu potravy v črevách a zlepšuje vyprázdňovanie. Dobrými zdrojmi vlákniny sú: čerstvá zelenina a ovocie, celozrnný chlieb, celozrnné cereálie, sušené ovocie (pre deti sú najlepšie marhule a slivky). Zeleninu a ovocie vždy poriadne dôkladne poumývajte, odstráňte jadierka, ktoré by pre malé deti mohli znamenať riziko vdýchnutia. Pre dojčatá do asi ôsmich mesiacov je možné potravu zmixovať a podávať vo forme pyré.

Upozornenie: Pozor, aj priveľa vlákniny môže mať opačný efekt a spôsobiť zápchu. Sledujte prejavy tela svojho dieťatka, vlákninu dávkujte opatrne. Aj tu platí, že všetkého veľa škodí.

  • Nikdy dieťaťu nepodávajte preháňadlá, ich časté používanie zápchu ešte zhorší, pretože naruší prirodzený vyprázdňovací reflex!
  • Nepoháňajte dieťatko, keď sedí na nočníku. Na druhej strane mu ani nedovoľujte, aby na ňom sedelo príliš dlho.
  • Vhodné sú pre deti na pitie aj ovocné šťavy, nedávajte ich však dieťaťu viac ako pol litra denne.

Kedy ísť k lekárovi, ak má dieťa zápchu?

Krátkotrvajúca zápcha nie je pre deti nebezpečná a nespôsobí im žiadnu ujmu. K lekárovi však svoje dieťa vezmite hneď, ako spozorujete krv v stolici, v plienke alebo v nohavičkách. Ak dieťa kričí, pretože má silné bolesti bruška alebo bolesť pri vyprázdňovaní, taktiež neváhajte s návštevou lekára. V neposlednom rade sa treba poradiť s detským lekárom vtedy, ak už zápcha trvá viac ako tri dni.

blog-belenka-sk-co-robit-ked-ma-dieta-zapchu-3

Lekár môže dieťatku predpísať lieky na lepšie trávenie s preháňacím účinkom (zväčša vo forme sirupu). Rodičom poskytne rady ohľadom vhodného stravovania ich dieťaťa. Ak sa u dieťaťa objavili v stolici krvavé prúžky, pravdepodobne sa vytvorila drobná trhlinka na sliznici konečníka. Tá sa zvykne rýchlo zahojiť, keď zápcha odznie.


Zaujíma vás, ako sa postupuje pri metóde bez plienok? Prečítajte si o nej viac v článku Bezplienková metóda.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu