Fakty o nosení - Pravda alebo lož?

Be Lenka logo Be Lenka
31.01.2018
Fakty o nosení - Pravda alebo lož?

Nejedna nosiaca mamička si už vypočula nepríjemné komentáre okoloidúcich na to, že má svoje dieťatko pri sebe v nosiči alebo v šatke. Hoci matky svoje deti nosili odnepamäti stovky rokov pred nami naprieč dejinami, stále existujú ľudia, pre ktorých je pohľad na ženu s naviazaným dieťaťom jednoducho niečím nepochopiteľným. Argumenty ako: dieťa sa udusí, bude rozmaznané, nenaučí sa samostatnosti a podobne, nie sú pritom vôbec namieste. Ženu, ktorá sa len rozhoduje, či svoje dieťatko bude nosiť alebo nie, môžu podobné výmysly od nosenia odstrašiť. Poďme sa teda spolu pozrieť na najčastejšie mýty a predsudky, s ktorými sa nosiaci rodičia stretávajú a ktoré majú naozaj ďaleko od pravdy.

Polož ho do kočíka, veď ho zadusíš!

Takto zvyknú reagovať najmä starší ľudia pri pohľade na nosiacu mamičku s bábätkom v šatke. Najmä v prípade maličkých novorodencov krehké telíčko naviazané v babyšatke dostáva takýchto ľudí do varu. Prečo? Pretože jednoducho nepoznajú všetky tie prospešné účinky a obrovské výhody, psychické aj fyzické, ktoré nosenie dieťatku prináša. O výhodách nosenia a blahodarných účinkoch si môžete prečítať v tomto našom článku. Hoci bábätko je v šatke alebo nosiči napevno, vždy má dostatočnú vôľu, aby sa napravilo, natiahlo a mierne pohýbalo. Bábätko má vždy prístup k čerstvému vzduchu, ktorý k jeho nošteku prúdi. A vďaka tomu, že pri nosení matka i otec cítia každý pohyb svojho bábätka, môžu dieťa kontrolovať a určite by okamžite postrehli, keby náhodou došlo k zaboreniu nošteka do hrude rodiča a k nedostatku vzduchu.

Nosenie môže poškodiť kĺby a chrbticu

Každá mama chce pre svoje dieťatko len to najlepšie. Keď sa ho rozhodne nosiť, určite sa bude usilovať zabezpečiť pre bábätko maximálne bezpečie. Docieli ho správnou ergonomickou polohou v šatke alebo v nosiči. Bábätko si po príchode na svet zachováva prirodzené zakrivenie chrbtice, pretože tak bolo uložené v maternici (hovoríme o zakriveniu chrbátika do tvaru písmenka C). Keď sa pozriete na dieťatko ergonomicky správne uložené v šatke, vidíte, že šatka toto prirodzené zakrivenie podporuje. Obopína telo dieťatka presne tak, aby efektívne podopierala hlavičku, chrbátik po celej jeho dĺžke a nôžky uložené v „M“ polohe – podsadenie naširoko podporuje zdravý vývin kĺbov dieťatka. Keď sú dodržané tieto kritériá, nikdy sa nemôže stať, že by nosenie zdraviu vášho bábätka čo i len trochu škodilo. Práve naopak :-)

Nosené dieťa sa nenaučí chodiť

Tohto sa mnohé mamičky obávajú, avšak nemusia sa báť. Novorodenec prichádza na svet s určitými očakávaniami, ako úplne bezbranný človiečik nosenie doslova očakáva. Prvé dni a mesiace dieťatka na tomto svete sa označujú krásnym pojmom „fáza v náručí“. Je to obdobie, kedy sa dieťatko ešte nevie poriadne hýbať, nevie sa plaziť, nevie chodiť. Jediné, čo dokáže je ležať, spinkať, papať, plakať a plniť plienky :-) Nosenie mu umožňuje ten najbližší kontakt so svojimi rodičmi a vďaka tomuto kontaktu si bábätko osvojuje základné životné návyky: ako správne dýchať, vníma tlkot vášho srdca a upokojuje ho to, dokonca sa mu vplyvom vašej blízkosti stabilizuje telesná teplota i tep. Postupne sa dieťatko vyvíja a rastie a táto fáza v náručí sa jedného dňa naplní. Vtedy sa dieťatko samo prirodzene odpúta a už popri noseniu bude spoznávať okolitý svet aj mimo šatky či nosiča. Výskumy dokazujú, že práve tým, že je dieťa nosené, čím sú maximálne naplnené jeho prvé životné požiadavky, vyvíja sa rýchlejšie. Takže namiesto obáv, že dieťa sa nenaučí chodiť alebo v tom bude zaostávať, môžu sa vďaka noseniu rodičia presvedčiť, že ich dieťatko sa možno postaví na vlastné nohy ešte skôr, než jeho nenosení rovesníci.

Dieťa bude nesamostatné

Vôbec nie. Aj keď sa môže zdať, že nosené dieťatko je závislé na mame a že keď je stále pri nej, nebude vedieť „existovať“ samo, avšak opak je pravdou. Už sme uviedli, že keď sa „fáza v náručí“ naplní, dieťatko sa od mamy samo odpúta a začne sa plaziť, neskôr chodiť. Vďaka šatkovaniu a noseniu v ergonomickom nosiči dieťa získava pocit bezpečia a istoty, dokáže teda veľmi dobre nabrať odvahu na samostatné fungovanie. Nosenie dieťatku umožňuje cítiť blízkosť rodiča a istotu, že rodič za ním stojí a chráni ho. Dieťa vie, že môže samo objavovať svet, preskúmať okolie a že sa môže kedykoľvek vrátiť a „vhupnúť“ naspäť do šatky či nosiča :-) Toto vedomie utvrdzuje deti v tom, že v rodičoch majú oporu, preto sa osamostatňujú jednoducho. Keďže sú nosené, nemusia sa pozornosti rodičov dožadovať, a práve preto dokážu byť samostatnejšie a smelšie.

Nosenie príliš zaťažuje chrbát rodiča a je fyzicky náročné

Je pravda, že nosenie v šatkách a ergonomických nosičoch môže byť nepohodlné – avšak k nepohodliu dochádza iba vtedy, keď šatka alebo nosič nie sú správne nasadené, keď nie je pomôcka na nosenie vhodne zvolená, keď je gramáž šatky vzhľadom na hmotnosť dieťatka nízka, prípadne nie je vybratá vhodná veľkosť detského nosiča. Ak je pomôcka na nosenie vybratá správne a tiež správne používaná, nosenie je pohodlné nielen pre dieťa, ale aj pre nosiaceho rodiča. Vhodný šatkový úväz a kvalitné prevedenie ramenných popruhov nosiča totiž váhu noseného dieťaťa rovnomerne rozkladajú, takže nedochádza k jednostrannému zaťažovaniu chrbtice maminky alebo tatina. Rastúce nosiče Be Lenka obsahujú primárne ramenné popruhy, ktoré si môžete na chrbte prekrížiť – práve toto kríženie sa stará o efektívne rozloženie váhy noseného bábätka. Čím je dieťa väčšie, tým bude aj zvedavšie, takže sa bude chcieť zo šatky alebo nosiča nakláňať a pozerať po okolí. Vtedy je ideálne nosiť dieťatko na chrbte, odkiaľ bude mať super výhľad cez vaše plecia. Nosenie ťažšieho dieťaťa na chrbte je zároveň pohodlnejšie, takže sa prílišného fyzického preťažovania nemusíte obávať.

Dieťa musí podrásť, aby som ho mohla nosiť

Toto veru ani zďaleka nie je pravda. Svoje bábätko môžete naviazať do šatky na nosenie ihneď po prvom ošetrení po pôrode. Pre novorodencov sú najideálnejšie šatky a nosiče z čistej bavlny, pretože tento materiál je veľmi šetrný k jemnej detskej pokožke. Také sú aj šatky a šatkové nosiče Lenka. Šatky vystačia na celé obdobie nosenia, takže v nich môžete začať nosiť novorodenca, ale aj väčšie dieťa. Nikdy nie je neskoro začať dieťatko nosiť. Ak chcete začať nosiť, nezáleží na tom, či máte novorodenca, polročné bábätko alebo má vaše dieťatko rok a pol. Detský nosič si vyberajte podľa momentálneho veku a konfekčnej veľkosti dieťaťa, aby mu sadol presne na mieru. Nosenia sa nemusíte báť, pretože ním v žiadnom prípade neohrozíte fyzický vývoj dieťaťa. Poloha s mierne zakriveným chrbátikom je pre bábätko prirodzená a naviazanie v blízkosti rodiča ho upokojuje.

Ak ste sa aj vy stretli s podobnými reakciami ľudí vo svojom okolí, prípadne ste v otázkach nosenia detí na pochybách, dúfame, že vám tento náš článok pomohol zahodiť všetky obavy z nosenia za hlavu :-)

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu