Naliate prsníky

Be Lenka logo Be Lenka
05.12.2018
Naliate prsníky

Naliate a boľavé prsníky nie sú ničím príjemným. Nejedna žena by vedela rozprávať o tom, ako jej dokážu strpčiť život. Naliate prsníky sa objavujú pred menštruáciou ako predmenštruačný príznak, prsia pobolievajú aj v prvých dňoch menštruácie, čo ale postupne odznie. Naliate prsníky sú tiež jedným z úplne prvých prejavov toho, že je žena tehotná. Trápia ale aj ženy po pôrode alebo po odstavení.

Obsah článku

Jedným z prvých príznakov tehotenstva sú naliate prsníky. Ak došlo k oplodneniu vajíčka, ženu často začnú pobolievať prsníky ešte predtým, ako jej vynechá menštruácia. Prsníky sa v tehotenstve postupne zväčšia a sú bolestivé na dotyk. Hlavne ženy s malými prsiami pozorujú najskôr ich zväčšenie, čo im dodáva sebavedomie :-) Ale teraz vážne.

Prečo bolia prsia v tehotenstve?

Dôvod je zrejmý: Prsníky sa už od skorého začiatku tehotenstva a počas tehotenstva pripravujú na svoju najdôležitejšiu úlohu, a to je kojenie. Prsia sú v tehotenstve napäté a akoby opuchnuté, za čo môže zvýšená hladina hormónov. Práve hormóny v tehotenstve spôsobujú, že mliečne žľazy sa zväčšujú a rozvíjajú. Tkanivo v prsníkoch sa omnoho viac prekrvuje, preto môžu niektoré tehotné ženy badať na svojich prsiach viditeľné žily. Bolesti spôsobuje aj nadmerné zásobovanie prsníkov vodou, ktorá napína pokožku a tým spôsobuje nepríjemné pocity bolesti. Zmenami prechádzajú aj bradavky. Zreteľne vystupujú a môžu aj stmavnúť. Prsník môže do konca tehotenstva "pribrať" až 300 gramov.

Kedy sa tvorí materské mlieko

Možno že ste to ani nevedeli, ale kolostrum, prvé mlieko, sa v prsníkoch tvorí už na začiatku druhého trimestra, teda približne od 12. týždňa tehotenstva. To, či sa mliečko aj ukáže už počas tehotenstva, je naozaj veľmi individuálne. Niektoré ženy pozorujú, že im z bradaviek vyjde zopár žltých kvapiek, ale iné ženy takéto prejavy počas tehotenstva vôbec nemajú a materské mlieko sa v plnej kráse ukáže až po pôrode pri prvom priložení novorodenca.

Ako sa starať o prsníky v tehotenstve

Aj bolesti prsníkov v tehotenstve sa dá predchádzať. Tu je zopár rád:

1. Správna podprsenka v tehotenstve je základ

Prvým krokom v starostlivosti o prsníky počas tehotenstva je zadovážiť si kvalitnú podprsenku, ktorá prsiam vytvorí efektívnu oporu. Ako vybrať správnu podprsenku? Mala by byť z jemného prírodného materiálu, ktorý pokožku nebude dráždiť. Najlepšia je v tomto bavlna. Podprsenka nesmie nikdy tlačiť alebo sa zarezávať do pokožky. Základom je, aby podprsenka držala prsia "na svojom mieste", veď najväčším a najčastejším zdrojom bolesti je nadskakovanie a hojdanie sa prsníkov pri pohybe. Niektoré ženy si veľmi pochvaľujú aj športové podprsenky, ktoré sú veľmi pohodlné aj preto, že ich netreba zapínať, ale iba prevliecť cez hlavu a ruky.

2. Masáž prsníkov

Na boľavé naliate prsníky sa osvedčila aj jemná masáž. Vhodný je telový olej, ktorý si rozotriete do dlaní a jemnými pohybmi masírujete prsia končekmi prstov od vonkajšieho obvodu prsníkov smerom k bradavkám.

3. Striedanie teplej a studenej sprchy

Striedanie teploty vody pri sprchovaní zaberá nielen pri bolesti prsníkov, ale všeobecne pôsobí osviežujúco a oživujúco. Striedanie teplej a studenej vody pri sprchovaní je zároveň prevenciou vzniku strií.

Naliate prsníky po pôrode

Je samozrejmé, že po ukončení obdobia tehotenstva, keď sa bábätko narodí, nastáva okamih, na ktorý prsníky "netrpezlivo čakali", a to je prisatie dieťatka. Je dôležité, aby dieťa pilo materské mlieko bezprostredne po príchode na svet a v prvých dňoch života, pretože sa prsníky môžu nadmerne naliať. Správnym prisatím dieťatka a efektívnym pitím je možné predchádzať nadmernému naliatiu prsníkov, k čomu dochádza na približne 3. alebo 4. deň po pôrode. Naliatie prsníkov sa obvykle zmierni do dvoch dní, žiadna mamička sa nemusí obávať. Overenú pomoc pri nadmernom naliatí prsníkov môžeme nájsť v prírode: na prsníky sa prikladajú kapustné listy, ktoré účinkujú dokonca lepšie, ako ľad. Nie je vhodné nadmerne naliate prsníky nahrievať.

Kapustné listy na naliate prsníky

Kapustné listy sa na prsníky prikladajú pri nadmerne naliatych prsníkoch. Ideálne je používať listy zelenej kapusty priamo z chladničky. Chlad z listov zmierni napätie. Kapustné listy sa používajú pre ich veľkosť a tvar, ktorý sa prispôsobuje tvaru prsníka. Prsník obalíme chladenými kapustnými listami a necháme pôsobiť 20 minút dvakrát denne. Kapustné listy môžeme aj rozvaľkať valčekom na cesto, vďaka čomu sa ešte lepšie prispôsobia tvaru prsníkov. Tiež ich môžeme natrhať na menšie časti a tie si priložíme na prsníky. Obklady z kapustných listov prestaneme používať hneď vtedy, ako sa naliatie začne zmierňovať a budeme sa cítiť lepšie. Kapustné listy účinkujú aj na hrču v podpazuší, ak si ju tam žena nahmatá. Je však veľmi dôležité poradiť sa s odborníkmi, najmä s laktačnou poradkyňou, ak pretrváva problém s prisávaním sa bábätka.

Masáž prsníkov podporujúca prisatie bábätka

Nazýva sa aj kvetinková masáž a môže pomôcť bábätku správne sa prisať. Na dvorec zatlačte tromi prstami každej ruky. Bradavka má byť v strede a okolo nej majú byť prsty. Dvorec držíme stlačený približne jednu minútu, následne stlačenie uvoľníme a vyskúšame dieťatko prisať na bradavku. Ak žena nie je schopná bábätko prisať, odporúčame používať kapustné listy a odstriekavať si mlieko, ktoré podávame dieťaťu.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu